Наука и космос Новости 23.03.2016 в 16:41 comment

В Україні запущена ядерна установка «Джерело нейтронів», розроблена українськими фахівцями

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg

Вадим Карпусь

Автор новостей

Раздел Технологии выходит при поддержке Favbet Tech

В Україні запущена ядерна установка «Джерело нейтронів», розроблена українськими фахівцями

Під час робочої поїздки до Харківської області Петро Порошенко відвідав Національний науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут». Там він ознайомився з роботою ядерної установки в режимі комплексного випробування та проектом зі створення ядерної підкритичної установки «Джерело нейтронів».

Президент України та посол США в Україні Джеффрі Пайєтт взяли участь у контрольному пуску установки «Джерело нейтронів».

Глава держави назвав цей проект вдалим прикладом співробітництва в сфері ядерної безпеки і нерозповсюдження ядерної зброї. Проект розроблено за підтримки США в рамках програм про нерозповсюдження ядерної зброї. Спільна робота українських спеціалістів щодо створення установки «Джерело нейтронів» проводиться разом із колегами з Аргонської національної лабораторії США, Нiмеччини, Китаю, Великобританії, Швейцарії, Франції.

Порошенко наголосив, що Україна робить крок вперед щодо використання новітніх технологій в галузі підвищення технологічної безпеки. Установка «Джерело нейтронів» дозволить проводити Україні сучасні дослідження у різних галузях науки та техніки, розробляти практично весь спектр радіоізотопів для потреб медицини та промисловості, а також вирішувати проблеми ядерної енергетики, продовжувати терміни експлуатації атомних електростанцій.

«Це перша ядерна установка світового значення, розроблена українськими фахівцями за роки незалежності», — наголосив Глава держави.

Петро Порошенко зазначив, що «це інвестиції в майбутнє». Новітні технології, які застосовані в цьому проекті, роблять фізично неможливими будь-яку аварійну ситуацію. При цьому було підкреслено необхідність підвищення заходів безпеки в атомній енергетиці, вдосконалення технологій зберігання ядерних відходів, вивченні можливості застосування ізотопів в медицині, аби налагодити їх виробництво в Україні і не купувати ці технології за кордоном. Президент повідомив, що дасть відповідне доручення Уряду щодо забезпечення повної переорієнтації медичній галузі на використання відповідних засобів українського виробництва.

Онлайн-курс "Фінансовий директор" від Laba.
Опануйте інструменти управління грошовими потоками, ризиками та активами компанії, щоби перейти на посаду CFO.
Приєднатися до курсу

Глава держави висловив впевненість, що посилення ринкової, маркетингової складової в роботі інститутів, які займаються фундаментальними науковими дослідженнями, — це і є майбутнє української науки. При цьому підкреслив важливість залучення досвіду американських і європейських науковців та інститутів у цій галузі.

«Без перебільшення можна стверджувати, що Харківський фізико-технічний інститут є флагманом фізичної науки в Україні», — сказав Президент, вітаючи науковців із запуском ядерної підкритичної установки «Джерело нейтронів».

Джерело: Офіційне інтернет-представництво Президента України

Раздел Технологии выходит при поддержке Favbet Tech

Favbet Tech – это IT-компания со 100% украинской ДНК, которая создает совершенные сервисы для iGaming и Betting с использованием передовых технологий и предоставляет доступ к ним. Favbet Tech разрабатывает инновационное программное обеспечение через сложную многокомпонентную платформу, способную выдерживать огромные нагрузки и создавать уникальный опыт для игроков. IT-компания входит в группу компаний FAVBET.


Loading comments...

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: