Рубрики Блоги

В Українській Вікіпедії вже 666666 статей

Опубликовал
Сергій Кулеш

В понеділок 12 грудня в українській Вікіпедії було написано 666 666-ну статтю. Нею стала стаття «Візирні лінії», що розповідає про сітку або шкалу із тонких ліній або волокон, розміщених в окулярі прицільного пристрою, наприклад, в телескопах, оптичних прицілах, мікроскопах тощо.

Таким чином відтепер у Вікіпедії понад дві третини мільйона статей українською. Математично правильно буде говорити, що цю межу перетнула 666 667-а стаття. За підрахунками це стаття «Концентричність», присвячена геометричному явищу, коли кілька об’єктів мають спільний центр або вісь. Цікаво, що у HTML #666666 — це сірий колір, а у 1776 році у США існувала банкнота з номіналом «2/3 долара».

Точний порядок створення статей вирахувати доволі важко, з кількох причин: статті створюються доволі швидко, новостворена сторінка технічно вважається «статтею» після досягнення певного розміру (а це може статися після її подальших редагувань, а не в момент створення), не вважаються статтями сторінки-перенаправлення та інше. Щодня в українській Вікіпедії створюється близько ста п’ятдесяти статей (показник листопада 2016).

Нагадаємо, що Вікіпедія — це вільна енциклопедія, покликана зібрати знання людства. Її може редагувати будь-хто, у Вікіпедії немає редакторської колегії, а всі її дописувачі — волонтери, що не отримують за це матеріальної вигоди. Щоб відредагувати інформацію до статті, достатньо скористатися кнопкою «Редагувати» угорі сторінки. У листопаді 2016 року українську Вікіпедію редагувало 2545 користувачів.

Англійська для IT від Englishdom.
В межах курсу можна освоїти ключові ІТ-теми та почати без проблем говорити з іноземними колегами.
Дійзнайтеся більше

Джерело: Вікімедіа Україна

Disqus Comments Loading...