Рубрики Новости

Mastercard знижує ставки інтерчейндж в Україні — відсьогодні її граничний розмір знижується до 1,20% (а з 01.07.2023 — до 0,90%)

Опубликовал
Володимир Скрипін

Міжнародна платіжна система Mastercard з 26 листопада вводить в дію нові зменшені розміри міжбанківських ставок (інтерчейндж) в Україні. Нові ставки поширюються на безготівкові операції за картками Mastercard в Україні у торгово-сервісній мережі, як у фізичних торгових точках, так і в електронній комерції, для фізичних осіб, повідомили редакції ITC у компанії.

11 листопада Mastercard отримала дозвіл АМКУ на введення в дію зменшених ставок інтерчейндж  комісії інтерчейндж – комісії, що сплачуються банком-еквайром на користь банка емітента при здійсненні безготівкових розрахунків у торгово-сервісній мережі. Відповідно до рішення регулятора, перший етап зниження ставок інтерчейндж до рівня не більше 1,2% має відбутися з наступного робочого дня після сплину 14 календарних днів після дати отримання дозволу АМКУ, а отже — 26 листопада 2021 року.

Подальше зниження граничних ставок інтерчейндж відбудеться у липні 2022 та 2023, відповідно до графіка, погодженого АМКУ:

  • з 26.11.2021 — не більше 1,20%;
  • з 01.07.2022 — не більше 1,00%;
  • з 01.07.2023 — не більше 0,90%.

***

Якщо пам’ятаєте, у червні Рада ухвалила новий закон про платіжні послуги, але без норми про регулювання міжбанківських комісій, яка стала предметом суперечок між співвласником Rozetka Владиславом Чечоткіним та співзасновником monobank Олегом Гороховським — її виключили з фінальної версії документу. Однак раніше — на початку травня — Національний банк, Visa та Mastercard окремим документом скріпили домовленість про поступове зниження комісії інтерчейндж — за два роки на 40%. Тоді ж співзасновник monobank Олег Гороховський анонсував «‎суттєві зміни кешбеку» для клієнтів платіжного застосунку з 1 липня — спочатку планувалось, що ставки інтерчейнджу будуть знижені саме з цієї дати. Поки оновлень з цього приводу не було, як і щодо планів Rozetka створити власну платіжну систему.

Disqus Comments Loading...