Рубрики Новости

Кіберполіція знешкодила міжнародну мережу VPN-сервісу, який використовували кіберзлочинці для атак вірусами-шифрувальниками

Опубликовал
Володимир Скрипін

Кіберполіція України спільно з правоохоронцями з інших країн викрила та заблокувала діяльність VPN-сервісу, який використовувався для контролю бот-мереж і розповсюдження шкідливих програм. Про це повідомила пресслужба Кіберполіції.

За результатами міжнародної операції інфраструктуру мережі, котра розміщувалася на 15 серверах у 10 країнах, зокрема і в Україні, заблоковано. VPN-сервіс (його назва не повідомляється) пропонував послуги на основі технології OpenVPN і 2048-бітного шифрування для маскування IP-адрес та забезпечення анонімності в інтернеті. Повідомляється, що сервіс користувався великою популярністю серед кіберзлочинців. Зокрема на території Німеччини встановлено понад 150 фактів зараження вірусом типу ransomware, який розповсюджувався з використанням вказаного VPN-сервісу. Потерпілі сплатили хакерам близько 60 мільйонів євро викупу.

Спецоперацію проводили працівники Департаменту кіберполіції спільно зі слідчими Головного слідчого управління Нацполіції, Офісом Генерального прокурора, колегами-правоохоронцями Німеччини, Нідерландів, Канади, Чеської Республіки, Франції, Угорщини, Латвії, Великобританії та США, під керівництвом Європолу та Євроюсту. Наразі правоохоронці встановлюють причетних до атак вірусами-шифрувальниками з використанням заблокованого VPN-сервісу.

Кіберполіція, СБУ та інші правоохоронні структури активізувалися на тлі нещодавньої кібератаки на урядові сайти, наслідки від якої відчуваються досі, та посилення загроз із боку Росії в цілому.

Disqus Comments Loading...