Рубрики Огляди

Огляд Apple MacBook Pro 14 M3: урізаний MacBook за 70 тисяч гривень

Опубликовал
Глеб Перерва

Сьогодні на огляді новий Apple MacBook Pro 14 з чіпом Apple M3, 8GB оперативної памʼяті та 512GB внутрішнього сховища. Детально розглянемо можливості базової моделі Pro-серії, порівняємо її з іншими прошками, а також із MacBook Air M2 та M1. Розповімо про досвід використання та визначимося для яких задач макбук підійде найкраще.

Паковання та комплектація

Макбук поставляється в типовому білому пакуванні від Apple: все з якісних екологічних матеріалів та максимально приємно розпаковується. Комплект постачання наступний:

  • адаптер живлення на 70W;
  • та зарядного дроту USB-C to MagSafe 3 на 2 метри;
  • наклейки з лого Apple;
  • документація.

Дріт живлення в якісному тканинному обплетенні, а конектор MagSafe кольору корпусу ноутбука.

Дизайн та ергономіка

Apple MacBook Pro 14 виглядає, так само як і попередні 14-дюймові прошки. Це якщо не враховувати відсутність одного з портів USB-C – все те саме що й у 2021 році. Цього року на огляді версія в темному кольорі корпусу, який виглядає стриманіше ніж класичні срібні макбуки. Проте темний “Космічно сірий” корпус значно більш маркий, ніж сріблястий, а ще швидко втрачає свій первозданний вигляд.

Онлайн-курс "Проджект-менеджер в ІТ" від Laba.
Навчіться запускати, контролювати й успішно реалізовувати ІТ-проєкти. Пройти весь шлях проєктного управління на реальному кейсі вам допоможе PMD із 19-річним досвідом в ІТ.
Детальніше про курс

На бокових гранях знаходяться порти USB-C, HDMI, картридер та порт зарядки MagSafe.

На нижній кришці ноутбука розташовано тиснення із назвою моделі та доволі високі ніжки, які через не цупкий матеріал більш довговічні, але і більш слизькі, що не так зручно, як гумові підставки.

Клавіатура на чорній підложці зливається із темним кольором корпусу, що робить її візуально непомітною при звичайному теплому освітленні, що буде плюсом для противників цього дизайнерського рішення. Особисто мені більше подобається коли клавіатурний блок більше виділяється як на срібному корпусі.

Ергономічно MacBook Pro 14 дуже зручний та займає не набагато більше місця ніж MacBook Air – різницю непомітно ні в наплічнику, ні на робочому столі. Вага становить 1,55 кг, що порівняно мало, як для такої продуктивної машини.

Порти

В MacBook Pro 14 M3 встановлено:

  • Порт зарядки MagSafe 3;
  • 2х порт Thunderbolt USB 4 з підтримкою заряджання, DisplayPort, Thunderbolt 3 (до 40 Гбіт/с) або ж USB 4 (до 40 Гбіт/с);
  • Порт 3,5 мм для навушників;
  • HDMI;
  • Картрідер SDXC.

В MacBook Pro 14 на чіпах М3 HDMI підтримує можливість підключення одного дисплея з роздільною здатністю до 4K і частотою 120 Гц. Або ж Один дисплей із роздільною здатністю до 6K й частотою 60 Гц.

Максимально обурливим виглядає відношення Apple до своїх клієнтів, якщо врахувати, що в професійний ноутбук за $1599 у 2023 році було встановлено на 1 порт USB-C менше, ніж у першому поколінні MacBook Pro 14 на чіпах M1 Pro (хоча M3 продуктивніше M1 Pro, так що відмазка про базову версію не підходить).

Тобто аби отримати три порти USB, необхідно доплатити $400 та придбати собі MacBook Pro 14 з чіпом M3 Pro. Ми всі чудово знаємо ціноутворення Apple та як вони підштовхують покупців до дорожчих девайсів, а також той факт, що 13-дюймова серія Pro була замінена на нові MacBook Pro 14 M3, але це вже відверте знущання з користувачів. Не таке відверте як 8GB оперативки в ноутбуках з Pro у назві, але про це нижче.

Дисплей Apple MacBook Pro 14 M3

В Apple MacBook Pro 14 M3 встановлено дисплей Liquid Retina XDR із діагоналлю 14,2 дюйма та роздільною здатністю 3024×1964 пікселі (254 пікселі на дюйм), 1 мільярдом кольорів та підтримкою адаптивної частоти оновлення дисплея до 120 Гц. Пікова яскравість сягає 1600 ніт для контенту HDR.

Promotion 120 Гц дисплей важко назвати іншим рівнем, але на ньому все сприймається значно плавніше та швидше одночасно: анімації більш обережні, інтерфейс реагує швидше та загалом картинка сприймається як більш просунута. Переважно це заслуга саме підвищеної герцовки, оскільки коли вмикаєш обмеження частоти оновлення до 60 Гц вся магія Pro-версії зникає і здається що ти користуєшся MacBook Air, принаймні поки не починаєш працювати з кольором.

