Рубрики НовостиСофт

Кіберполіція викрила 15-річного юнака, який продавав фейковий додаток «Дія» та виготовляв підробні електронні документи

Опубликовал
Вадим Карпусь

Правоохоронці встановили, що 15-річний мешканець Миколаєва розробив мобільний додаток, який повністю копіював дизайн державного додатку «Дія». Юнак продавав підроблений додаток та на платній основі виготовляв підробні документи – від ID-паспорта до Covid-сертифіката.

Правоохоронці встановили, що на базі міжплатформенного середовища розробки мобільних застосунків хлопець створив фейковий мобільний додаток, що ззовні виглядав як офіційний додаток «Дія». У фейковій програмі користувачам надавалась можливість створити собі будь-який документ із представлених в «Дії», на якому генерувався QR-код, але він не зчитувався офіційним застосунком. Зокрема, користувачі могли змінити свій вік, додати будь-яке фото або підробити сертифікат про вакцинацію від коронавірусної хвороби.

Юнак розповсюджував підробний додаток через месенджер та продавав його за ціною від 250 до 650 грн – в залежності від функціональних можливостей та повноти дозволених змін у додатку. Рекламуючи свою розробку, він зазначав, що будь-хто може оформити собі сертифікат про вакцинацію від Covid-19 та інший офіційний документ. Підліток працював лише за умови повної передплати на його електронний гаманець одного з платіжних сервісів країни-агресора, з якого потім виводив кошти на картковий рахунок. Після оплати підліток надсилав замовнику архів з програмним забезпеченням, клієнту лише залишалось його встановити на власний смартфон.

Воркшоп "PR + AI: Рисерч, Креатив, Контент" від Skvot.
Навчіться адаптувати потенціал АІ під задачі піарника. Корисні тулзи, яким можна делегувати рутину, генерувати свіжі ідеї для контенту і піар-стратегій.
Дізнатись більше

Правоохоронці провели санкціонований обшук в помешканні зловмисника та знайшли на комп’ютерній техніці та смартфоні юнака вихідні файли фейкового мобільного додатку «Дія», листування з покупцями та відомості про його продаж і отримані кошти. Речові докази (комп’ютерна техніка, смартфон, накопичувачі інформації та програмне забезпечення) слідчі вилучили та направили на експертизу. За попередніми даними, до юнака звернулись близько 30 клієнтів, що встигли придбати підроблену «Дію». Наразі всіх їх встановлюють правоохоронці. Також кіберполіцейські вживають заходи для блокування усіх каналів розповсюдження фейкового додатку.

За вказаним фактом слідчі відкрили кримінальне провадження за ч. 1 ст. 361 КК України «Несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку». Санкція цієї статті передбачає позбавлення волі на строк до 3 років.

Нагадаємо, це щонайменше третій випадок розповсюдження фейкового додатку «Дія». Наприкінці жовтня Кіберполіція за 2 дні відшукала розробника першої фейкової копії Дії, а потім Мінцифра з метою «‎перевиховання» взяла його до себе на роботу — до винесення судового рішення по справі. На початку листопада кіберполіція затримала 17-річного юнака, який створив ще одну фейкову копію «Дії».

Джерело: Кіберполіція

Disqus Comments Loading...