Рубрики Новости

СБУ ліквідувала «‎найбільшу в Україні»‎ мережу із виготовлення фейкових COVID-сертифікатів — її організатори отримували понад 5 млн грн щомісяця

Опубликовал
Володимир Скрипін

СБУ повідомила ліквідацію «‎найбільшої в Україні»‎ мережі із виготовлення фейкових сертифікатів про COVID-вакцинацію.

Не секрет, що в Україні особливо гостро стоїть проблема з підробленими тестами та сертифікатами про щеплення проти коронавірусу (попри кримінальну відповідальність). Пресрелізи щодо ліквідації схем виготовлення та збуту підроблених сертифікатів з’являються на сайтах Кіберполіції та Мінцифри ледь не кожен день і зазвичай писати про це немає сенсу, але новий випадок примітний участю СБУ та масштабом.

Протиправну діяльність організували двоє мешканців столиці, які для реалізації схеми залучили декількох керівників медзакладів та 6 сімейних лікарів із різних регіонів країни, розповідають в СБУ. За різні суми грошей вони вносили дані «клієнтів» до електронної системи eHealth для подальшого завантаження до Єдиного порталу державних послуг «Дія».

За попередніми оцінками правоохоронців, «прибуток» зловмисників становив понад 5 млн грн щомісяця і наразі це найбільша за кількістю виготовлених COVID-фальшивок мережа в Україні.

Курс Power Skills For Tech від Enlgish4IT.
Зменшіть кількість непорозумінь на робочому місці та станьте більш ефективним у спілкуванні в мультикультурній команді. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Реєстрація на курс

Для передачі «списків» на оформлення фіктивних документів організатори оборудки залучали посередників. За їх же участю підтримували зв’язок з клієнтами та передавали гроші.

Заходи із викриття правопорушення проводили співробітники кібердепартаменту СБУ спільно зі слідчими Національної поліції та за процесуального керівництва Київської міської прокуратури. У межах кримінального провадження триває досудове розслідування. Також вирішується питання щодо повідомлення організаторам схеми про підозру у вчиненні злочину та обрання судом міри запобіжного заходу.

Disqus Comments Loading...