Рубрики Блоги

Літні новини зі світу Dota 2

Опубликовал
Сергій Ботулідзе

Літо видалось як ніколи гарячим, і не тільки за вікном. Всесвіт Dota 2 набирає все більших обертів, кількість чемпіонатів росте з кожним роком, а призові фонди інколи просто шокують. З останніми новинами та трендами я і пропоную вам ознайомитись в цій невеличкій публікації.

Про турніри

The International 2016 та Battle Pass

Найочікуваніша подія року, без сумнівів. В честь цього турніру компанія випустила спеціальну сезонну перепустку (battle pass). Ціна її складає $10 в базовому варіанті або $26 за перепустку 50 рівня. Кожні 2 рівні дарують її власнику різні косметичні предмети, починаючи з нового ландшафту й закінчуючи наборами смайликів. Здобувати рівні можна просто граючи та виконуючи різноманітні квести (доступно 3 різних шляхи), робити ставки, брати участь в завданнях спільноти і так далі. А можна й за плату – 5 рівнів коштує $2.5, а 24 – обійдуться вже в $10. До речі, 25% коштів із кожної проданої перепустки чи покупки її рівнів йде у фонд чемпіонату. І плани у Valve таки грандіозні – компанія серйозно налаштована перестрибнути торішню планку в $18 млн!

Курс Digital Marketing від Mate academy.
На курсі ви навчитесь запускати рекламу в кабінтеах Facebook/Instagram та Google. Ви також познайомитися з SEO та Email marketing. Це ті навики які найчастіше просять ІТ компанії від Junior Marketers. А ми вас не лише навчимо, а й працевлаштуємо!
Дізнатися більше про курс

Ще одна цікава функція – це нова рейтингова система, доступна тільки для власників перепустки. Під час її дії можна грати спеціальну версію матчів, за які теж зачисляється «міжнародний» рейтинг (international MMR). По закінченні чемпіонату (приблизно через 70 днів) отриманий рейтинг можна просто видалити або замінити свій теперішній! Тобто, Valve дає шанс на реабілітацію тим гравцям, які не можуть вибратись з ями, відомої під назвою «дно 1k MMR».

Вичерпну інформацію про перепустку можна знайти на спеціальній промо-сторінці.

ESL One Frankfurt 2016

Турнір зі стартовим призовим фондом в $250 000 вже традиційно пройшов у Франкфурті на CommerzBank арені. 8 команд змагались за перші місця в період з 18 по 20 червня. Організатори пообіцяли зробити турнір більш видовищним, ніж раніше. Як на мене, їм це вдалось. До речі, пряму трансляцію матчів вперше показували по німецькому телеканалу Sport1. І хоча фаворити торішнього турніру (Team Secret та Evil Geniuses, перше та друге місце відповідно) не змогли брати участь, боротьба розгорнулась досить жорстока. Українська команда Na’Vi пробилась до фіналу, але не змогли протистояти колективу OG — серія матчів Bo5 закінчилась з розгромним 3:0 на користь європейців.

1 місце: OG — $156,873
2 місце: Natus Vincere — $62,729
3-4 місця: Vega Squadron, Team Liquid — $28,237
5-6 місця: CompLexity Gaming, Alliance — $12,550
7-8 місця: Virtus.pro, Fnatic — $6,275

Крім самого турніру, глядачі отримали можливість подивитись на косплеєрів та вживу зустрітись з гравцями всіх команд.

Додаткова інформація є на офіційному сайті.

Manila Major 2016

У Філіппінах відбувся ще один відомий турнір, такий собі розігрів перед великим The International – Manila Major. Призовий фонд склав «всього» $3 млн. Після закінчення групового етапу, 16 команд змагались за призові місця з 7 по 12 червня. Хлопці з Na’Vi теж були серед цих 16, але не продемонстрували хорошої гри. А переможці турніру, крім чималенького призового фонду, також отримали пряму перепустку на The International 2016.

Подію коментували понад 50 коментаторів з усього світу. На офіційному сайті можна було дізнатись їх імена та подивитись список команд. Як і купити квиток на арену «Mall of Asia» чи знайти посилання на канали офіційних трансляцій. А розподіл призового фонду в фіналі виглядав наступним чином:

1 місце: OG — $1,110,000
2 місце: Team Liquid — $405,000
3 місце: Newbee — $315,000
4 місце: LGD Gaming — $255,000
5-6 місця: Fnatic, MVP Phoenix — $202,500
7-8 місця: Natus Vincere, Vici Gaming Reborn, — $105,000

Про технології

З 23 травня Dota 2 отримала підтримку API Vulkan. Про це на сторінці гри повідомила компанія Valve. Хоча підтримка все ще знаходиться на стадії бета-версії, спробувати новий API може кожен. Для цього, потрібно встановити Vulkan DLC з магазину Steam та оновити драйвери відеокарти до останньої версії. Valve ще рекомендує перейти на бета-версію їхнього клієнту, для уникнення проблем зі Steam overlay. Також радять запустити один-два матчі з ботами або просто глянути чиюсь гру через Dota 2 для оновлення кешу текстур.

Новий API перш за все дає кращу продуктивність на низьких та середніх ігрових платформах, а от на висококласних – приріст кадрів в секунду практично відсутній. Мінімально необхідними для роботи Vulkan є прискорювачі NVIDIA GeForce 600 Series / AMD Radeon HD 7700 Series та вище.

Dota 2 та Steam VR. Неабиякий інтерес компанія Valve проявляє у сфері VR. Не дивно, що компанія оголосила розширення глядацького режиму в Dota 2 та представила коротке відео про майбутню функцію. Основним фокусом, звісно, будуть онлайн-чемпіонати та інші спортивні трансляції.

Конкретну дату компанія поки що не назвала, але досить ймовірно, що це відбудеться у переддень їхнього найбільшого чемпіонату The International 2016.

Вчені зі Швеції, Данії та Німеччини теж по-своєму цікавляться Dota 2. Недавно вони представили аналітичну модель, що дозволить передбачати, яка команда переможе в конкретному матчі. А ще показувати розширену статистику, яка досить корисна для коментаторів, бо інформація буде збиратись та аналізуватись системою на основі попередніх виступів професійних гравців.
Вчені опублікували прес-реліз на офіційному сайті університету Лунд (Lund University), а також зняли коротке відео з поясненнями.

Про скандали, інтриги та інше

Російську команду Virtus.pro дискваліфікували з чемпіонату The Summit. У гранд-фіналі проти команди Ad Finem, один з гравців Virtus.pro несподівано від’єднався від гри та повідомив колег про труднощі з інтернет-доступом. Як виявилось у ході розслідування одного з reddit-користувачів, в цей час під його обліковим записом зіграв гравець команди Vega Squadron, що суворо заборонено правилами турніру. Це пізніше офіційно визнав менеджер команди у прес-релізі, де він вибачився за поведінку гравців та перед фанатами команди.

Зрештою, керівництво The Summit підтвердило дискваліфікацію у своєму офіційному твіттері.

Перекладач-транссексуал подав в суд на компанію Valve. За словами позивача, що працював в команді підтримки Dota 2, після зміни статі в нього почались проблеми в колективі. Менеджер почав називати його «воно» і налаштовувати інших членів команди проти нього. Співробітника звільнили трохи пізніше через скаргу у відділ кадрів. На його думку, компанія безплатно використовує працю людей, залучених у деяких ігрових проектах та їхніх перекладах.
Компанія Valve відкидає всі обвинувачення та вимагає від суду скасувати позов.

Перший гравець, що здобув рекордні 9000 MMR рейтингу став кіберспортсмен Miracle-. Відбулась ця подія під час московського турніру The Epicenter. Для учасника команди OG це вже другий особистий рекорд в соло-рейтингу (до цього він був перший гравець з 8000 MMR). Одразу за йорданським спортсменом другу сходинку займає російський гравець з команди Team Spirit – Illidan.

У Китаї представили Dota 2 Professional League. За інформацією Центру головного спортивного управління Піднебесної та представників MarsTV, кожен гравець ліги отримає спеціальний сертифікат та статус офіційного спортсмена Китаю. В першому сезоні ліги візьмуть участь 22 команди, 10 з яких вийдуть у перший дивізіон, а решту продовжать боротьбу в другому. На старті призовий фонд складає $200 000, далі розіграють ще $800 000.

На закінчення

Всього рік назад, в липні 2015, Dota 2 встановила рекорд – 1 мільйон гравців онлайн. А через місяць турнір The International 2015 встановив ще один, цього разу в розмірі призового фонду серед кіберспортивних дисциплін ($18 млн). В даний момент, Dota 2 впевнено займає перше місце Steam-чарту за кількістю гравців, а призовий фонд The International 2016 перевалив за $12 млн (і це за менш, ніж місяць з моменту анонсу!).

Тому слідкуйте за новинами, а поки що готуйтесь до спекотного літа та видовищних поєдинків, адже Dota 2 (та й весь кіберспорт) стрімко зростає й набирає популярності. І хтозна, може десь через 20 років наші діти будуть дивитись кіберспорт замість інших традиційних видів спорту (футболу, хокею та інших)?

Disqus Comments Loading...