Рубрики Новости

Швидкісному трамваю в центр та реконструкції Вокзальної площі усе-таки бути — Київрада з другої спроби ухвалила рішення

Опубликовал
Володимир Скрипін

24 червня депутати Київради з другої спроби підтримали гучний проєкт «трамваю в центр» — продовження лінії швидкісного трамвая від вулиці Старовокзальної до станції метро «Палац спорту», а також реконструкцію Вокзальної площі. Про ухвалення відповідного рішення, яке підтримало 67 депутатів, повідомила пресслужба КМДА.

Проєкт «Київська міська мобільність» передбачає подовження Борщагівської лінії швидкісного трамвая до центру Києва — заплановано прокладання близько 3,5 км трамвайної лінії вулицями Жилянською та Саксаганського, а також реконструкція Вокзальної площі. Проєкт буде реалізовуватись коштами Міжнародного банку реконструкції та розвитку та дасть змогу:

  • покращити якість транспортного обслуговування мешканців та гостей столиці і забезпечити збільшення використання громадського транспорту в місті;
  • надати прямий доступ до центру міста жителям масивів Борщагівка та Відрадний;
  • зменшити навантаження на метрополітен, зокрема, зменшити пасажиропотік Святошинсько-Броварської лінії метро та його станцій пересадок;
  • зменшити час поїздки громадським транспортом;
  • підвищити стан громадської безпеки біля залізничного вокзалу;
  • покращити екологічну ситуацію в центрі міста.

За попередньою оцінкою Міністерства фінансів, вартість реалізації проєкту швидкісного трамвая в центр складе 37,5 мільйона доларів (близько 1 мільярду гривень).

Раніше повідомлялось, що всі будівельні роботи будуть завершені у 2023 році, а гарантований ресурс лінії складе 10 років. На початку травня Київпастранс оголосив тендер на обґрунтування проєкту вартістю 4,5 мільйона гривень.

Курс Full-stack developer від Mate academy.
Full Stack JavaScript розробник — це суперніндзя, який може з нуля створити сайт. Навчайтесь та отримуйте гарантоване працевлаштування.
Отримати знижку на курс
  • Ідею швидкісного трамвая в центр почали обговорювати ще у 2017 році. Проєкт трамвайної лінії від вулиці Старовокзальної до станції метро «Палац Спорту» з заїздом на Вокзальну площу було розроблено за рекомендаціями Світового банку. Вважається, що такий трамвай зміг би розвантажити трафік центру міста, станції метро «Вокзальна», а також переходи між станціями «Золоті Ворота», «Театральна», «Хрещатик» та «Майдан Незалежності». Трамвайна лінія також може стати альтернативою маршруткам і переповненому метро.
Disqus Comments Loading...