Наука и космос Новости 22.07.2016 в 16:18 comment

Команда волонтерів перекладає і озвучує українською мовою відео NASA про космос

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg

Вадим Карпусь

Автор новостей

В липні в уанеті з’явилися відеоролики провідних світових космічних агентств NASA, ESA, JAXA, перекладені і озвучені українською мовою. Підбором, перекладом, озвученням і монтажем займається Дмитро Андрєєв разом з командою з семи волонтерів, серед яких один білорус, двоє росіян і четверо українців.

Першою на українську мову волонтери переклали серію NASA «Хвилинка Марса», що складається з восьми коротких відео.

Проект існує трохи більше трьох років, але на українську мову команда почала робити переклади лише зараз.

«Спочатку ми перекладали відео тільки на російську мову, однак я бачу попит українського суспільства на наукпоп: ми вже взялися за озвучення кращих серій з 5-6 відео на українську мову, а до кінця літа плануємо запустити збір коштів краудфандінгом на створення власних науково-популярних мультфільмів. Сподіваюся, що це допоможе відвернути людей від низьких і за великим рахунком нудних тем, якими сьогодні зайняті думки українців», — розповідає Дмитро Андрєєв, керівник проекту Alpha Centauri.

Онлайн-курс "Business English" від Laba.
Вивчіть базу граматики, лексики та вокабуляру.Використовуйте англійську в спонтанній розмові з колегами та клієнтами.Прокачайте її до впевненого В1 — для розвитку кар’єри в бізнесі.
Приєднатись до курсу

Проект повністю волонтерський, хоча його творці планують знайти спонсорів і створити справжню студію. 90% контенту, який готує Андрєєв з командою — переклади з англійської.

«Є ще власні статті на сайті, підкаст в iTunes і коментування запусків космічних апаратів в прямому ефірі, але там все російською мовою в основному. Справа в тому, що переважна більшість якісних матеріалів про космос або початково робиться англійською мовою, або оперативно на неї перекладається», — пояснює Дмитро.

NASA дозволяє використання своїх роликів в освітніх цілях, таким чином у проекту немає проблем з авторським правом. Лише одного разу стався інцидент з блокуванням деяких функцій каналу через скаргу американського CBS Network — Андрєєв озвучив частину їхньої ефірної програми з одним з популяризаторів науки. Конфлікт вдалося залагодити, і з тих пір команда дуже уважно ставиться до питання авторського права.

«Я написав лист хлопцям з CBS Network з проханням відкликати скаргу, так як контент я не монетизував, просто хотів поділитися хорошим відео про науку з аудиторією, яка не знає англійську мову. Відправив їм розписку, що, мовляв, зобов’язуюсь в майбутньому не використовувати відеоролики, які належать мережі CBS Network, і через добу скарга була відкликана: канал знову отримав можливість використовувати всі функції», — розповідає Дмитро Андрєєв.

Онлайн-курс "Business English" від Laba.
Вивчіть базу граматики, лексики та вокабуляру.Використовуйте англійську в спонтанній розмові з колегами та клієнтами.Прокачайте її до впевненого В1 — для розвитку кар’єри в бізнесі.
Приєднатись до курсу

Джерело: AIN


Loading comments...

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: