Огляд ASUS Zenbook DUO 2024: поєднання Windows-ультрабука та Apple iPad на Intel Core Ultra 9

Опубликовал
Дмитрий Спасюк

Сьогодні поглянемо на ASUS Zenbook DUO 2024, який хоч не є піонером серед двоекранних ноутбуків, але може зацікавити аудиторію професіоналів творчих спеціальностей. Крім унікального дизайну, щедрої комплектації та потужного начиння лептоп має кілька недоліків та дрібних нюансів, з якими доведеться миритися. Протестували ASUS Zenbook DUO 2024 в робочих сценаріях, виміряли автономність, нагрів, енергоспоживання, а також спробували знайти цікаві практичні умови застосування двох дисплеїв.

Технічні характеристики ASUS Zenbook DUO 2024

Технічні характеристики Asus Zenbook DUO 2024
Екран 2 шт 14″, 2880х1800, OLED, 120 Гц
Процесор Intel Core Ultra 9 185H
Оперативна пам’ять 32 ГБ DDR5 7467 МГц
Накопичувач 2 ТБ PCI-E 4.0 NVMe SSD
Відеокарта Intel ARC 8-cores
Безпровідні інтерфейси Bluetooth 5.3, Wi-Fi 6E
Відеовихід HDMI 2.1
Кардрідер немає
Аудіо роз’єм 3.5 mm jack
USB Type A 1 шт 3.2
USB Type C 2 шт Thunderbolt 4
Камера Full HD 1080p
Аудіо Harman Kardon, 2 динаміки
Блок живлення 65 Вт
Акумулятор 75 Вт*год
Матеріал корпуса алюміній та магній
Вага 1.35 кг / 1.65 кг
Розміри 314x218x20 мм
Операційна система Windows 11 Home

Комплектація

Ноутбук має подвійне пакування, адже крім героя огляду всередині знаходиться багато аксесуарів. Велика екоупаковка сховала в собі мініатюрний блок живлення USB Type C зі знімним кабелем, чохол з магнітними застібками, класичну сумку-рюкзак, а також стилус, паперову документацію, знімну Bluetooth клавіатуру, складну підставку.

Курс Frontend розробки від Mate academy.
Front-end розробник одна з найзатребуваніших професій на IT ринку. У Mate academy ми навчимо вас розробляти візуально привабливі та зручні інтерфейси. Після курсу ви зможете створювати вебсайти і застосунки, що вразять і користувачів, і роботодавців.
Дізнатися більше про курс

БЖ має потужність 65 Вт та компактні розміри. Його можна без проблем носити за собою, поклавши в кишеню. Звісно, заряджати ASUS Zenbook DUO 2024 можна і від павербанка з будь-якою напругою (підійде навіть найдешевший 5-вольтовий). Наявність стилуса є скоріше обов’язковою, адже два сенсорні дисплеї натякають, що цільовою аудиторією ноутбука є художники та інші творчі спеціальності.

Стилус активний та розпізнає силу натиску. Без перебільшень, ASUS Zenbook DUO 2024 можна розглядати як альтернативу iPad Pro, якщо потрібен саме Windows планшет/ноутбук. Заряджається ASUS Pen SA203H-MPP2.0 з допомогою USB Type C кабелю. На корпусі є додаткові клавіші, як і на будь-яких стилусах, що йдуть в комплекті до планшетів для малювання.

Рюкзак та чохол хорошої якості. Хоч виробник не питав, чи потрібні покупцю ці аксесуари за його кошт, але сама їх наявність не є недоліком. Сумка має три відсіки (два всередині та один зовні), а чохол дозволить безпечніше носити ноутбук з клавіатурою і стилусом. Також чохол книжка вміє складатися в підставку.

Зовнішній вигляд, інтерфейси ASUS Zenbook DUO 2024

Ноутбук має класичний вигляд з одним серйозним нюансом – на звичному місці клавіатури знаходиться ще один екран, а на нього накладається знімна клавіатура, якщо хочеться використовувати пристрій в класичному режимі. Товщина корпуса велика, як для ультрабука.

Забравши фізичну клавіатуру отримуємо помітну щілину між двома половинками в складеному стані. На задній панелі присутня розкладна підставка для використання двох дисплеїв одночасно в вертикальному положенні.

Корпус виготовлено з алюмінію та магнію. Якість збирання висока, причепитися немає до чого. Кришка відкривається легко та однією рукою. Всі поверхні, крім дисплеїв, не сильно брудняться.

