Рубрики Блоги

Мінцифра похвалилася, що вже 100 тисяч українців записалися до списку очікування на вакцинацію від COVID-19 через Дію. Але арифметика підвела

Опубликовал
Володимир Скрипін

Оновленими даними стосовно кількості українців, які записались в список очікування на вакцинацію від COVID-19 через Дію за три дні, поділилась пресслужба Мінцифри.

Як повідомили в Мінцифрі, станом на 17:30 3 березня подано 100 649 заяв. У мобільному застосунку Дія — 87 775, а на порталі — 9 947. Однак сума цих доданків не буде рівною 100 тисячам, вона дещо менша — 97 722.

Заради справедливості, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у своєму Telegram-каналі використав інше формулювання та згадав ще про 2,8 тисячі, які записалися за допомогою контакт-центру МОЗ. Але на сайті Мінцифри сказано, що «100 тисяч українців записалися у лист очікування на вакцинацію від COVID-19 у Дії», піднесено це як суттєве досягнення.

Так, ми чіпляємося, але сервіс попереднього онлайн-запису до електронної черги на вакцинацію від COVID-19 через сайт та застосунок Дія з самого початку виглядав досить сумнівно з точки зору його практичної користі. У Мінцифрі пояснювали, що на підставі записів в Дії МОЗ та НСЗУ зможуть оперативно розподіляти вакцини згідно з чергою. Проте наразі все це виглядає дуже непереконливо та здається черговою даремною розтратою ресурсів та часу, оскільки по факту ніякої черги немає (ніяких конкретних термінів доступності вакцини для інших категорій населення поки немає, як і самої вакцини), а темпи вакцинації, м’яко кажучи, пригнічують, як і всі зусилля уряду в цьому напрямку.

Онлайн-курс "Продуктова аналітика" від Laba.
Станьте універсальним аналітиком, опанувавши 20+ інструментів для роботи з будь-яким продуктом.
Дізнатись більше про курс

Наразі в Україні проходить перший етап вакцинації — право вакцинуватись мають медичні працівники, які працюють із пацієнтами з COVID-19, працівники закладів для людей похилого віку, та військовослужбовці в ООС. За перший тиждень від початку кампанії з вакцинації (24 лютого) першу дозу вакцини від коронавірусу отримали усього-на-всього 9 568 людей (за 3 березня медики зробили щеплення 2 680 громадянам) — це з тих перших 500 тисяч доз вакцини від виробника Serum Institute India (це препарат, розроблений Oxford/AstraZeneca, який виробляється на потужностях в Індії). Для країни з 48-мільйонним населенням такі темпи виглядають безглуздими та сміховинними.

Disqus Comments Loading...