Рубрики Новости

СБУ: підпільний майнінг-центр криптовалют в Одесі викрадав електроенергію на мільйони гривень

Опубликовал
Тетяна Нечет

Співробітники кіберпідрозділу та слідчі Служби безпеки України (СБУ) в Одеській області за процесуального керівництва Одеської обласної прокуратури ліквідували в Одесі підпільний центр з майнінгу криптовалют, який викрадав промислові обсяги електроенергії з державного об’єкта критичної інфраструктури. Про це повідомила пресслужба СБУ.

«Протиправна діяльність могла призвести до надзвичайних ситуацій у транспортній сфері, у тому числі під час залізничних перевезень. Крім того, нейтралізація нелегального бізнесу дозволила запобігти мільйонним бюджетним збиткам, точний розмір яких встановить експертиза. За даними слідства, до створення нелегального майнінг-центру причетні двоє мешканців обласного центру. Технологічне обладнання для майнінгу електронних грошей встановили в орендованому складському приміщенні на території міста. Частину одержаних «прибутків» ділки конвертували в іноземну валюту і виводили за кордон через третіх осіб. Решту цифрових грошей — зберігали у власних віртуальних гаманцях», — йдеться у матеріалі.

Електроенергію для живлення спеціалізованого устаткування зловмисники здійснювали через несанкціоноване підключення до державної електромережі.

СБУ вилучила понад 100 одиниць комп’ютерної техніки та обладнання для майнінгу криптовалют; засоби зв’язку і документацію. Фото: ssu.gov.ua

Під час обшуків у складському приміщенні та за місцями проживання ділків правоохоронці виявили: понад 100 одиниць комп’ютерної техніки та обладнання для майнінгу криптовалют; засоби зв’язку і документацію із доказами протиправної діяльності. Предмети та матеріали вилучено і направлено на експертизу. Триває досудове розслідування.

Минулого року СБУ викрила зловмисників, які начебто незаконно майнили криптовалюту безпосередньо в одному із колишніх приміщень АТ «Вінницяобленерго». Правоохоронці провели обшук у зв’язку з розслідуванням дій службових осіб компанії «Альфа Енерджі». Компанія ММІ Engineering в документах не фігурує, але вилучили саме її обладнання. Адвокати ММІ Engineering стверджують, що їх компанія займається розробкою програмного забезпечення, обслуговуванням мереж і тренуванням систем штучного інтелекту, та уклала всі необхідні договори. Тобто, законно займала приміщення та отримувала електроенергію від «Вінницяобленерго».

Disqus Comments Loading...