По боках розміщено скромний набір інтерфейсів та невеличкі радіатори. Всього ASUS Zenbook DUO 2024 має один USB Type A версії 3.2 та два USB Type C Thunderbolt 4. Додатково присутній роз’єм HDMI 2.1 і 3.5 mm jack. Для безпровідних комунікацій використовуються модулі Wi-Fi 6E та Bluetooth 5.3.

Ноутбуку не завадив би роз’єм для карт пам’яті SD чи micro SD, адже позиціює він себе як рішення для творчих людей. Крім цього можна відзначити обмежену реалізацію роз’єму USB Type C на клавіатурі.

Клавіатура, тачпад

Власник ASUS Zenbook DUO 2024 має змогу використовувати механічну Bluetooth клавіатуру в кількох сценаріях використання. Її можна встановити на місце нижнього дисплея, що перетворить героя огляду на класичний ноутбук. Кріпиться клавіатура з допомогою магнітів і легко фіксується. Так само просто її знімати.

Цифрового блоку немає, Shift довгий з обох сторін, на клавіатурі нанесено лише українські та англійські букви (без російських), стрілки маленькі. Підсвічування присутнє з регулюванням інтенсивності.

Можна зняти клавіатуру і використовувати її окремо, адже вбудованого акумулятора вистачить надовго. Значно швидше розрядиться ноутбук, ніж сама клавіатура. Заряджається вона теж від USB Type C кабелю, або безпосередньо від ноутбука, коли встановлена на своє звичне місце.

Фізичний тачпад середніх розмірів, працює добре, але хотілося б трохи більше місця по вертикалі. Також є фірмова віртуальна клавіатура в кількох варіаціях. Її можна розтягувати або зменшувати до потрібних розмірів. Те саме стосується тачпаду, який встановлюється збоку, знизу, на всю ширину нижньої панелі або зовсім зникає з сенсорного дисплея.

Дисплей, камера, звук ASUS Zenbook DUO 2024

Обидва дисплеї однакові та мають роздільну здатність 2880×1800. Таку в народі називають «3К», але множимо це на два, якщо використовуємо обидва екрани одночасно. Матриця OLED, покриття глянсове, тобто чудово відбиває світло. Втім, для сенсорного екрана не могло бути по-іншому.

Перевірили точність колірної палітри з допомогою колориметра Datacolor Spyder X Elite. Отримали наступні результати (ідентичні для двох дисплеїв):

  • 100% sRGB;
  • 94% NTSC;
  • 96% AdobeRGB;
  • 98% P3;

Максимальна яскравість, за даними виробника, складає 500 ніт в режимі HDR та 400 за звичайних умов. Кольори яскраві, дещо перенасичені, як на всіх OLED, але загальна картинка чудова. Може здатися, що кути огляду погані через зміну кольору та насиченості, але це помітно лише вдень.

Вся справа в дзеркальному покритті, яке відбиває світло, штучне і природне. Вдень можна бачити своє відображення аж на двох екранах.  В темноті кути огляду ідеальні, зображення не вицвітає та не міняє кольори. Чорний фон абсолютно темний, а білий колір реалістичний.

В нижньому лівому куті знаходиться напівпрозора піктограма для швидких налаштувань екранів. В цьому меню можемо вибрати режим відображення, встановити синхронізацію яскравості, налаштувати динамічні шпалери (корисно для OLED матриць), керувати мікрофоном, екранними тачпадом та клавіатурою.

Камера Full HD, середньої якості, підтримує розпізнавання обличчя. За умов денного світла зображення справді непогане. Звук від Harman Kardon, динаміків два. Якість звучання солідна, але об’єму не вистачає. Топові ноутбуки високого класу зазвичай оснащують системами з 6 динаміків, а не 2.

Робоча продуктивність

Бенчмарк / Режим АКБ БЖ
Geekbench 6 Single/Multi 1574/10322 2457/12296
Cinebench R24 Single/Multi 103/555 106/541
CPU-Z Single/Multi 597/7124 728/7974
Geekbench Vulkan 23646 31167
Geekbench OpenCL 23880 31655
Speedometer 2.1 246 268
Speedometer 3.0 13,1 14,1
Google Octane 2.0 88729 89972
WebXPRT 311 326
Blender CPU 112 150
Corona 10, Rays/s 2894907 3508703

Працює ноутбук на «чистокровному» начинні від Intel. Всередині маємо процесор Intel Core Ultra 9 185H в парі з інтегрованою відеокартою Intel Arc 8, 32 ГБ високочастотної ОЗП на 7467 МГц (чимале значення для ноутбука).

Процесор має мінімальні втрати потужності в режимі від акумулятора. Різниця не надто велика, що дозволяє повноцінно використовувати ноутбук в дорозі без серйозних просадок потужності, хоча не всі бенчмарки показують однакову залежність.

В Geekbench 6 отримали надто поганий результат Single Core, як для процесора цього рівня. Незрозуміло чому так сильно втратили потужність на одне ядро, коли різниця в багатоядерному тесті складає лише 20%.

В браузері ноутбук показав середні результати. На ринку є багато дешевших моделей, які обходять ASUS Zenbook DUO 2024. Наприклад, Apple MacBook Air 15 M2 до 50% швидший, коли мова йде про швидкість обробки вебпрограм.

Не забули про тести в оновленому бенчмарку Speedometer 3, який вийшов зовсім недавно. В бенчмарку WebXPRT 4 ситуація протилежна – ASUS Zenbook DUO 2024 показав себе з кращої сторони.

Також провели інші важкі бенчмарки, такі як Corona 10, CPU-Z, Cinebench 2024. На жаль, Cinebench відмовився працювати з інтегрованою графікою. Процесор Intel Core Ultra 9 185H лише трохи відривається від Apple Silicon M1, маючи серйозне відставання від Apple M1 Max. Тенденція актуальна для багатоядерних та одноядерних тестів.

Швидкість інтегрованої відеокарти просідає до двох разів в Geekbench Open CL та Vulkan. Результат також залежить від кількості увімкнутих дисплеїв. Через високу роздільну здатність (2 х 3к) відеокарта отримує серйозне навантаження, навіть під час простого малювання інтерфейсу з частотою 120 Гц. Звідси маємо додаткові втрати, які відчутні в автономному режимі.

Крім інтегрованої графіки в процесор вбудовано нейронний модуль Intel AI Boost. Він повинен допомагати з обробкою даних в специфічних завданнях, але поки не знайшли йому практичного застосування. З відеокартою не працює й такий популярний бенчмарк як Blender.

Під час роботи нейронних мереж Stable Diffusion та Gigapixel AI навантаження падає на процесор або відеокарту, а NPU простоює. Через це обробка 8 зображень Stable Diffusion зайняла майже 30 хвилин, а чотирикратний апскейл 15 знімків в Gigapixel AI більше ніж 15 хвилин.

Накопичувач великого об’єму – 2 ТБ вистачає для будь-яких потреб потенційного власника ASUS Zenbook DUO 2024. Швидкість хороша, але не вражає. Додаткового роз’єму для накопичувача немає. Просто гарний PCI-E 4.0 диск, який відпрацьовує свої гроші, а от ОЗП неймовірно швидка, хоча з одним нюансом.

Попри шалені показники швидкості отримуємо високі затримки в Aida 64 Memory Test. 150 нс в автономному режимі та 130 нс від блока живлення це чимало. Річ у тім, що про затримки не говорять на презентаціях так відкрито, як про частоту.

В технічних характеристиках можна написати красиве число 7467 МГц, а те, що для цього довелося підіймати латентність, то вже інша історія, яку маркетологи вирішили не розповідати. Не варто гнатися за частотою заради уваги покупців, адже не виключено, що саме через розігнану ОЗП з CL64 зустрічалися випадкові лаги інтерфейсу.

Ігрова продуктивність ASUS Zenbook DUO 2024

Цей ноутбук можна розглядати для будь-чого, окрім відеоігор. Втім, перевірили кілька невимогливих проєктів для цікавості. Інтегрована графіка Intel Arc досить продуктивна, але в деяких іграх вона не визначалася правильно (гра буквально попереджала про несумісність або не завантажувала відеокарту), тому FPS був надто низьким.

Також не забуваймо про високу роздільну здатність дисплея. До того протестували ноутбук в іграх, які підтримують декілька моніторів (деякі з них буквально створені для двох екранів) і готові поділитися враженнями.

