Рубрики Обзоры

Рецензія на фільм «Чому я живий»

Опубликовал
Анастасия Сохач

«Чому я живий» – поки що єдиний драматичний фільм українського виробництва, який потрапив у осінній прокат. Стрічка розповідає про події Другої світової війни на території України. Це досить колоритна і грайлива історія про закоханих молодих людей, яка поступово перетворюється на страшну трагедію, що почалася в момент окупації.

Партнер рубрики Кино?

Жанр драма
Режисер Віллен Новак
В ролях Роланд Мішко, Анастасія Марків, Віктор Жданов, Ірина Мельник, Артем Вільбік, Ольга Радчук, Олексій Горбунов, Георгій Делієв, Максим Горай та ін.
Студії Одеська кіностудія
Рік виходу 2021
Сайт DzygaMDb

Події стрічки розгортаються в довоєнний період у Маріуполі. Дівчина на ім’я Фрося закохана у музиканта Льончика. Молоді люди прагнуть одружитися, проте батько дівчини категорично проти єврея у сім’ї – він всіляко перешкоджає весіллю, не соромлячись своїх антисемітських поглядів. Але справжня біда приходить згодом, коли німецькі війська завдають раптового удару по мирним територіям. Герої фільму мають пережити окупацію, фашистський терор та винищення євреїв. Ці події покажуть, чи зможуть люди змінювати свої погляди, проходячи через страшні випробування – хтось проявить справжню людяність, а хтось підлаштується під нову владу.

Сюжет драми «Чому я живий» заснований на автобіографічному оповіданні письменника Євгена Митька (він у дитинстві пережив окупацію Маріуполя). З цього тексту драматург зробив сценарій та висловив бажання, щоб постановкою стрічки займався режисер Віллен Новак (відомий роботою над фільмами «Вторгнення» та «Гу-га»).

Онлайн-курс "Корпоративна культура" від Laba.
Як з нуля побудувати стабільну корпоративну культуру, систему внутрішньої комунікації та бренд роботодавця, з якими ви підвищите продуктивність команди, — пояснить HR-директор Work.ua.
Детальніше про курс

Картину не вдавалося реалізувати майже два десятиріччя, аж поки у 2019 році продюсери не представили кінопроект на конкурсному відборі Держкіно – там стрічка отримала фінансування від держави (фінальний бюджет становить 46,2 млн гривень, з них 80% державних коштів). Фільмуванням займалася Одеська кіностудія.

Не дуже вдалий монтаж трейлеру «Чому я живий» може відштовхнути від бажання піти на фільм в кіно, проте йому все ж треба дати шанс. Стрічка розпочинається як комедійна історія, яка робить акцент на маріупольському колориті 40-х років (тут є самобутній побут, атмосфера розважальних вечорів та колективних святкувань, а також фрагменти театральної вистави). Спочатку найголовнішою проблемою головних героїв стає сімейний конфлікт і батьківська впертість, та згодом виявляється, що родинні суперечки були частиною цілком щасливого життя, яке обірвалося в момент початку Другої світової війни.

Про перебіг подій глядачам розповідає брат Фросі – хлопчик шкільного віку, який повсякчас полюбляє підглядати та підслуховувати за дорослими. Він ще не розуміє нюансів їхнього життя, та це не заважає йому бути в епіцентрі найголовніших сімейних епізодів. З появою німецьких солдатів хлопець починає бачити речі, які можуть налякати навіть дорослу людину. Більш того, війна змушує його брати участь у порятунку новонародженого маля, хоча герой і сам іще дитина.

Ще один момент, який може не сподобатися в трейлері – це, на перший погляд, низькобюджетна постановка фільму. Та тут все значно краще, ніж здається. Творці картини влучно передають життя українців 80 років тому: оператор знаходить ракурси зі старими фасадами; костюмери комбінують гардероб тих часів; актори відтворюють особливості місцевих манер.

Серед недоліків стрічки насправді запам’ятовуються інші деталі. Наприклад, перенасичення фільму релігійними моментами, суть яких зрозуміла без повторів. Або ж грайлива наївність молодої пари, яка на початку фільму спричинила скандал в сім’ї. Ці нюанси досить помітні, але вони не псують враження від драматичної складової фільму, яка поступово стає сильнішою та сильнішою.

Слід зазначити, що в акторському складі стрічки «Чому я живий» є артисти театру, завдяки яким вдаються найбільш емоційні сцени. Серед них Віктор Жданов (раніше знімався у фільмах «Кіборги», «Вулкан», «Додому») та Ірина Мельник. Також у фільмуванні брали участь актори дублювання Артем Вільбік і Ольга Радчук.

Не слід забувати й про музику, створену Володимиром Гронським. Вона надзвичайно тонко доповнює події сюжету та стає гучнішою в найбільш важкі та по-справжньому трагічні моменти, під час яких важко стримати сльози.

Тож, «Чому я живий» – можливо, не досконалий фільм, проте він все ж вартий уваги. Це історична драма, яка ілюструє справжню людяність, що розкривається під час жахливих подій.

 https://youtu.be/wT5SncT_1GY

Партнер рубрики Кино?

Дивіться тисячі інших фільмів, серіалів, мультфільмів та топовий футбол у онлайн-кінотеатрі Volia TV.

Щоб дивитися кіно та мультфільми онлайн-кінотеатру VoliaTV, необов’язково бути абонентом Volia, потрібен просто доступ до інтернету. Підключитися до онлайн-кінотеатру VoliaTV можна в пару кліків з будь-якої точки України. Для цього потрібно зайти на сайт tv.volia.com або завантажити програму на смартфон, планшет або Smart TV, а потім пройти реєстрацію через SMS-повідомлення. Далі ви зможете вибрати один із запропонованих пакетів та насолоджуватися фільмами, мультфільмами та серіалами від Universal Pictures, FOX, Marvel, Paramount та інших світових кіностудій.

 

Disqus Comments Loading...