Рубрики Новости

Стратегія МОЗ з протидії поширенню COVID-19 у 2022 році — ревакцинація двома дозами вакцини через рік після базового курсу

Опубликовал
Володимир Скрипін

Базова стратегія МОЗ з протидії поширенню COVID-19 передбачає ревакцинацію двома дозами вакцини через один рік після отримання базового курсу щеплення — у міністерстві вже прорахували цей варіант і поки що залишаються твердо вірними цій позиції, підтвердив головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін в інтерв’ю «Суспільному».

Передбачається, що людина, яка отримала щеплення у 2021 році, має через один рік звернутися до пункту щеплення та центру вакцинації населення та отримати повторне щеплення двома дозами вакцини. Водночас можна буде обрати інший тип вакцини, який використовувався під час першого щеплення.

Головний санлікар розповів, що зараз МОЗ отримує велику кількість інформації з інших європейських країн про ефективність та підвищену ефективність вакцинації з використанням додаткових, або бустерних (третіх), доз. І всі офіційні рішення експертних комісій полягають у тому, що ревакцинальні дози мають отримати перш за все найбільш вразливі категорії населення. Нагадаємо, 13 грудня МОЗ дозволило робити третю дозу вакцини проти коронавірусу людям з послабленим імунітетом.

Станом на кінець 2021 року, за оцінками МОЗ, на залишках як національних складів, так і обласних складів буде зберігатися близько 9-10 мільйонів доз вакцини проти COVID-19, які будуть використовуватися у тому числі у 2022-му році.

Онлайн-курс "Computer Vision" від robot_dreams.
Застосовуйте Machine Learning / Deep Learning та вчіть нейронні мережі розпізнавати об’єкти на відео. Отримайте необхідні компетенції Computer Vision Engineer.
Дізнатись більше про курс

За словами чиновника, у 2022 році Україну може приїхати будь-яка вакцина — AstraZeneca, Moderna, Johnson & Johnson або інший тип вакцини, а точний графік постачання вакцини по механізму Covax буде відомо лише в першому кварталі 2022 рокуЗараз у нас є два основних контракти з постачальниками вакцин: це контракт з Pfizer на постачання 25 млн доз вакцини (контракт є дворічним на 2022-23 рік) і контракт з CoronaVac — це близько 6,5 млн доз вакцини. По механізму Covax очікується доотримання близько 10 млн доз вакцини в рамках гуманітарної допомоги..

«Враховуючи поточні залишки, у нас є законтрактовано або вже гарантовано надходження для вакцинації принаймні 70% населення України повноцінною ревакцинацією двома дозами»

Ігор Кузін

головний державний санітарний лікар України

Загалом Україна вже отримала 40,9 мільйона доз вакцини проти COVID-19 (в країні щеплюють препаратами від фармкомпаній AstraZeneca, Sinovac (вакцина CoronaVac), Pfizer (вакцина Comirnaty) та Moderna). Від початку масової вакцинації (24 лютого) зробили 27 951 765 щеплень проти коронавірусу: Першу дозу отримали 14,5 мільйона людей, а повністю вакцинувалися — 13,3 млн; водночас вже 1 811 людей отримали додаткову дозу та 367 — ревакцинальну (бустерну).

У Міністерстві охорони здоров’я України прогнозують, що нова хвиля коронавірусу буде наприкінці лютого — на початку березня. Водночас прогнозувати її «розмах» поки ніхто не береться — даних по нового штаму «Омікрон» для цього поки що недостатньо. Днями дві незалежні групи вчених із Великобританії та ПАР вирахували, що при зараженні омікроном ризик потрапити до лікарні нижчий (на 40%-80%) у порівнянні з дельтою (результати досліджень — 1 та 2).

Залишається також згадати, що на початку Україна підписала договір з компанією Pfizer про закупівлю препарату «Паксловід» (Paxlovid), який використовується для лікування COVID-19. Очікується, що вони надійдуть у першому кварталі 2022 року

Disqus Comments Loading...