Рубрики Новости

Кіберполіція викрила розробника фейкового застосунку Дія — йому загрожує до шести років ув’язнення

Опубликовал
Володимир Скрипін

Співробітники відділу протидії кіберзлочинам у Запорізькій області спільно зі слідчими Запорізького районного управління поліції та у співпраці з представниками Мінцифри викрили 21-річного чоловіка, який створив копію державного застосунку «Дія». З його допомогою користувачі мали змогу створювати підроблені документи.

  • Зловмисник самотужки розробив застосунок для смартфонів, який за дизайном був ідентичним із державним застосунком «Дія».
  • У фейковій програмі користувачам надавалася можливість створити собі будь-який документ із представлених в офіційному програмному забезпеченні. Зокрема, користувачі могли змінити свій вік, додати будь-яке фото або підробити сертифікат про вакцинацію від Covid-19.
  • Свою розробку чоловік продавав у месенджері за 100 гривень, а у рекламі вказував, що завдяки застосунку неповнолітні можуть безперешкодно купляти алкоголь і цигарки.
  • Наразі правоохоронці проводять заходи для блокування усіх каналів розповсюдження фейкового додатка. Також встановлюються особи, які придбали додаток для надання правової кваліфікації їхнім діям.
  • В оселі фігуранта правоохоронці провели обшуки. Вилучено мобільні телефони, комп’ютерну техніку та банківські картки.
  • Відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу комп’ютерів, автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до шести років позбавлення волі. Слідчі дії тривають. Процесуальне керівництво здійснює Вознесенівська окружна прокуратура Запоріжжя.

І хоча у пресрелізі Кіберполіції немає прямого відсилання до нещодавнього інциденту з поширенням фейкової Дії з підробленими COVID-сертифікатами та документами для неповнолітніх, судячи з усього, це саме цей випадок

Доповнено: міністр цифрової трансформації Михайло Федоров підтвердив, що фігурант цієї справи і є той самий хакер-невдаха, який створив фейкову Дію, про яку повідомлялось днями. Міністр підкреслив, що Кіберполіції знадобилось всього два дні, щоб знайти порушника.

Курс-професія "Web Design" від Skvot.
Для тих, хто давно хоче опанувати професію вебдизайнера, але не знає, з чого почати.Після 4 місяців навчання — старт в карʼєрі з двома кейсами у портфоліо.
Програма курсу і реєстрація
Disqus Comments Loading...