Умовні позначення:

  • ULTRA – максимальні налаштування графіки;
  • HIGH – високі налаштування графіки;
  • MED – середні налаштування графіки;
  • LOW – мінімальні налаштування графіки;
  • COMP – кіберспортивні налаштування графіки;
  • XSP – Intel XESS в режимі Performance;
  • NY/BB – New York та Bora-Bora у MFS 2020;
  • 50% – якість рендеру сцени;

Apex Legends пограти не вийде, адже забавка не розпізнає відеокарту. 3-5 FPS – це не те що мало, а майже те саме, що 0.

Civilization 6 працює чудово в обох режимах роботи. Стабільні 60 FPS на пізніх етапах розвитку гравцю забезпечено в будь-якому випадку.

Forza Horizon 5 на низьких налаштуваннях графіки та XESS Performance грати можна в 30-40 FPS. Завдяки високому PPI якість картинки все ще хороша.

MFS 2020 на диво працює. Герой огляду спітнів, йому було важко, але ноутбук забезпечив більш менш адекватний FPS на мінімалках.

Грати у два екрани можна, але за таких умов потужності GPU не вистачає. Сюди б якусь відеокарту рівня RTX 4060-4070 і можна було б грати з комфортом.

Mortal Kombat 1 офіційно не підтримує Intel Arc. Під час вибору персонажа маємо 9-10 FPS. Про цю гру можна забути.

Portal 2 не розчаровує – ультра графіка, високий FPS і гарна картинка, а бонусом йде саркастичний гумор Glados.

Titan Quest грається непогано навіть у 2024 році. В легких локаціях отримуємо 50-60 FPS з повним завантаженням відеокарти.

Tomb Raider в закритих локаціях видає біля 60 FPS. 11-річна гра працюватиме без проблем.

Valorant на тренувальному полігоні показує 150 кадрів за секунду, тобто можна розраховувати на 100 FPS у важких боях 5 vs 5.

Компанія Nintendo довгий час випускала портативні ігрові консолі з двома екранами. Всі відеоігри під Nintendo DS, 2DS, 3DS були заточені саме під такий формат. Наприклад, на одному екрані відображався інвентар героя або карта, на іншому сам ігровий процес. Деякі ігри просто об’єднували два екрани в одне ціле, як Contra IV.

Емулятор Nintendo DS працює без проблем і дозволяє розтягувати ігри на обидва дисплеї. Два екрани з фізичним розділенням дають найбільш автентичний досвід серед всіх емуляторів DS на персональних комп’ютерах.

Автономність, охолодження, енергоспоживання, шум

Автономність тестували з одним та двома екранами в різних умовах використання. Ноутбук довго живе від акумулятора, якщо використовувати економний режим. В офісних завданнях без проблем отримуємо 15 годин роботи з одним дисплеєм та мінімальною яскравістю.

Вмикаємо другий екран, підкручуємо яскравість до 100% і все ще непоганий результат – майже 8 годин неспішного редагування документів в Microsoft Word забезпечено. Перегляд 4K відео на YouTube розрядить АКБ за 5 годин 30 хвилин, а якщо до цього додати ще серфінг сайтів на нижньому екрані, то майже нічого не зміниться. Результати гірші на 10-30 хвилин.

Гратися в ігри на одному екрані можна майже дві з половиною години, а додаємо до цього ще перегляд відео 4К на іншому дисплеї та автономність падає до двох годин. Заряджається ASUS Zenbook DUO 2024 за дві з гаком години. На початку заряджання потужність блока живлення складає 45 Вт і поступово знижується до 10 Вт (після 90+%).

Вентилятори тихі та не сильно шумлять під час стрес-тестів. Під максимальним навантаженням зафіксували лише 36 дБ за пів метра від ноутбука і 41 дБ прямо над клавіатурою. На робочому столі герой огляду безшумний (27 дБ), але якщо уважно прислухатися можна почути писк дроселів.

Під час стрес-тесту Aida 64 виявлено тротлінг 5%. Температури при цьому були невисокими, як і енергоспоживання компонентів. Процесор вийшов справді не надто потужним, але енергоефективним, що позитивно відбилося на автономності. Цікаво, що до 53 °C нагрівся накопичувач без навантаження, тобто температуру він набрав від інших компонентів.

Енергоспоживання в стрес-тесті склало лише трохи більше ніж 41 Вт. Не дивно, що з такими економними компонентами отримуємо низькі температури та невисокі оберти вентилятора. Передня частина корпуса майже не нагрівається, тому вище клавіатури фіксуємо 28-30 °C. Обертаємо ноутбук і перевіряємо пірометром. Там можна побачити температуру не більше 45 °C.

