Рубрики Новости

Українцям більше не доведеться зберігати гарантійні талони та чеки в паперовому вигляді — Рада ухвалила зміни до ЗУ «Про захист прав споживачів»

Опубликовал
Володимир Скрипін

1 липня Верховна Рада України прийняла законопроєкт № 4185, який вносить зміни до ЗУ «Про захист прав споживачів» та визначає порядок надання експлуатаційних документів в електронному вигляді. Тепер продавці можуть видавати електронні «гарантійки» на продукцію, а клієнтам більше не потрібно зберігати паперові документи для підтвердження права на безоплатний ремонт або обмін, запевняють у Мінцифрі.

Документом доповнює статтю 7 ЗУ «Про захист прав споживачів» трьома пунктами (10, 11, 12), які визначають гарантійні зобов’язання в електронному вигляді.

Фрагмент законопроєкту № 4185 зі змінами

За словами міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, електронні «гарантійкі» — загальноприйнята практика у світі, і сервісні центри великих брендів вже давно приймають товар у ремонт без паперових гарантій, перевіряючи інформацію у своїх внутрішніх базах. Саме тому виникла необхідність врегулювати на законодавчому рівні надання експлуатаційних документів в електронному вигляді.

Також цей закон допоможе значно скоротити кількість підроблених документів на експлуатацію.

Онлайн-курс "Проджект-менеджер в ІТ" від Laba.
Навчіться запускати, контролювати й успішно реалізовувати ІТ-проєкти. Пройти весь шлях проєктного управління на реальному кейсі вам допоможе PMD із 19-річним досвідом в ІТ.
Детальніше про курс

Після того, як його підпише президент, закон набере чинності наступного дня після опублікування. Водночас Кабінету Міністрів України протягом трьох місяців із дня опублікування потрібно привести свої нормативно-правові акти у відповідність зі змінами та забезпечити те ж саме  міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади для своїх нормативно-правових актів.

Disqus Comments Loading...