Рубрики Новости

Кіберполіція викрила 23-річного зловмисника у збуті баз даних з персональними даними півмільйона осіб

Опубликовал
Вадим Карпусь

Кіберполіція повідомила про викриття зловмисника, який розповсюджував на хакерських форумах бази даних з персональними даними громадян. В цих базах містилася персональна інформація про приблизно півмільйона осіб. Фігурант продавав бази за $300-400, в залежності від кількості даних.

Повідомляється, що до кіберполіції звернувся представник приватної компанії, бази даних якої розповсюджувались у мережі. Правоохоронці виявили та припинили діяльність зловмисника, яким виявився 23-річний мешканець Київської області. На додачу до продажу баз даних з персональними даними громадян, він також надавав послуги так званого «пробиву». Тобто він продавав персональні дані на вимогу третіх осіб.

Правоохоронці провели обшуки за місцем мешкання зловмисника. За результатами обшуку було вилучено комп’ютерну техніку та мобільні термінали, які використовувалися для вчинення злочину. Під час попереднього огляду вилученої техніки працівники кіберполіції виявили чисельні бази даних комерційних установ України. Бази даних налічували персональну інформацію відносно півмільйона клієнтів. У них містились відомості щодо дати народження, прізвища, ім’я та по батькові громадян, серій та номерів паспортів, індивідуальних податкових номерів платників податків та номерів телефонів. Правоохоронці вилучили з незаконного обігу бази даних та заблокували облікові записи, які використовувались для злочинної діяльності.

Воркшоп "PR + AI: Рисерч, Креатив, Контент" від Skvot.
Навчіться адаптувати потенціал АІ під задачі піарника. Корисні тулзи, яким можна делегувати рутину, генерувати свіжі ідеї для контенту і піар-стратегій.
Дізнатись більше

За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 361-2 (Несанкціоновані збут або розповсюдження інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в комп’ютерах, автоматизованих системах, комп’ютерних мережах або на носіях такої інформації) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від 2 до 5 років.

Джерело: Кіберполіція

Disqus Comments Loading...
Поделитесь в соцсетях
Опубликовал
Вадим Карпусь