Рубрики Новости

Ринок фрілансу в Україні у 2021 році: бюджети зростають, в топі програмісти, дизайнери та копірайтери

Опубликовал
Сергій Кулеш

Фріланс-сервіс Freelancehunt зазначив, що у 2021 року ринок фрілансу як в Україні, так і в цілому світі продовжив зростати, але темпи трохи знизилися порівняно з піковим зростанням у 2020 році на тлі пандемії. Кількість замовників та фрілансерів за поточний рік збільшилася, також на 22% зріс сумарний бюджет проектів. Тренди залишилися колишніми: вже котрий рік у топі програмісти, дизайнери та копірайтери.

Річний приріст фрілансерів на платформі Freelancehunt становив 13%. Усього за 2021 рік фрілансерів побільшало на 91 тис. порівняно з минулим роком. Кількість проектів, порівняно з 2020 роком, залишилася на тому ж рівні — 200 тис., а сумарний бюджет збільшився на 22% і склав 470 млн грн. Замовників на сервісі Freelancehunt за 2021 рік побільшало на 20%, зараз їх зареєстровано 270 тис.

Серед фрілансерів найбільш затребуваними фахівцями, як і раніше, залишаються програмісти. Кількість завдань для розробників у порівнянні з минулим роком зменшилася, але бюджети стали вищими. Так, у 2020 році частка проектів у категорії «Програмування» складала 43,7% від числа всіх проектів на сервісі, а у 2021 – 41,8%. При цьому бюджети завдань для програмістів минулого року становили 54,2%, а 2021-го — 55,2% від сумарних бюджетів за всіма проектами.

Курс UX/UI дизайнер сайтів і застосунків з Alice K.
Курс від практикуючої UI/UX дизайнерки, після якого ви знатимете все про UI/UX дизайн .
Реєстрація на курс

Хоча попит на програмістів трохи зменшився за останній рік, але цей напрямок залишається в тренді з великим відривом від інших. Багато клієнтів розуміють, що наймати співробітника на постійну зайнятість у штат дорого. Замовники мають альтернативу — закрити потребу в таких спеціалістах на фрілансі. Послуги віддалених виконавців обходяться компаніям значно дешевшими.

В інших напрямках ситуація така. Якщо минулого року кількість замовлень у копірайтерів впала на 1%, то цього року динаміка була позитивною. У категорії «Копірайтинг» зосереджено 13,5% від загальної кількості всіх проектів у 2021 році проти 12,6% за 2020 рік. По бюджетах також помітне зростання: у 2020 році сумарні бюджети у цій категорії склали 5,4%, а у 2021 році – вже 6,9%. Попит на послуги дизайнерів у 2021 році також продовжує зростати. Частка проектів порівняно з минулим роком зросла на 1% та досягла позначки 19,8%. Популярність набирає напрямок «Дизайн інтер’єрів», також зріс попит на проекти з інфографіки.

Трійка лідерів за категоріями фрілансерів вже кілька років залишається без змін: це дизайнери, програмісти, копірайтери. Дизайнери, як і раніше, лідирують, їхня частка зросла з 27,8% у 2020 до 28,3% у 2021 році. Щодо програмістів, то їх відсоток від загальної кількості рік до року не змінився. Це свідчить, що категорія зростає пропорційно ринку. А ось частка копірайтерів стала меншою і знизилася на 0,4% — до 19,4% у 2021 році. Зазначимо, частка інших категорій мало змінилася проти минулим.

Веб-програмування — найпопулярніший напрямок, саме тут зосереджено найбільшу частку бюджету (55,2%) з усієї категорії «Програмування». У зв’язку зі зростанням попиту на розробників на ринку ІТ в Україні багато замовників все частіше звертаються до програмістів на фрілансі для виконання завдань від найпростіших до повноцінної розробки програми, сайту або чат-боту. У 2021 році сумарний бюджет зріс на 21% порівняно з минулим роком. Лідер зі зростання кількості проектів — спеціалізація Blockchain, тут замовлень побільшало у 2,15 раза. При цьому бюджет збільшився утричі порівняно з 2020 роком.

Також відзначимо спеціалізації у категорії «Програмування», в яких виросли бюджети у 2021 році: розробка ботів — 63%; Node.js — 41%; Java — 49%; Машинне навчання – 48%. У категорії «SEО та маркетинг» стало вдвічі більше проектів у спеціалізації «Купівля посилань», а бюджет збільшився втричі. Популярність цього напряму пов’язана зі зростанням конкуренції на просування в онлайні. Пандемія змінила правила гри на ринку інтернет-реклами. Замовники вважають за краще інвестувати гроші в SEO-просування, ніж купувати трафік через контекстну рекламу.

Як і минулого року, продовжується зростання попиту на юристів. Також зріс попит та бюджети проектів у 2 рази на послуги з прототипування. З усіх спеціалізацій у категорії «Переклади» найкраща динаміка помітна в «Локалізації ПЗ, сайтів та ігор»: проектів побільшало на 37%, а їх бюджет збільшився втричі.

Отже, попит на послуги віддалених спеціалістів продовжує зростати. Крім зручності роботи з фрілансерами, компанії цінують і можливість заощадити. Оскільки не всі бізнеси почуваються впевнено в період карантинних обмежень, співпраця з виконавцями на фрілансі є оптимальним вибором для багатьох компаній.

Джерело: Freelancehunt

Disqus Comments Loading...