Рубрики Блоги

«Вікімедіа Україна» підрахувала, які саме статті найпоширеніші у Вікіпедіях різними мовами

Опубликовал
Сергій Кулеш

Вчора в світі відзначали Міжнародний день рідної мови, у зв’язку з чим «Вікімедіа Україна» підрахувала, які саме статті найпоширеніші у Вікіпедіях різними мовами. На сьогодні існує 295 мовних розділів цієї відкритої енциклопедії, усі вони є окремими сайтами, з назвами на зразок uk.wikipedia.org, де перші дві чи три літери — код мови. Є група мовних розділів, які ще не створені окремо, а перебувають в так званому інкубаторі, поки мовний комітет спільноти не вирішить, що такий сайт має своїх дописувачів і буде розвиватися.

Кожна стаття пишеться окремо і, в основному, не залежить від версій про цей же предмет іншими мовами (крім випадків, коли статтю повністю перекладають з однієї мови іншою, але й тоді, після завершення перекладу стаття починає жити власним життям і подальші редагування необов’язково стаються внаслідок змін в інших мовних розділах). Статті пишуться на основі різних джерел, і найвірогідніше — джерел тією мовою, що є рідною для дописувача. Певний мовний розділ Вікіпедії дуже залежить від кількості та якості джерел, на які посилається, бо дописувачів, які можуть перекладати з інших мов, зазвичай менше. Тому стаття про якогось політичного діяча найімовірніше буде кардинально відрізнятися, скажімо, англійською, українською і китайською.

Статті пов’язані між собою міжмовними посиланнями. У Вікіпедії є службова сторінка «Сторінки з найбільшою кількістю інтервікі-посилань», де можна побачити список статей, що створені різними мовами. Немає жодної статті, що мала б 295 мовних версій. Найближче наблизилась стаття про Фінляндію — 283.

Онлайн-курс "Лідогенерація у B2B" від Laba.
Де шукати нових клієнтів, щоб збільшити дохід компанії та які інструменти лідогенерації застосовувати? Розбираємо покроково та комплексно.
Дізнатись більше про курс

Зрозуміло, чому найбільше пишуть про країни, перші 500 статей у цьому рейтингу виглядають так:

  • Найбільше серед них статей про країни, далі статті можна інтуїтивно згрупувати в такі типи: час (місяці, дні тижня, роки, дати), населені пункти, географічні та астрономічні об’єкти, поняття та інше, особи, мови, науки, жива природа, організації.
  • Стаття «Україна‏‎» на 23-24 місці разом з «Канадою» — 253 версії.
  • Серед населених пунктів найбільше описане Ріо-де-Жанейро‏‎ (244 посилання).
  • 231 статті є про Курів‏‎ — село на північному сході Польщі. Оце ж хтось постарався над перекладами! З польських населених пунктів у список втрапили ще три: Варшава‏‎ (219 посилань), Трояни (Мазовецьке воєводство)‏‎ (203) і Конськоволя‏‎ (195).
  • Понеділок‏‎ — 207 мов, неділя‏ —‎ 206.
  • Серед статей найбільше мовних версій є про 2012‏‎ рік (201 посилання).
  • Серед статей про дні року найбільше про 1 січня‏‎ (191 посилання) і далі непослідовно, але про інші числа січня.

Список осіб з загального рейтингу варто подати окремо:

Про Рейгана написали більшою кількістю мов, ніж про Ісуса, про корейського політика Сунг Яае-ки‏‎ — частіше, ніж про Гітлера (треба віддати належне завзятості автора цих машинних перекладів, якого згодом глобально заблокували), статтей про Майкла Джексона така ж кількість, що й про Ейнштейна.

Серед наук лідирує географія:

Про собаку (Пес свійський‏) написали частіше, ніж про кота (Кіт свійський‏‎): 220 проти 211. Стаття «Істинна церква Ісуса»‏‎ має 261 мовну версію, «Організація Об’єднаних Націй‏‎» — 202. Стаття «Вікіпедія‏‎» з’являється частіше (269), ніж «Біблія»‏‎ (228), що зовсім не дивно для онлайн-енциклопедії, а «Коран» не втрапив у перші 500 статей. «Вода» в цьому списку на 139 сходинці‏‎ (214 мовних версій).

Відзначимо, що в Державному бюджеті України на 2017 рік на розвиток української культури передбачено понад 3 млрд. гривень, зокрема на кінематограф, іміджеві українські проекти у світі за різними напрямами, запуск українського інституту книги, тощо.

Джерело: Вікімедіа Україна

Disqus Comments Loading...