За даними Chainalysis, Україна посідає третє місце у світі в рейтингу впровадження криптовалют. Приблизно 6,5 млн українців володіють криптоактивами. Але при цьому навколо них досі багато нерозуміння та суперечок. Елеонора Золотарьова продюсує криптокурс для новачків. І одне з частих запитань, яке вона чує, звучить так: «Чого взагалі криптовалюти є цінними та коштують реальних грошей?» 

У партнерському матеріалі з EXMO продюсерка EXMO STUDY Елеонора Золотарьова дає відповідь і запрошує на безплатний криптокурс для новачків.

Партнерський матеріал?

Чому гроші взагалі мають цінність

Спочатку відповімо на інше запитання: «Чому взагалі звичні нам фіатні валюти (гривня, злотий, євро тощо) є цінними?» По суті, це просто папірці із зображенням, текстом і водяним знаком. Як так вийшло, що саме з їх допомогою можна купити сніданок, будинок або «Байрактар»?

Відповідь доволі проста: існує певний консенсус суспільства, згідно з яким саме ці «папірці» є цінними і їх можна використовувати як законний платіжний засіб. Причому самі по собі цінності вони не несуть. Золотий стандарт (забезпечення золотом випущених в обіг грошей) скасували понад 50 років тому, та й взагалі державні валюти можна обміняти на товари здебільшого в кордонах країни, де обрана валюта є офіційною. І все ж саме фіатні гроші правлять світом.

Насправді грошима можна вважати не тільки валюти певної країни. Наприклад, ви виставили авто на auto.ria, а вам хтось запропонував обмін на інше авто. Якщо угода здійснилась, то в цьому випадку ваш автомобіль можна вважати грошима. Бо він, як і гроші, є активом.

2007 року в Кенії почала працювати платіжна система M-Pesa. Її функціонал полягав у тому, що система дозволяла розраховуватись хвилинами телефонних розмов. 

А за давніх часів, до появи звичних грошей, у багатьох регіонах для оплати використовувалися цінні мушлі каурі. 

Чому криптовалюти коштують реальних грошей? Пояснюємо на прикладі мушлі, піци та генераторів з OLX
Source: Wikipedia

Каурі мали всі переваги: маленькі, рідкісні, легкі за вагою, не псуються із часом. Звичні нам негативні якості грошей у них також були, наприклад інфляція. В Уганді наприкінці 18-го століття за дві раковини можна було купити раба, а в середині 19-го століття ця «покупка» обходилася у 500 разів дорожче, тобто в 1 тис. каурі. У деяких країнах каурі використовували до початку 20-го століття, але це вже інша історія.

З наведених прикладів легко дійти висновку: гроші – це не тільки банкноти й монети. Будь-яка цінність, яку можна запропонувати в обмін на іншу цінність, – гроші. Будь то хвилини на телефоні, їжа, золото або криптовалюта.

Дізнатись більше про цифрові гроші на безплатному криптокурсі EXMO STUDY

Перше офіційне визнання цінності криптовалюти

18 травня 2010 року дехто Лазло із Флориди на форумі Bitcointalk запропонував 10 тис. біткоїнів в обмін на дві великі піци, а 22 травня повідомив, що угода здійснилась. 

Чому криптовалюти коштують реальних грошей? Пояснюємо на прикладі мушлі, піци та генераторів з OLX

Цікавий факт: на той момент 10 тис. біткоїнів дорівнювали $41. 14 березня 2023 року 10 тис. біткоїнів – це $247,798 млн.

Це була перша комерційна угода із криптою. Вона сталась, бо окрім Лазло знайшлась інша людина, яка вирішила, що біткоїн достатньо цінний, щоб віддати за нього дві піци. Тобто тут спрацював консенсус суспільства: криптовалюта цінна, бо так вирішили люди. Але в такому випадку це не все пояснення. 

На відміну від фіатних валют або навіть золота чи діамантів, які є цінними виключно через відповідне рішення суспільства, криптовалюта має цінність об’єктивно, адже здатна розв’язати реальні проблеми традиційної банківської системи. 

Розібратися у крипті на безплатному криптокурсі EXMO STUDY

 

Які проблеми розв’язують криптовалюти

У декого криптовалюта асоціюється з уникненням податків, відмиванням грошей, купівлею наркотиків та іншими незаконними фінансовими операціями. Мовляв, вона приносить користь хіба що злочинцям, адже не регулюється законом.

Початок адаптації криптовалют дійсно має певні негативні побічні ефекти, але їх розв’язання та легальний статус – це питання часу. Насправді використання крипти має значно більше плюсів. Наведу основні.

  1. Транзакції без обмежень

Перший значний плюс криптовалют – вони не мають обмежень щодо країн. Будь-хто, незалежно від місця, може відправити крипту куди, коли і кому завгодно. Наприклад, українські фонди назбирали десятки мільйонів доларів на користь нашої країни у крипті цього року завдяки донатам з усього світу. 

Також криптовалюти замінюють звичні нам онлайн-платежі у країнах, де банківська система менш розвинена, адже для таких транзакцій не потрібен банківський рахунок. У крипті не існує центрального контролювального органу, усе що потрібно – це перекинути крипту зі свого криптогаманця на інший, а гаманець можна створити в кілька кліків на сайті.

Чому криптовалюти коштують реальних грошей? Пояснюємо на прикладі мушлі, піци та генераторів з OLX

 

  1. Низька комісія 

Звичайно, в monobank комісій за транзакції немає, але, якщо ви захочете відправити гроші на картку іншого банку, особливо закордонного, ви сплатите за це чималу комісію. У крипті комісії дуже низькі і зазвичай не залежать від суми транзакції. У мережі TRC20 (Tron) комісія за транзакцію становить 2,5 USDT незалежно від суми. Тобто байдуже, чи ви переводите 20 грошових одиниць, чи 20 тис. Тож можна відправляти десятки тисяч гривень і не хвилюватись, що ви втратите значну частку суми через велику комісію банку.

  1. Дуже швидко 

«Банк обробляє транзакції в робочий день з….». Забудьте про ці обмеження, якщо користуєтеся криптою. Надсилати крипту можна в будь-який час, і зазвичай отримувач бачить її в себе у криптогаманці менше ніж за хвилину.

Якщо раптом ви запитаєте: «То що мені далі із цією криптою далі робити?» – можете її у такі ж лічені секунди обміняти на звичайні фіатні валюти на будь-якій криптобіржі та вивести на картку свого улюбленого банку.

Чому криптовалюти коштують реальних грошей? Пояснюємо на прикладі мушлі, піци та генераторів з OLX

 

  1. Стрімкий розвиток індустрії

Традиційна банківська система досить повільно впроваджує будь-які зміни, це зрозуміло навіть якщо подивитись на її – досі здебільшого відсутні – взаємовідносини із криптою. У той час як сфера криптовалют швидко розвивається і покращується, розробляються нові протоколи, що роблять крипту ще швидшою, ще надійнішою, ще безпечнішою.

Наприклад, Ethereum, який є другою за популярністю та розповсюдженням криптою, нещодавно розпочав процес переходу з протоколу Proof-of-WorkЧому криптовалюти коштують реальних грошей? Пояснюємо на прикладі мушлі, піци та генераторів з OLXЧому криптовалюти коштують реальних грошей? Пояснюємо на прикладі мушлі, піци та генераторів з OLXалгоритм захисту розподілених систем від зловживань, наприклад DDoS-атак, спам-розсилок тощо на Proof-of-StakeЧому криптовалюти коштують реальних грошей? Пояснюємо на прикладі мушлі, піци та генераторів з OLXЧому криптовалюти коштують реальних грошей? Пояснюємо на прикладі мушлі, піци та генераторів з OLXметод захисту у криптовалютах, дослівно перекладається як «доказ володіння». 

Не будемо зараз зупинятись детально на цьому, але просто скажу, що новий протокол робить видобуток нових монет ефіра значно легшим та екологічнішим. Для нього більше не будуть потрібні потужні обчислювальні можливості, а отже, і так обмежені ресурси Землі будуть економитись.

Чому криптовалюти коштують реальних грошей? Пояснюємо на прикладі мушлі, піци та генераторів з OLX

 

  1. Безпека

Технологія блокчейн, що стоїть за криптовалютами, робить крипту одночасно безпечною і прозорою. У блокчейні неможливо підробити дані чи оформити угоду заднім числом. З одного боку, блокчейн шифрує персональні дані, а з іншого – надає можливість усім учасникам угоди контролювати її хід.

Але будьте обережними, адже транзакції у блокчейні скасовувати не можна. Написати в «підтримку біткоїна» не вийде, адже її не існує, а отже, доведеться покладатись на власну уважність та обережність. Чому так? Як я вже казала, крипта не має контролювальних органів, тобто вона децентралізована

Як формується ціна криптовалют

Криптовалюта є цінною, а цінними речами хочеться володіти. Іншими словами, на неї формується попит. Ринок криптовалюти працює як і будь-який інший: ціну товарів – у цьому випадку крипти – на ньому формують попит і пропозиція.

Як це працює в реальному житті? Подивіться ціни на генератори у грудні 2022 року. Доки попит на них був звичайним, їх продавали за нормальними ринковими цінами, але збільшення потреби серед населення в купі з обмеженою пропозицією від продавців драматично вплинуло на ціну, яка стрімко поповзла вверх.

На відміну від генераторів на Olx, видів криптовалют у світі вже майже 9 тис., кожну з них можна придбати без проблем, але коштують вони зовсім не однаково – від тисячних часток цента до десятків тисяч доларів. 

Щоб відповісти на запитання, чому так відбувається, треба заглиблюватись у види криптовалют. Адже криптовалюта – це загальна назва для багатьох її видів: монет, токенів, стейблкоїнів та NFT. Кожен з них виконує свою функцію та побудований на різних алгоритмах, а отже, притягує різний рівень уваги і, відповідно, попиту. 

Цей розбір тягне на тему для окремої статті, але, якщо вам хочеться вже розібратись у видах криптовалют, раджу це зробити на криптокурсі для новачків EXMO STUDY, який я розробила разом з командою експертів. Цю тему там розкриваємо в найпершій лекції. Курс, до речі, безкоштовний

Якщо узагальнити відповідь на запитання, від чого залежить попит, а отже й ціна криптовалюти, виходить наступне:

  1. Від користі, яку приносить криптовалюта. Якщо монета розв’язує чинну проблему у сфері блокчейну чи приносить додаткову вигоду своїм власникам, попит на неї, безперечно, зросте.
  2. Від пропозиції. Наприклад, немає жодних обмежень щодо майнінгу ефіра, а ось біткоїн має обмежену пропозицію – розробники заклали, що понад 21 млн монет видобути не зможуть. Цей ресурс є обмеженим, а отже, більш цінним. 
  3. Від команди, що розробляє криптопроєкт. Якщо нову монету розробляє хтось, хто вже мав успішні криптостартапи в минулому та добре відомий криптоспільноті, до цієї монети виникає більше довіри.
  4. Від медіа і соцмереж. Криптовалюти дуже волатильні, тобто їхній курс може сильно коливатись у короткі проміжки часу. І навіть така річ, як твіт відомої людини з гарним відгуком про певну монету, може підняти інтерес до цього проєкту, а отже, попит на тисячі відсотків за добу. Монету починають скупати – ціна швидко зростає. Але так само це діє і в протилежний бік.
  5. Від вартості майнінгу. Це актуально лише для криптовалют на власному блокчейні, бо тільки такі можна видобувати. Чим більша собівартість майнінгу (вартість обладнання, електрики тощо), тим більше може коштувати монета. У випадку з біткоїном вартість майнінгу величезна, але це лише одна з багатьох доступних для видобутку монет.

Чому криптовалюти коштують реальних грошей? Пояснюємо на прикладі мушлі, піци та генераторів з OLX

Дізнатись більше про цифрові гроші на безплатному криптокурсі EXMO STUDY

 

А тепер коротко

Поняття грошей – соціальний конструкт. Звичні нам банкноти цінні, бо саме таким є  консенсус суспільства. Криптовалюти цінні, з одного боку, із цієї самої причини, але з іншого – вони цінні об’єктивно, оскільки мають потенціал розв’язати купу реальних проблем поточної банківської системи.

Ціна криптовалют формується через баланс попиту і пропозиції. На попит можуть впливати різні фактори: кількість монет в обігу, функціональність криптовалюти, собівартість майнінгу, команда проєкту та медіавпізнаваність.

Партнерський матеріал?

Потрапити на криптокурс для новачків 

 

Це партнерський матеріал. Інформацію для цього матеріалу надав партнер.
Редакція відповідає за відповідність стилістики редакційним стандартам.
Замовити матеріал про вас у форматі PR-статті ви можете тут.

Стаття з партнерськими посиланнямиЦей матеріал містить посилання на партнерів — це не впливає на контент та політику редакції, проте дає виданню можливості для розвитку.
Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: