Огляди Огляди 18.10.2022 о 12:00 comment views icon

Лікуємо блекаут недорого – доступні та компактні засоби резервного електроживлення і обігріву

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg

Андрій Русанов

Автор сайту

росіяни б’ють по енергетичній інфраструктурі України. Надалі можливі відключення енергопостачання та проблеми зі світлом. Ми вже писали про блекаут у вересні та тепер цей матеріал став ще актуальнішим. Сподіваємося ця стаття допоможе вам і зараз. 

Енергосистема України загалом є досить витривалою. У країні безліч енергогенеруючих підприємств, вихід з ладу частини потужностей не призведе до якогось глобального блекауту. Раптова зупинка великих постачальників електрики або пошкодження комунікацій може призвести до короткочасного (до кількох днів) локального відключення.

Рівненська АЕС

На місцях електромережа й у мирний час подекуди не витримує навіть погодних факторів – дощу, снігопаду. Наприклад, в Одесі, двомільйонному місті, ще рік тому були райони, погодні явища здатні були вимкнути світло на три дні (наскільки відомо, зараз проблему вирішено). Причина – старе обладнання та відставання модернізації локальних потужностей від природного зростання навантаження.

І тут прийшли zомбі

«Визволителі» Харківської області, котрі нещодавно продулися у мотлох, в якості помсти за поразку на полі бою вирішили постріляти по об’єктах енергопостачання прикордонних районів. Електрика повернулася відносно швидко, але доки її немає – треба щось робити. До того ж ніхто не знає, що цим божевільним з ракетами спаде на думку завтра.

Блэкаут Харьковская область

Завдання – протриматися без електрики один або кілька днів. Для цього сучасна промисловість виробляє, а торгівля, навіть у воєнний час, може запропонувати безліч технічних засобів.

Курс QA Manual (Тестування ПЗ мануальне) від Powercode academy.
Навчіться знаходити помилки та контролювати якість сайтів та додатків.
Записатися на курс

Блэкаут Сумская область

Ми не торкатимемося рішень, що потребують капітального підходу та серйозних зусиль: встановлення сонячних елементів, вітрогенераторів, потужних акумуляторних батарей, автономних паливних котлів. Поговоримо про відносно недорогі пристрої, котрі можна взяти й купити прямо зараз.

Мінімалістичний сценарій: у вас все є, досить тепло, але немає світла

Цей сценарій автор випробував на практиці. Головний його елемент – потужний та місткий powerbank. З його допомогою, а також із зарядженим ноутбуком та наполовину зарядженим телефоном з 4G вдалося пропрацювати без світла два неповних дні.

Зазвичай портативні зовнішні акумулятори мають потужність 15-20 Вт та підходять лише для заряджання телефону. Пристрої на 65-100 Вт – зовсім інша річ. Такою потужністю можна живити невибагливий ноутбук. У разі відсутності потрібного гнізда живлення на лептопі можна використовувати перехідники.

У даному конкретному випадку був використаний PowerBank Baseus на 100 Вт і 20000 мАг, котрий було придбано свого часу на Aliexpress.

Курс QA Manual (Тестування ПЗ мануальне) від Powercode academy.
Навчіться знаходити помилки та контролювати якість сайтів та додатків.
Записатися на курс
Внешний аккумулятор Power bank Baseus Blade 100 w 20000 mAh
Зовнішній акумулятор Power Bank Baseus Blade 100 w 20000 mAh

Зовнішній акумулятор оснащений двома портами USB-C та двома USB-A. Через останні доступна потужність до 24 Вт, щоб використовувати батарею на повну – необхідно під’єднатися до Type C. Дисплей показує потужність, відсоток заряду, силу струму, та час, що залишився до повної зарядки. Купити акумулятор можна в офіційному магазині бренду.

В ситуації, що склалася, живлення було потрібне тільки для ноутбуку і телефону. Без гарячої їжі та напоїв цілком можна обходитися кілька днів.

Пристрій коштує близько $100. Декілька таких можна легко розмістити по кишенях або покласти у рюкзак, щоб забезпечити роботу портативних гаджетів будь-де.

Внешний аккумулятор Baseus Power Bank 20000mAh Adaman Metal Digital Display 65W
Baseus Power Bank 20000mAh Adaman Metal Digital Display 65W

Як альтернативу можна порадити більш ранню модель тієї ж компанії з таким самим максимальним зарядом та потужністю 65 Вт.

