Рубрики Новости

Зміна місця реєстрації онлайн у «Дії» — поступовий запуск з 1 грудня. Скористатись послугою зможуть і власники «паспортів-книжечок»

Опубликовал
Володимир Скрипін

У Мінцифрі уточнили, коли саме з’явиться електронна зміна місця реєстрації у «Дії» та роз’яснили особливості надання послуги.

У травні Мінцифра спільно з МВС в рамках експериментального проєкту запустила послугу з електронної реєстрації місця проживання в Дії, почавши її поступове розгортання у семи містах. Наразі послуга зміни місця реєстрації онлайн працює в 7 містах (Києві, Харкові, Вінниці, Луцьку, Рівному, Кривому Розі та Маріуполі) в експериментальному форматі. Минулого тижня Рада ухвалила законопроєкт, який дозволить масштабувати послугу на всю Україну. Він скасовує «штамп про прописку» та паперову довідку про місце проживання, що своєю чергою спростить отримання державних послуг без отримання додаткових папірців та походів у ЦНАП.

Як пояснили у Мінцифрі, основні норми закону набирають чинність з 1 грудня 2021 року. Водночас перехід буде поступовим. Таким чином, терміни доступності будуть відрізнятись залежно від конкретного регіону. Саму послугу можна буде отримати за 10–15 хвилин — знадобиться лише оформити заявку на сайті «Дія» та отримати онлайн-підтвердження власника житла.

«З 1 грудня поступово кожен регіон буде переходити на електронну зміну місця реєстрації. Послуга займатиме не місяць, а всього 5–10 хвилин. Якщо ви прописуєтеся там, де проживаєте на даний момент, то достатньо буде вказати адресу, підписати КЕПом, отримати згоду власника — і все. Ця послуга заощадить багато часу українцям»

Михайло Федоров

віцепрем’єр-міністр — міністр цифрової трансформації України

Курс-професія "Дизайнер інтер'єрів" від Skvot.
Велика практична програма для всіх, хто хоче засвоїти професію дизайнера інтер'єрів і заробляти на реальних проєктах відразу після курсу. Досвідом та інсайтами діляться одразу три лектори.
Програма курсу

Окремо у Мінцифрі зазначили, що після ухвалення законопроєкту та запуску послуги у всій країні змінити місце реєстрації в «Дії» зможуть і власники «паспортів-книжечок». Наразі (в рамках експериментального проєкту) для отримання послуги потрібен паспорт у вигляді ID картки, що суттєво обмежує доступність послуги.

Після переходу на електронну зміну реєстрації вона більше не впливатиме на отримання державних послуг — оформлювати пенсію, документи чи отримувати медичну допомогу можна буде без прив’язки до місця реєстрації. Окрім того, чоловікам більше не доведеться ходити у військкомати для отримання довідки.

Disqus Comments Loading...