Рубрики Новости

Результати дослідження українських геймерів від NielsenIQ: гра — WoT, FIFA, GTA, жанр — Puzzle, Shooter, середній вік — 31 рік, пристрій — смартфон і ПК, трати — 250-500 грн/міс [інфографіка]

Опубликовал
Сергій Кулеш

Компанія NielsenIQ презентувала результати першого в історії комплексного дослідження гравців у відеоігри в Україні. Згідно з ним, найпопулярнішою грою стала World of Tanks, найпопулярнішими жанрами – Puzzle, Vehicle Shooter та Shooter. Більшість опитаних обирає для ігор смартфон і ПК. Середній вік українського геймера – 31 рік, а основними мотивами захоплення відеоіграми стали бажання розслабитися, «вбити час» і відключитися від реальності. Під час пандемії більшість українських гравців стали грати частіше, при цьому їх витрати на відеоігри практично не змінилися.

Найпопулярніші ігри

За результатами дослідження NielsenIQ, найпопулярнішою грою в Україні є World of Tanks – 16% респондентів здебільшого грають в неї, а 26% опитаних мінімум один раз зіграли в гру за останній місяць. В першу п’ятірку найпопулярніших ігор також входять FIFA20/FIFA21 (9% респондентів грають найчастіше і 17% – мінімум раз на місяць), Minecraft (8% і 19%), Grand Theft Auto V (7% і 12%) і Counter -Strike: Global Offensive (6% і 14%). Десятку найпопулярніших ігор замикає World of Warcraft.

Курс QA Manual (Тестування ПЗ мануальне) від Powercode academy.
Навчіться знаходити помилки та контролювати якість сайтів та додатків.
Записатися на курс

Найвідомішою грою також стала World of Tanks – шутер знають 81% українських гравців. На другому місці Minecraft з 69% аудиторії, а на третьому – Dota 2 з 68%. В першу п’ятірку зокрема увійшли FIFA 20/FIFA21 і World of Warcraft, на десятому місці опинилася League of Legends.

У що грають і на що витрачають

Найпопулярнішими жанрами відеоігор в Україні стали Puzzle, Vehicle Shooter, Shooter і Simulation. Найчастіше в ігри цих жанрів грають 12%, 11%, 10% і 10% гравців відповідно. Час від часу українці в основному грають в ігри жанрів Shooter (38%), Simulation (32%), Action (31%) і Adventure (31%).

Найпопулярнішими жанрами відеоігор, на які респонденти витрачають гроші, є Vehicle Shooter (8%) і Sport (7%). Середні місячні витрати  на ігри цих жанрів становлять 242 гривні і 342 гривні відповідно. Найбільше українські гравці витрачають на ігри в жанрах Fighting і RPG – 433 гривні та 617 гривень на місяць відповідно.

Смартфон і комп’ютер vs. PlayStation і Xbox

Показово, що 44% українців найчастіше грають на мобільних пристроях, а 40% – на ПК. При цьому ігрову консоль в якості основної платформи використовують тільки 15%. 73% гравців використовують смартфон або планшет для гри час від часу, ПК і консолі – 68% і 28% відповідно. PlayStation 5 планують придбати 29% респондентів, Xbox Series X/S – 7%, а обидві платформи – 10%. А ось 55% гравців зовсім не планують купувати консолі нового покоління.

Коронавірус і відеоігри

Пандемія коронавіруса вплинула на звички гравців в Україні. Так,56% респондентів стали грати частіше в відеоігри, а рідше – всього 4%. При цьому у 46% гравців, які платять за ігри, витрати під час пандемії залишилися незмінними, 31% стали платити більше, а 13% – менше.

Що стосується часу, який респонденти витрачають на ігри, то 1-3 години за грою в будні проводять 54%, а на вихідних – 43%. На тиждень гравці в середньому грають 4 рази, при цьому  майже 4 години виділяється на гру у вихідні.

Скільки витрачають на ігри

У Free 2 Play-ігри 72% українських гравців грають найчастіше і 88% – час від часу. В платні ігри з платною підпискою – 9% і 24% відповідно, а в платні ігри (разова покупка) – 18% і 40% відповідно. Від 250 до 500 гривень на місяць на ігри витрачає 41% респондентів, ще 30% – до 250 гривень на місяць. Ще 29% гравців витрачає більше 500 гривень на місяць.

Хто такий український гравець у відеоігри

Згідно з дослідженням, 73% українських гравців проводять час за відеоіграми, щоб розслабиться, а 57% грають, щоб «вбити час». 37% назвали відеоігри способом провести час з друзями, при цьому 46% респондентів, які вибрали цей пункт, – гравці віком 19-25 років. Середній же вік українського гравця – 31 рік, при цьому збережений гендерний баланс,  в  ігри грають як чоловіки, так і жінки практично у рівній пропорції. 65% респондентів дослідження живуть у шлюбі, а у 7 з 10 є одна або більше вищих освіт.

«Компанія NielsenIQ відома дослідженнями геймерів в США, і ми раді, що у нас з’явилася можливість провести дослідження цієї аудиторії в Україні. Ми бачимо, що українські геймери багато в чому відповідають  світовим тенденціям. Зокрема, як у світі, так і в Україні був зафіксований сплеск інтересу до відеоігор під впливом пандемії. Також ми бачимо інтерес українських гравців до мобільних платформ. Те, що поки відрізняє наших гравців – це досить низький рівень використання ігрових консолей» – прокоментувала Тетяна Шевченко, керівник відділу досліджень споживачів та покупців Nielsen Україна та Білорусь.

Джерело: Nielsen

Disqus Comments Loading...