Досвід використання

В цьому розділі не буде точних даних, за якими можна оцінити пристрій чисельно, а лише особисті враження від використання. Ноутбук ASUS Zenbook DUO 2024 створює вау-ефект, але недовго. Дисплеї можна поставити вертикально для додаткового екранного простору, що згодиться програмістам і не тільки. Завжди приємно працювати з великими діагоналями, а тут це все можна скласти у звичний формфактор ноутбука.

Кейсів використання двох екранів багато, це може бути майже будь-що: редагування фото, монтаж відео, малювання, робота з таблицями, робота на одному екрані, а запущене відео з навчальними матеріалами на іншому, ігри Nintendo DS чи звичайна мультизадачність, якою б її не уявляв потенційний власник.

Все начебто гарно і перспективно, але ASUS Zenbook DUO 2024 весь час підвисає при скролінгу. Елементарний серфінг в браузері супроводжується поганими анімаціями, а після запуску ноутбук 10-15 секунд підтуплює: курсор миші переміщується з низькою частотою кадрів, а файловий менеджер відкривається зі значною затримкою.

Курсор миші рухався рвано, наче в 15 FPS (в режимі дисплея 120 Гц), а вікна розгорталися з затримками. Скоріш за все ця проблема має програмний характер, адже начиння пристрою достатньо потужне, щоб не допускати подібного, тому маємо надію на її подальше усунення.

Перевагою та одночасно недоліком є фірмовий софт для роботи з двома екранами. При перетягуванні вікна система відразу пропонує варіанти для його розміщення: верхній екран, нижній екран та розтягнути на два екрани. Це дуже зручно, але є один важливий нюанс. Якщо використовувати віртуальну клавіатуру, то її розміри не враховуються і клавіатура просто закриває частину вікна.

Все доводиться робити вручну, розтягуючи вікно до потрібних розмірів. Закриваємо клавіатуру і знизу залишається багато вільного простору. Також мало програм вміють працювати з двома дисплеями на адекватному рівні, а точніше майже жодна. Розглянемо простий приклад з браузером та YouTube.

Крім того, що сам сайт підвисає на ASUS Zenbook DUO 2024, немає можливості нормально використовувати повноекранний режим відео. Відкриваємо ролик в повний екран і на нижньому дисплеї зникає вікно браузера. Розтягуємо відео по ширині та гортаємо коментарі — відеоролик скролиться разом також. Єдиним рішенням є робота з двома окремими вікнами одночасно.

Для художників гарною новиною є те, що стилус вміє розпізнавати силу натиску з (до 4096 рівнів, що не гірше професійних планшетів для малювання), а також можна увімкнути режим, в якому сенсор не реагуватиме на дотики пальцями, щоб при малюванні не заважали фантомні натиски рукою. За замовчуванням все це вимкнуто, тому доведеться налаштувати вручну. Дуже сподіваємося, що частину, або левову частку програмних та системних багів вдасться вирішити з часом.

Ціна та конкуренти ASUS Zenbook DUO 2024

Вартість ASUS Zenbook DUO 2024 складає від 109 тисяч гривень. “Сіряки” продаються в середньому за 125 00 грн за версію з Intel Core Ultra 9 185H, 32 ГБ ОЗП та 2 ТБ ПЗП. Також неофіційно є більш доступні варіанти з меншим накопичувачем і процесором Intel Core Ultra 7. Прямих аналогів мало, тому до потенційних конкурентів додали декілька ноутбуків-трансформерів з одним екраном.

Lenovo Yoga Book 9 13IRU8 має схожу конструкцію та трохи скромніші характеристики. Обидва дисплеї також OLED, але частота оновлення обмежена до 60 Гц. Перевагами є Quad HD камера, краща акустика і менші габарити. Ціна від 100 000 грн за версію 16/1024 ГБ.

ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED оснащений двома дисплеями, хоча нижній значно менший за основний. Цікаве рішення з потужним начинням і дискретною відеокартою. Ціна за версію i9-13900H + RTX 4060 з 32/2048 ГБ пам’яті від 100 000 грн.

HP Spectre x360 14-ef2000 оснащений IPS FHD екраном, комплектується оригінальним стилусом і так само підходить для творчих людей. За версію з 32 ГБ ОЗП і 2 ТБ ПЗП доведеться віддати 80 000 грн.

Disqus Comments Loading...