Рубрики Статті

Архітектори матриці: курси Software Architect

Опубликовал
Ирина Тесленко

Заголовок цієї підбірки говорить про одне –  Software Architect настільки рідкісні спеціалісти, що зі словом ІТ-архітектор у більшості людей пов’язаний однойменний персонаж з фільму «Матриця». 

Позиція дійсно рідкісна, адже архітектором ПЗ стають програмісти рівня Senior, тімліди, програмісти з прокачаними хард-скілами та кількома роками успішного досвіду. Архітектори повинні на високому рівні володіти кількома мовами програмування, розуміти різні архітектурні патерни (Model-View-Controller (MVC), Microservices тощо), вміти працювати з базами даних (SQL або NoSQL) та розбиратися в підходах (RESTful або event-driven), щоб застосовувати увесь комплекс знань для розробки систем.

Окрім цього, архітектору потрібно глибоко занурюватися в ту область, в якій працює компанія, адже інколи потрібно буде застосовувати дуже специфічні технології. Ця позиція також вимагає навичок управління проєктами та командою, розподілу ресурсів та приоритизацію задач.

Software Architect – позиція з високою відповідальністю (та оплатою), тому звичайно одним курсом не можна буде закрити необхідний пул прогалин у технічних знаннях. Однак, постійне навчання та розвиток допоможуть амбітному айтівцю досягнути вищих кар’єрних сходинок, у чому допоможуть зібрані курси у цій підбірці. 

Онлайн курс Software Architect від robot_dreams

Варто почати з того, що викладачем курсу виступає Senior Software Architect в  Microsoft з досвідом 12+ років. Навчатися в того, хто створював продукти для IBM, Globallogic (Medtronic) і Alcatel – це гарний шанс, щоб зрозуміти процеси зсередини та побачити як виглядає робота архітектора в реальності. 

Курс побудований на потужній теоретичній базі та містить прикладні заняття. Під час роботи студенту допоможуть зрозуміти, як створювати та впроваджувати складні системи з великою кількістю альтернатив, які відповідають вимогам замовника і забезпечують високий рівень безпеки та стійкості. Завдяки роботі над власним проєктом під час навчання, спеціаліст побачить підводні камені роботи та зможе опанувати повний сет скілів архітектора. 

Окрім підготовки, для кращого студента передбачений бонус – можливість проходження технічного інтервʼю на роль Software Architect. Окрім проєкту в портфоліо відмінник ще й отримає рекомендації в Microsoft від лектора. 

Програма розбита на 18 блоків, з фінальною презентацією проєкту викладачу та колегам. 

Data Structures & Backend with Java

Цей курс на платформі Coursera допоможе прокачати хард-скіли та дізнатися більше про структури даних в Java, архітектуру Spring Boot для роботи з реляційними та нереляційними базами даних, а також опанувати ArrayList, LinkedList, HashMap. 

Курс знайомить з інструментами, які допомагають спеціалістам створити ефективну архітектуру для зберігання та обробки даних, зменшити необхідність у ручному налаштуванні та обирати найкращі рішення для свого проєкту з інтеграцією різних технологій і фреймворків. 

Навчальна програма розрахована на програмістів Java, Frontend-розробників, є частиною великого курсу Java FullStack Developer. Розбита на три комплексних модулі, перший з яких присвячений фундаментальним структурам даних, що використовуються в інформатиці, з акцентом мовою програмування Java. 

Перший модуль вимагає 9 годин на проходження, містить 34 відео та 6 матеріалів для самостійної роботи. Наступний модуль розповідає про фреймворки Spring і Spring Boot, містить серію лекцій, практичних вправ із програмування та тестів. Завершальний модуль про вебсервіс RESTFul допоможе зрозуміти як цей інтерфейс використовують для спрощення проєктування та взаємодії між компонентами системи.

Software architecture від Udemy

Програма від Udemy, хоч і починається з опису основ, за складністю оптимальна для професіоналів, розробників і архітекторів-початківців. Курс підійде тому, хто хоче розширити свої знання про архітектуру програмного забезпечення, попрацювати над власним проєктом і дізнатися про найчастіші помилки, які виникають в роботі архітекторів. 

Курс викладається практиком з досвідом 20+ років в розробці ПЗ, розрахований на 6 секцій, які містять 27 лекцій. Загальна тривалість курсу становить понад 8 годин, програма розділена на підтеми, які краще проходити послідовно. 

Перші дві підтеми є вступними, в яких описуються основні принципи архітектури ПЗ. З третьої теми курс стає більш насичений теорією, адже формує уявлення про елементи архітектури системи – інтерфейс, базу даних, діаграми та взаємодію різних компонентів. Четверта підтема присвячена підтримці системи, а п’ята орієнтована на прогнозування помилок в роботі. 

Software Architecture for Big Data Specialization

Цей курс зі спрямуванням на роботу з великими масивами інформації також належить до рівня підготовки Advanced. Розрахований на 2 місяці з графіком 10 годин навчання на тиждень.

Ця навчальна програма орієнтована на розробників програмного забезпечення. Допомагає розібратися у створенні та проєктуванні ефективних систем, які використовують великі масиви даних. Програма розбита на три секції, перша з яких знайомить з основами та концепціями, а також мікросервісами даних. Друга секція занурює у використання великих масивів інформації у виробництві, роботу з прототипами до готового програмного забезпечення. Розробник навчиться оперувати параметрами продуктивності розподілених систем, шукати проблемні області та впроваджувати рішення для підвищення продуктивності з можливістю їх масштабування.

Фінальний блок курсу поєднує отримані знання з першої та другої частини, пропонуючи виконати низку практичних проєктів та закріпити теорію. Як і в інших курсах платформи Coursera студент отримає сертифікат, який можна буде прикріпити до профілю LinkedIn чи підсилити власне CV. 

The Complete Guide to Becoming a Software Architect

Для тих, хто хоче розібратися в роботі архітектора, цей курс містить найповніший опис і чітко розповідає про те, чим займається спеціаліст на цій позиції. Курс не скільки навчає, як формує розуміння, що має знати архітектор і який стек технологій повинен опанувати для старту роботи. 

Програма курсу розділена на 17 секцій, які містять аж 117 коротких лекцій тривалістю по кілька хвилин. Найтривалішим розділом виступає Case Study про проєктування та створення архітектурного документа як центрального джерела інформації для всіх учасників проєкту (розробників, тестувальників, менеджерів).

У програмі багато уваги приділяється не лише технічній підготовці, а софт скілам, методології та необхідному мисленню фахівця. Тому, хто не розуміє формального кар’єрного шляху архітектора, цей курс допоможе отримати відповіді про ролі, методи роботи та шаблони проєктування.

Disqus Comments Loading...