Недешево та ефективно: зарядна станція EcoFlow

У продовження теми автономних батарей перейдемо у зовсім інший ціновий діапазон. На ITC є огляд зарядної станції EcoFlow River PRO на 720 Вт*год – пристрою середньої потужності та ціни. Подробиці доступні за посиланням, тут згадаємо про найголовніше.

Зарядная станция EcoFlow River PRO на 720 Вт*ч
Зарядна станція EcoFlow River PRO на 720 Вт*год

Зарядна станція дозволяє повноцінно підключати побутові пристрої до стандартної розетки 220-240 В 50/60 ГЦ. Працює все, що вписується в номінальні 600 Вт зі стрибками до 1200 Вт. Заряджати EcoFlow можна й від автомобіля, що підвищує її цінність у разі тривалого блекауту.

Солнечный элемент для зарядных станций EcoFlow
Сонячний елемент для зарядних станцій EcoFlow

Для зарядних станцій EcoFlow у продажу є безліч аксесуарів, що дають змогу розширити можливості станції – додаткові акумулятори, сонячні батареї. Станція на 720 Вт*год, коштує приблизно 40 тис. грн, вартість моделі EcoFlow RIVER mini на 210 Вт*год – 18 тис. грн.

Шумно та небезпечно: паливні електрогенератори

Класика автономного енергозабезпечення. Бувають дизельні, бензинові чи газові. Вартість генератора залежить від принципу роботи, можливостей та потужності. Економний варіант Huttenberg H8500W на 4,5 кВт коштує 14 тис. грн.

Бензиновый генератор Huttenberg H8500W на 4,5 кВт
Бензиновий генератор Huttenberg H8500W на 4,5 кВт

Недоліки бензинового генератора для багатьох переважають його переваги: 

  • Шум. Гучність у 60-100 дБ вища за законні норми для спільного людського проживання. Використовувати його у квартирі вкрай небажано, підійде лише приватний будинок.
  • Витрати пального. Генератор з двигуном 200 куб. см працюватиме на повністю заправленому баку день, витрачаючи 1,2-1,5 л бензину на годину.
  • Вага. Генератор може важити десятки кілограмів, що значно зменшує його мобільність без сторонньої допомоги чи транспорту.
  • Пожежна небезпека. Робота з легкозаймистим пальним небезпечна сама по собі, тим більше за умов війни. Випадковий уламок або неуважне поводження може завдати тяжких наслідкив.

Чим зігрітися без світла?

Засоби обігрівання, що працюють від електрики, відпадають за умови використанні автономного джерела, заряд якого потрібно розтягнути на невизначений час. Як виняток це можуть бути електроковдри або інші економні електроприлади.

Электроодеяло Esperanza Velvet blue
Електроковдра Esperanza Velvet blue

Перше, що спадає на думку – туристичні портативні газові обігрівачі, здатні зігріти намет або навіть невелике приміщення. Заправляються вони від невеликих спеціальних балонів, просунуті моделі мають перехідники на побутові балони. Компактний газовий обігрівач Happy Home потужністю 1,3 кВт легко зігріє кімнату.

Портативный газовый обогреватель Happy Home мощностью 1,3 кВт
Портативний газовий обігрівач Happy Home потужністю 1,3 кВт

Туристичні обігрівачі випускаються у різноманітності форм та коштують недорого (еквівалент $70-200), але вимагають витрати пального. Менш потужні варіанти можна використати для індивідуального обігрівання.

Лікуємо блекаут недорого – доступні та компактні засоби резервного електроживлення і обігріву

Приготувати їжу допоможе портативна газова плита, що так само працює на мінібалонах.

Портативная газовая плита Happy Home
Портативна газова плитка Happy Home

Пічки

Не можна не згадати тут «буржуйки», а також «пошехонки» та інші конструкції печей на деревині. Готову «буржуйку» можна придбати за ціною близько $100.

Современная «буржуйка»
Сучасна «буржуйка»

Це варіант, що погано підходить для звичайної квартири – пічку треба поставити туди, де вона не нашкодить, вивести димар. Та вигадати, чим її топити. З іншого боку, пічка дасть тепло, допоможе приготувати їжу, нагріти воду для прання і висушити білизну.

Трапляються й досить технологічні екземпляри. Наприклад, дров’яна пічка з можливістю перетворення тепла в електрику та заряджання гаджетів за допомогою USB.

Пічка BioLite з функцією заряджання USB
Пічка BioLite з функцією заряджання USB

Дров’яні печі можуть здатися дещо дивним варіантом, однак у зоні бойових дій вони допомогли багатьом людям. Сподіватимемося, що приводів користуватися перерахованим вище обладнанням стане менше.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: