Рубрики Новости

У 2021 році кіберполіція провела 9 міжнародних операцій із викриття хакерських угруповань, які завдали збитків на 3,5 мільярди доларів

Опубликовал
Володимир Скрипін

Кіберполіція відзвітувала про співпрацю з правоохоронцями інших держав за підсумками 2021 року.

Загалом минулого року проведено 9 міжнародних операцій спільно з правоохоронцями США, Нідерландів, Франції, Німеччини, Великобританії, Норвегії, Ізраїлю, Кореї, Швейцарії, за підтримки Європолу та Євроюсту. Кіберполіціянти спільно з іноземними колегами провели понад 50 обшуків, а загальна сума збитків від протиправних дій хакерів оцінюється в 3,5 мільярди доларів США.

Фігуранти завдали збитків більш ніж 100 міжнародним корпораціям. Серед потерпілих — відомі світові енергетична та туристична компанії, а також розробники техніки.

Серед найбільш резонансних кіберзлочинів 2021-го кіберполіція згадує наступні:

  • Викриття транснаціонального угруповання хакерів, яке розвпосюджувало вірус «EMOTET» — фігуранти втручалися в роботу серверів приватних та державних установ країн Європи та Сполучених Штатів Америки та завдали збитків іноземним банкам та фінустановам на $2,5 млрд
  • Знешкодження хакерського угруповання, яке за допомогою вірусу-шифрувальника «Clop» нанесло іноземним компаніям $500 млн збитків.
  • Припинення діяльності одного з найбільших у світі фішингових сервісів для атак на фінансові установи різних країн.
  • Знешкодження міжнародного хакерського угрупування, яке завдало збитків на $120 млн понад 50 компаніям Європи та Америки — фігуранти використували для атак віруси-шифрувальники, а за відновлення доступу вимагали викуп у криптовалюті.
  • Викриття 25-річного українського хакера, який атакував понад 100 іноземних компаній вірусами-шифрувальниками та завдав $150 млн збитків.
Disqus Comments Loading...