Рубрики Новости

Українці з симптомами COVID-19 або грипу зможуть дистанційно відкрити лікарняний — строком до 5 днів

Опубликовал
Тетяна Нечет

У разі наявності симптомів COVID-19, грипу або застуди пацієнт може зателефонувати до свого лікаря й отримати рекомендації щодо лікування. Після цього лікар може сформувати медичний висновок про тимчасову непрацездатність (МВТН) на період до 5 днів, який є основою для відкриття електронного лікарняного. Якщо хвороба триватиме довше, пацієнт має прийти на особистий огляд для подовження строку лікарняного. Про це повідомили в Міністерстві охорони здоров’я.

«Ні для кого не секрет, що пандемія позначилась на медичній системі. Якщо порівнювати «допандемійні» часи, то зараз навантаження на усіх лікарів збільшено в рази. Щоб хоча б якось зняти частину навантаження з медиків, ми вирішили зменшити час прийому на відкриття медичного висновку про тимчасову непрацездатність для людей, які мають симптоми, як під час  COVID-19», — пояснила Марія Карчевич, заступниця міністра охорони здоров’я.

Раніше Міністерство охорони здоров’я скоротило терміни самоізоляції для пацієнтів із коронавірусним захворюванням до 5 днів. Зменшено тривалість як амбулаторно-поліклінічного, так і стаціонарного лікування.

***

Онлайн-курс Pyton від Powercode academy.
Опануйте PYTHON з нуля та майте проект у своєму портфоліо вже через 4 місяця.
Приєднатися

Станом на 7 лютого 50% дорослого населення України вакцинувалися проти COVID-19. Кожен другий українець віком від 18 років отримав принаймні одну дозу вакцини. На 2022 рік заплановано охопити щепленнями 70% дорослого населення країни, зокрема — 80% українців старшого віку.

***

В Україні з січня спостерігається четверта хвиля пандемії коронавірусу. Спалах очікується за два тижні.

«У найближчі два тижні ми очікуємо настання піку захворюваності в Україні — до 55 тисяч випадків на добу», — прогнозує Центр економіки охорони здоров’я.

***

З 11 лютого у Закарпатській, Хмельницькій та Луганській областях почне діяти «червоний» рівень епіднебезпеки. Таким чином, вже у п’яти регіонах будуть діяти посиленні карантинні обмеження. З кінця січня на «червоний» рівень перевели Рівненську та Івано-Франківську області.

З 11 лютого у Закарпатській, Хмельницькій та Луганській областях почне діяти «червоний» рівень епіднебезпеки. Фото: МОЗ

У «червоній» зоні заборонена:

  • робота закладів громадського харчування, окрім адресної доставки та замовлень навинос;
  • робота ТРЦ та інших розважальних закладів, кінотеатрів, театрів тощо;
  • робота закладів освіти, крім дитячих садків і початкових класів шкіл;
  • робота непродовольчих ринків і магазинів, спортзалів, басейнів і фітнес-центрів;
  • проведення масових заходів, крім офіційних спортивних заходів і матчів командних ігрових видів спорту без глядачів;
  • робота закладів культури, крім історико-культурних заповідників, проведення кіно- та відеозйомки.

Обмеження не діятимуть, якщо 100% співробітників (організаторів) та відвідувачів (учасників) вказаних закладів (заходів) повністю імунізовані та мають «зелений» COVID-сертифікат або чинний негативний результат тестування на COVID-19 (ПЛР або тест на антиген), або сертифікат про одужання від коронавірусної хвороби.

Робота банків, АЗС, ветеринарних магазинів, аптек та всіх продовольчих магазинів на червоному рівні не обмежується, проте обов’язковим залишається дотримання протиепідемічних правил.

Місцева влада може ухвалювати додаткові заходи посилення протиепідемічних правил у регіоні.

Для міжрегіональних поїздок у громадському транспорті потрібно мати один із вказаних вище COVID-документів. Дозволяється використання «жовтого» COVID-сертифіката або довідки про отримання однієї дози вакцини.

Disqus Comments Loading...