Цікаво що при перемиканні з підвищеної частоти оновлення на 60 Гц очі відчувають явний дискомфорт протягом перших 10-20 секунд (що зайвий раз підтверджує вплив ШІМШиротно-імпульсна модуляція на досвід використання).

Варто визнати, що після прошок користуватись 13-дюймовими Mac минулих поколінь вже не так зручно. Крім того, що дисплей сам по собі трохи більший, важливу роль відіграє виріз, а точніше та зона яку він займає разом зі смугою меню. На 14-дюймовому дисплеї ці дві особливості екранів прошек дають суттєвий приріст розмірів корисного робочого простору.

Виріз на дисплеї вже давно не сприймається як щось нове і навіть ті, хто критикував подібне рішення, звиклись із таким виглядом MacBook. Особисто мені воно подобається з практичної точки зору: оскільки я використовую смугу меню з панеллю управління, ніколи її не приховуючі, а макбуках із вирізом верхню частину екрана може постійно займати панель управління, залишаючи більше робочого простору.

Клавіатура та тачпад

Хід клавіш та відчуття від набору трохи відрізняється від MacBook Air M1 та M2, та від MacBook Pro 13 з ножничною клавіатурою. Працювати за нею приємно та зручно – класична мембранна клавіатура від Apple. Клавіші великі та без міскліків.

Підсвітка досить яскрава та рівномірна, а на мінімальній яскравості майже не сліпить очі навіть в повній темряві та при мінімальній яскравості дисплея.

Фірмовий велетенський трекпед Apple з Force Touch та жестами Multi-Touch без проблем замінює класичну мишку, чого ніяк не можуть досягнути виробники інших ноутбуків. Тачпад чуйний та працює без лагів і помилок, а його розміру і функціональності цілком достатньо навіть для просунутих користувачів.

Звук і камера

Одна з кращих аудіосистем серед ноутбуків встановлена саме в MacBook Pro 14 та 16 дюймів. Звучання обʼємне, насичене та детальне – для переважної більшості користувачів необхідності у використанні додаткової акустики немає, якщо тільки справа не стосується роботи з аудіо. Перегляд контенту та геймінг взагалі перетворюється на новий досвід, особливо якщо до цього використовувались вбудовані колонки менш потужного Mac або ж ноутбука на Windows.

Камера FaceTime HD 1080p. Якість фронталки все ще залишається проблемним місцем навіть таких професійних моделей, але навряд це зміниться найближчим часом. Apple вже давно реалізували можливість використання камери iPhone в якості камери на Mac, так що тепер потреба в максимально якісній камері в ноутбуках не так відчутна.

Хоча при хорошому освітленні якість картинки доволі непогана, але на Pro-рішення не тягне.

Технічні характеристики Apple MacBook Pro 14 M3

Конфігурація Apple MacBook Pro 14 з чіпом Apple M3 з 8‑ядерним центральним процесором та 10-ядерним графічним, 8GB оперативної памʼяті та 512GB внутрішнього сховища.

Процесор Apple M3
Загальна кількість ядер процесора 8
Оперативна пам’ять 8GB
SSD 512GB
Графічний процесор 10 core GPU
Зовнішні порти

2x Thunderbolt 4 (USB Type-C USB 4)

HDMI

3.5 мм headphone jack

MagSafe 3 port

Картридер SDXC

Камера HD 1080p
Дисплей Liquid Retina XDR display
Діагональ 14,2 дюйма
Роздільна здатність 3024×1964 пікселів
Частота оновлення 120 Гц
Яскравість 1600 ніт для HDR-контенту
Wi-Fi 802.11 ax
Bluetooth 5.3
Вага 1,55 кг
Розмір 221,2×312,6×15,5 мм
Ємність акумулятора 70 Вт год

 

Автономність

Виробником заявлено до 22 годин відтворення фільмів у Apple TV та до 15 годин користування бездротовим інтернетом. На практиці при активному використанні одного заряду вистачає на 14-17 годин. Тобто для роботи за ноутбуком яка включає: роботу з текстом, обробку фото та відео, серфінг в інтернеті, перегляд відео та ігри його цілком достатньо на повний робочий день; ще й залишиться ввечері 20-30%, щоб подивитись серіал перед сном.

Від 100W зарядки через порт MagSafe ноутбук заряджається з 0% до 100% приблизно за 1,5 години, але перші 50% акумулятор набирає за 30-40 хвилин.

Продуктивність та софт

Apple MacBook Pro 14 M3 працює на операційній системі macOS Sonoma 14.2, актуальній на момент написання огляду. Система працює бездоганно під практично будь-яким навантаженням – завдяки використанню своп брак оперативної памʼяті взагалі не відчувається.

Особливо приємно працювати із графікою: подібні проєкти (як на 2-3 зображеннях) на М1 відчуваються як щось надважке, але М3 з ними справився без проблем.

Оперативна памʼять

Слабке місце нових MacBook Pro 14 M3 – це жадібність Apple, які встановлюють у професійний пристрій 8GB оперативної памʼяті. Для наочності ось так виглядає використання оперативки при відкритті базового офісного набору.

Ось так при серйозному користувацькому проєкті в Pixelmator Pro та при умовно-великому проєкті (і це нативна програма Apple та непрофесійне використання).

А так виглядає оперативна памʼять в іграх.

Загалом при будь-яких більш-менш серйозних задачах, для яких і існує лінійка Pro макбук одразу ж використовує своп. Наскільки негативно це вплине на тривалість життя ноутбука в якому не можна замінити практично нічого крім кулерів – покаже лиш час. Але вочевидь для активних користувачів та професіоналів 8GB вже давно не достатньо і нижня межа починається з 16GB, що одразу додає $200 до і без того недешевого ноутбука.

Система охолодження

Охолодження MacBook Pro працює відмінно – після сильного прогріву до 80-100 градусів ноутбук охолоджується за лічені хвилини. Достатньо закрити програму яка споживає багато ресурсів та заставляє кулери крутитись і вже за 2-3 хвилини ноутбук охолоджено до стабільних температур. Це вражає, особливо після багаторічного досвіду використання геймерських ноутбуків які зазвичай не гудять тільки на пустому робочому столі.

Синтетичні тести

  • Geekbench: CPU одноядерний – 3 158 бали, багатоядерний – 11 922 бали; GPU – 30 574 бали.
  • Blender:

  • Cinebench:

  • Blackmagic Disk Speed Test:

Ігри

WarCraft 3: Reforged

WarCraft 3: Reforged чудово грається на максимальних налаштуваннях без будь-яких просадок, навіть на активних сутичках. Це не дивно, але приємно нарешті пограти на ультрах. Хоча меню лагає навіть на Apple M3 – цю проблему вірогідно вже ніколи не виправлять.

Frostpunk

Frostpunk також без проблем іде на ультра налаштуваннях графіки та в нативному розрішенні дисплея. Але під час переходу з одного температурного рівня на інший чомусь відбувається просадка до абсолютно неіграбельних 5-10 FPS. Проблема зберігається і на менших налаштуваннях графіки, так що вірогідно це винна саме оптимізація на М3, оскільки на М1 вона відсутня взагалі.

Baldur’s Gate 3

Гра яка за лічені хвилини розвіює відгуки від людей які “так і не змогли запустити кулери MacBook Pro”. Baldur’s Gate 3 за перші ж хвилини перетворює макбук якщо не на літак, то принаймні на дуже активно працюючій пристрій, який розкручує кулери та гріється немов пічка. М3 не вивозить нативне розрішення дисплея навіть на високих налаштуваннях графіки, тому доводиться грати на середніх, хоча навіть на них картинка місцями просідає до 25-30 FPS, так що назвати гру плавною в такі моменти не можна. На низьких налаштуваннях гра максимально стабільна, проте на такому дисплеї з 3024×1964 пікселів все виглядає дуже мильно.

На моєму MacBook Air M1 Baldur’s Gate 3 запускається на межі можливостей чипа, так що грати в неї не комфортно навіть на половині розрішення дисплея та на мінімальних налаштуваннях графіки. Відверто кажучи я сподівався на кращий результат на М3, але вочевидь для комфортної гри в такі масштабні тайтли доведеться або переплачувати за М3 Pro, або все ж збирати ПК.

Заводський брак

Величезна ложка дьогтю: ноутбук приїхав із заводським браком у вигляді візуально добре помітної вм’ятини на кришці дисплея. Тактильно вона не відчутна, але як таке можна було пропустити на виробництві не зовсім зрозуміло; це явно вказує на падіння якості виробництва Apple.

Минулого року заводський брак був на Apple MacBook Air M2, але там був внутрішній дефект, який не міг заподіяти користувач, що купив би цей ноутбук. Цього ж року проблема стосується корпусу – користувачеві який придбав би цей запакований макбук було б дуже складно довести магазину, що цю вмʼятину зробив не він.

Технічно проблема не критична і MacBook Pro 14 M3 працював бездоганно, але для ноутбука вартістю більше ніж 70 тисяч гривень це абсолютно неприпустимо.

Ціна та конкуренти

Вартість Apple MacBook Pro 14 M3 8GB 512GB Space Gray наразі становить 72 499 грн.

Apple MacBook Pro 14 M1 Pro 16GB 1024GB 2021 року можна придбати за 72 000 грн.

Базовий 15-дюймовий Apple MacBook Air 15 M2 8GB 256GB коштує 54 000 грн.

Серед конкурентів на Windows варто розглянути ASUS ROG Zephyrus G15 із процесором AMD Ryzen 9, відеокартою RTX 3080, 16GB оперативної памʼяті та сховищем на 1024GB за 73 999 грн.

Також вартий уваги геймерский Lenovo Legion Pro 5 на AMD Ryzen 7, з відеокартою RTX 4060, 16GB оперативної памʼяті та сховищем на 512GB за 58 999 грн.

Disqus Comments Loading...