Новости Новости 07.04.2020 в 12:48 comment

В українській Вікіпедії відбувся марафон WikiGap 2020, присвячений гендерній рівності в інтернеті

author avatar
https://secure.gravatar.com/avatar/25f9b2416da07639967e18eb989e71c4?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://secure.gravatar.com/avatar/25f9b2416da07639967e18eb989e71c4?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://itc.ua/wp-content/themes/ITC_6.0/images/no-avatar.svg

Протягом березня в українській Вікіпедії відбувся марафон WikiGap — кампанія, яка має на меті розповісти світові про видатних жінок та зменшити гендерну нерівність у Вікіпедії.

Кампанія включала онлайн-марафон, у рамках якого користувачі й користувачки Вікіпедії протягом березня створювали статті про видатних жінок. Крім того, під час WikiGap було організовано зустрічі у Києві та Маріуполі, а також загальнонаціональний онлайн-вебінар. За результатами WikiGap лише за місяць в українській Вікіпедії було створено або суттєво поліпшено 1850 статей про видатних жінок і на суміжні теми.

Статистика показує, що на жінок припадає лише приблизно одна восьма усіх наявних біографічних статей в українській Вікіпедії. Метою проєкту WikiGap є боротьба із гендерним дисбалансом у Вікіпедії, а також підвищення видимості жінок і їхнього внеску в різні сфери життя.

В українській Вікіпедії відбувся марафон WikiGap 2020, присвячений гендерній рівності в інтернеті

У рамках WikiGap до творення української Вікіпедії — найбільшої енциклопедії українською мовою — долучилося кілька сотень людей.

«Близько 245 учасників та учасниць WikiGap створили принаймні одну статтю в українській Вікіпедії. У зустрічах WikiGap взяли участь 150 людей. Приємно, що понад 100 людей скористалися можливістю долучитися до онлайн-вебінару, який ми провели 31 березня», — розповіла Єлизавета Чеховська, менеджерка з комунікацій ГО «Вікімедіа Україна».

Важливим фокусом кампанії була не лише кількість створених статей, але й їхня якість. Кілька статей, опрацьованих під час WikiGap, отримали статус «доброї», яким відзначають найбільш якісні статті української Вікіпедії. Наприклад, такими стали статті про українську громадську діячку і меценатку XVII століття Галшку Гулевичівну та американську рок-співачку Дженіс Джоплін. Також у межах WikiGap була створена стаття про американську співачку й активістку за права афроамериканців Одетту, яка стала мільйонною статтею в українській Вікіпедії.

Курс Python.
Python дозволяє тобі не тільки розробляти сайти та займатись аналітикою даних, а ще й будувати алгоритми, тестувати програми та навіть створювати штучні інтелекти. Стань різноплановим фахівцем!
Реєстрація на курс

WikiGap в українській Вікіпедії є частиною міжнародної кампанії WikiGap, яка була ініційована у 2018 році Міністерством закордонних справ Швеції та некомерційною організацією «Вікімедіа Швеція». Українська Вікіпедія традиційно долучається до WikiGap з початку заснування проєкту.

Цьогоріч кампанію «WikiGap 2020» в Україні організовували Посольство Швеції в Україні, ГО «Вікімедіа Україна», Національний Демократичний Інститут (НДІ) та Фонд ООН у галузі народонаселення (за підтримки Grammarly Kyiv та Beetroot Academy).

Джерело: Вікімедіа Україна

Продолжается конкурс авторов ИТС. Напиши статью о развитии игр, гейминг и игровые девайсы и выигрывай профессиональный игровой руль Logitech G923 Racing Wheel, или одну из низкопрофильных игровых клавиатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: