Рубрики Статті

10 причин вибрати комп’ютер, а не ігрову консоль

Опубликовал
Дмитрий Спасюк

Розглянемо найголовніші переваги комп’ютерів над ігровими приставками. Геймери дуже часто ставлять ці девайси на один рівень, хоча це не зовсім відповідає дійсності. Отож, перелічимо найголовніші десять переваг ПК над консолями.

Причина 1 – універсальність

Звучить банально, але ПК значно універсальніший пристрій, що розв’язує руки своїм власникам. Приставка – це лише розважальний девайс для забавок чи відео. За стаціонарним ПК можна набирати тексти, навчатись, працювати із таблицями, редагувати фото, бавитись в ігри, переглядати мультимедійний контент і ще безліч інших речей. Ігровий системний блок також є й робочою станцією для будь-яких потреб.

Причина 2 – ціни на ігри

Консоль приваблює невисокою вартістю, та це лише на перший погляд. Кожна одиниця Play Station 3 продавалась зі збитками для компанії Sony у кілька сотень доларів. Навіщо виробник продає пристрій дешевше собівартості? Активний геймер за 2-3 роки легко окупить ту низьку вартість і принесе чимало чистого прибутку. Ціни на відеоігри для консолей значно вищі (навіть на релізі). Розпродаж у Steam чи іншому маркеті ліцензійних ігор дозволяє купити ААА проєкт за 15-50% вартості. Схожі знижки власникам консолей і не снились.

Онлайн-курс "Управління ІТ-командами" від Laba.
Прокачайте свої soft- і hard-скіли в управлінні кількома IT-командами, отримайте практичні стратегії та інструменти ефективного team-ліда.
Програма курсу і реєстрація

Причина 3 – платний онлайн

Підписка – це ідеальний інструмент для викачування грошей зі споживача. Адже в кінцевому результаті користувач нічим не володіє, а гроші заплатив. Підписка у ХВОХ дає чимало ігор у комплекті, але буде безліч ААА ігор, які туди не увійдуть. Політика Sony ще гірша в цьому плані. Японська компанія видає значно менше контенту за ті ж кошти. Щоб зіграти онлайн у свою улюблену забавку із другом доведеться придбати підписку. Винятком є f2p ігри. Щоб використовувати хмарні збереження не забувайте придбати PS Plus. На ПК онлайн (і збереження у хмарі) безкоштовний для усіх куплених відеоігор.

Причина 4 – продуктивність

У 2006-ому році консолі вражали своєю потужністю. Тоді навіть надпотужні ігрові ПК не могли зрівнятись із ними. На початку ХХІ століття володіти таким пристроєм було справді престижно. Та комп’ютери швидше розвивались як ігрові коробки. З появою PS4/Xbox One ситуація змінилась. Це були уже не такі продуктивні консолі, що заледве могли «тягатись» із ПК середнього рівня. У 2020 році PS5 уже виглядала застарілою на момент релізу. Недорогий прогресивний комп’ютер видає значно кращу якість картинки з вищою частотою кадрів. Також зазначимо, що не усі забавки на консолях добре оптимізовані. Часто буває, що навіть дуже дешевий ПК (дешевший ніж консоль) потужніший за PS5. Ryzen 3 3300X + GTX1060 на ідентичних налаштуваннях графіки «втоптують в землю» Play Station 5 у грі Devil May Cry 5. Після потужного ігрового комп’ютера на консолях якість графіки помітно гірша (наче увімкнені середньо-низькі налаштування). Найбільше це стосується роздільної здатності, а різниця в частоті кадрів може бути кілька кратною. На PS5/Xbox SX картинка чудова, але на ПК ще краща.

Джерело: Gamers Nexus Youtube

Причина 5 – об’єм накопичувача

Місткість пам’яті в ігрових приставках не змінився за останні 10 років. Виробники лише замінили HDD на SSD. Молодша версія Xbox Series S дає користувачу для ігор нікчемний об’єм у 300 ГБ. Якщо у вас повільний Інтернет, то можете забути про ігрове різноманіття. Це цілковите знущання із користувачів. PS5/Xbox SX далеко не втекли. За кращих умов вдається установити 5-6 ААА ігор. Додаткові накопичувачі до консолей значно дорожчі як до ПК. Тим більше для старіших проєктів ніхто не забороняє поставити HDD на 8-14ТБ (для сучасних ігор рекомендовано SSD). У комп’ютері збільшити об’єм дискового простору значно простіше і дешевше.

Причина 6 – вибір периферії

На нових консолях можна без проблем використовувати клавіатуру та мишку, але підтримувані пристрої вводу дуже обмежені. На комп’ютері гравець використає геймпад від Play Station, Xbox, будь-який руль чи джойстик для симуляторів. Підтримуються геймпади усіх виробників. Не обов’язково витрачати 85-90 доларів на новий фірмовий «пульт керування», особливо якщо дуже рідко граєте з другом разом. За свободу вибору і необмеженість ставимо черговий плюс ПК.

Причина 7 – вибір ігор

Ті, хто «кричать» про ексклюзиви на PlayStation насправді ніколи не цікавились комп’ютерними забавками. На ПК значно більше унікальних ігор, які не зустріти на жодній іншій ігровій платформі. Сотні якісних стратегій, симуляторів, РПГ, головоломок недоступні для тих, хто придбав коробку з геймпадом. Вибираючи консоль замість ПК, гравець дуже значно мірою себе обмежує в жанрах, які буде гратись та втрачає значно більше ексклюзивів.

Причина 8 – моди

Моддинг дає неймовірні можливості креативу та дозволяє підтримувати гру актуальною ще десятки років після її релізу. Завдяки модам з’явилось більше забавок, які відносять до кіберспорту. Часто буває, коли спільнота з ентузіазмом розробляє і розвиває гру краще ніж самі розробники. Власники Play Station, Xbox, Nintendo Switch можуть лише мріяти про щось схоже.

Причина 9 – погана ретро-сумісність

На сучасному комп’ютері з Windows 11 без проблем вдасться пограти у хіти кінця 1990-х чи початку 2000-х. Запустити ігри від PS1, PS2 чи PS3 на новій консолі не вийде. Між 4-им та 5-им поколінням PlayStation є часткова сумісність, деякі ігри можна запустити, але часто виробник просить доплатити за «покращену версію». На Xbox сумісність трішки краща, але це наближує його до PC, на якому можна запускати безліч емуляторів старих консолей.

Причина 10 – стріминг

Для активних геймерів, які діляться своїм проходженням з іншими в реальному часі, ПК – це ідеальний вибір. Вбудовані інструменти для стрімів в консолях дуже прості та обмежені. З просунутим програмним забезпеченням на комп’ютері гравець налаштовує різні сцени, візуальні ефекти й багато елементів своєї прямої трансляції. Навіть ті, хто грає із консолей, часто вимушені використовувати окремий ПК для проведення якісних і гарно оформлених стрімів.

Висновки

Не зважаючи на чисельні мінуси, консоль є найзручнішим пристроєм для відеоігор. Це девайс, що просто якісно виконує свою роботу. Нехай у нього є чимало недоліків, але ігрові приставки досі мають попит. Простота у використанні легко перекриває більшість описаних проблем. Достатньо натиснути лише кілька кнопок і користувач уже грає Людиною Павуком. Легкість використання залишається головним мотиватором для багатьох користувачів, а відсутність піратства мотивує розробників відеоігор приділяти консолям більше уваги ніж ПК. Персональний комп’ютер дещо дорожчий, але дає більше свободи та можливостей ніж ігрові приставки. На противагу PC має вищі вимоги до технічних знань своїх користувачів. В будь-якому випадку, комп’ютер чи консоль дарують високоякісний користувацький досвід на фоні сучасного мобільного геймінгу.

Disqus Comments Loading...