Рубрики Новости

Vodafone, Huawei та Мінцифра запустили в UNIT.City демоцентр 5G Lab

Опубликовал
Володимир Скрипін

28 жовтня, як і було заплановано, у UNIT.City запрацював 5G Lab — технологічний майданчик, покритий мережею 5G. Це спільний проєкт Мінцифри, Vodafone Україна та Huawei Ukraine.

Нагадаємо, основні переваги мереж 5G, які наразі активно розбудовуються мобільними операторами у різних країнах: менша затримка сигналу, більша пропускна здатність та збільшення кількості одночасних підключень. Ці показники є критично важливими для сервісів потокової трансляції відеоігор, програм AR, телемедицини, екосистем smart city та технологій автономного водіння та інших областей.

Офіційний пресреліз повідомляє, що 5G Lab — перша тестова зона технології 5G в Україні. Можна згадати, що у червні Ericsson повідомляв про запуск першого в Україні 5G-демоцентру. Водночас лабораторія 5G Lab, яка знаходиться на базі технологічного парку UNIT.City, доступна за попереднім записом як резидентам технопарку, так і усім охочим. Вона буде працювати 5 днів на тиждень — з вівторка по суботу з 11-00 до 19-00. Для запису на відвідування необхідно попередньо зареєструватись за посиланням.

На майданчику представлені реальні приклади використання 5G, які успішно працюють за кордоном, від GlobalLogic та Sensorama. Так, українська VR/AR студія Sensorama технологію Remote XR, яка обробляє на хмарних серверах графіку та у реальному часі передає на мобільні пристрої користувачів AR\VR контент на швидкості декількох десятків мілісекунд. В 5G Lab представлено два рішення: хмарне обчислення графіки для мобільного VR-шолома та хмарне обчислення графіки доповненої реальності для смартфона. Розробники стверджують, що Remote XR принесе користь фахівцям в галузі підготовки кадрів, архітектури, промисловості, забезпечивши роботу з високоякісною графікою на мобільних пристроях. 

Онлайн-курс Бізнес-аналіз. Basic Level від Ithillel.
В ході курсу студенти навчаться техніці збору і аналізу вимог, документуванню та управлінню документацією, управлінню ризиками та змінами, а також навчаться моделювати процеси і прототипуванню.
Приєднатися

Водночас інженери GlobalLogic працюють над розвитком смарт-інфраструктури з залученням технологій 5G. На відкритті 5G Lab вони показали на інтерактивному стенді демо, яке імітує системи обміну сигналами між автомобілями та дорожньою інфраструктурою.

«‎Основна ідея — автоматично виявляти небезпеку на дорозі та сповіщати про неї. Затримка передачі сигналу відіграє вирішальну роль, коли мова йде про безпечне керування авто. 5G, у порівнянні з 4G, надає можливість скоротити час реакції на небезпеку, а відтак зменшити кількість дорожніх аварій за участю під’єднаних до мережі та самокерованих авто»

Ярослав Нижник, 

молодший віцепрезидент з інжинірингу GlobalLogic

На території лабораторії також можна ознайомитись з інформацією про характеристики, переваги і сфери використання мережі 5G, а також з мапою еволюції технологій у світі. 

Крім технічних тестів, 5G Lab планується використовувати в освітніх цілях — для проведення екскурсій, лекцій, вебінарів, освітніх заходів, розрахованих на різні аудиторії.

У Vodafone відзначили, що від 5G насамперед виграють сфери, де швидкість і мінімальна затримка є вкрай важливими.

«Безпілотні автомобілі, хірургічні операції на відстані чи роботизована промисловість— це вже відбувається в країнах, де Vodafone запустив мережі 5G. Та усе це не з’явиться в Україні само по собі. Наше завдання сьогодні – почати формувати екосистему 5G, важливою частиною якої є промислові та користувацькі рішення на основі технології. Адже для того, щоб використовувати справжній потенціал 5G, не достатньо лише мережі і пристроїв. Потрібна масова інтеграція 5G у послуги. Майданчик має на меті стати центром, який об’єднає 5G ентузіастів і дасть змогу протестувати свої гіпотези на реальному фрагменті мережі».

Vodafone Україна

***

Раніше Кабмін відтермінував запуск 5G в Україні до липня 2022 року. Наразі Держспецзв’язку вивчає питання встановлення справедливої ренти, а законотворці готуються до створення нового телеком-регулятора за пів мільярда гривень на заміну НКРЗІ.

Disqus Comments Loading...