Рубрики Новости

COVID-сертифікат про одужання з’явиться у «Дії» з наступного тижня — діятиме 90 днів та лише для нових випадків

Опубликовал
Володимир Скрипін

У Міністерстві охорони здоров’я повідомили, що з наступного тижня невакциновані українці, які перехворіли на COVID-19, зможуть отримати цифровий COVID-сертифікат на підставі одужання. Документ дозволятиме упродовж 90 діб без обмежень працювати, відвідувати заклади та пересуватись в «жовтій» та «червоній» зонах карантину (відповідно до постанови КМУ № 1236).

Сертифікат про одужання від COVID-19 буде формуватись лише для тих, у кого лікар встановив діагноз COVID-19 від моменту запуску функції та надалі. Тобто ті, у кого діагноз COVID-19 було підтверджено у 2020 році чи раніше у 2021 році, не зможуть отримати цей сертифікат.

Також обов’язковою підставою для його генерації буде медичний запис лікаря про встановлений діагноз, внесений в електронну систему охорони здоров’я (ЕСОЗ). Тобто особи, які після отримання позитивного ПЛР-тесту не зверталися до лікаря і лікар не вніс дані в ЕСОЗ  — завантажити сертифікат не зможуть.

Цифровий COVID-сертифікат на підставі одужання можна буде згенерувати у застосунку або на сайті «Дія» через 15 днів після підтвердження лікарем діагнозу COVID-19 в електронній системі охорони здоров’я. Документ буде доступним для генерації та чинним протягом 90 днів. Отримати його можна буде не більше двох разів на рік за наявності підтвердженого і внесеного лікарем в електронну систему діагнозу COVID-19.

Онлайн-курс "React Native Developer" від robot_dreams.
Опануйте кросплатформну розробку на React Native та навчіться створювати повноцінні застосунки для iOS та Android.
Програма курсу і реєстрація

Напередодні Мінцифра дозволила отримати міжнародний COVID-сертифікат зі звичайним паспортом-книжечкою. Це сталось через два дні після того, як розробники спростили механізм отримання документів — КЕП і Дія.Підпис (з горезвісною технологією сканування обличчя Photo ID) стали необов’язковими. За останні кілька днів розробники «Дії» внесли ще низку змін, пов’язаних з сертифікатами — нещодавно у застосунку з’явились СOVID-сертифікати для дітей старше 12 років та COVID-сертифікати на підставі ПЛР-тестів (поки тільки у беті).

Днями Мінцифра повідомила, що додатком «Дія» користуються 9 мільйонів українців, які згенерували понад 5 мільйонів COVID-сертифікатів. Водночас понад 900 тисяч українців користуються міжнародними COVID-сертифікатами.

  • Наразі в застосунку Дія також доступні: міжнародний, «жовтий» та «зелений» внутрішні COVID-сертифікати про вакцинацію. «Жовтий сертифікат про щеплення першою дозою вакцини можна отримати відразу — він діє 120 днів. А міжнародний та «зелений» діють 365 днів.
Disqus Comments Loading...