Огляд Gigabyte GS27F: бюджетний ігровий IPS монітор

Опубликовал
Дмитрий Спасюк

Геймери, що грають на результат, точно зацікавляться цим монітором, адже Gigabyte GS27F позиціює себе виключно як ігрове рішення. В деяких моментах він здивував своєю IPS матрицею, хоча тут, звісно, є й компроміси. Протестували модель в типових сценаріях використання, оцінили реалістичність кольорів та готові поділитися досвідом у відеоіграх.

Технічні характеристики Gigabyte GS27F

Технічні характеристики Gigabyte GS27F
Діагональ 27″
Тип панелі IPS
Кут огляду 178°/ 178°
Крок пікселя 0.31 мм
Роздільна здатність 1920x1080p
Яскравість (типова) 300 кд/м²
Контраст 1000 до 1
Глибина кольору 8 біт
Час відгуку GtG 1 мс (6 мс)
Частота оновлення 170 Гц
Підтримка HDR
Аудіосистема
Аудіороз’єм 3.5 mm jack
Display Port 1 x DP 1.4
HDMI 2 x HDMI 2.0
USB
Інше AMD FreeSync Premuim
Приціл, таймер
Flicker-Free
Енергоспоживання 7-30 Вт
Розміри 619x447x172 мм
Вага (з підставкою) 5 кг

Комплектація та пакування

Пристрій запаковано надійно, всередині коробки мінімальний комплект, до якого входить монітор, підставка, ніжка, кабель живлення, кабель HDMI, паперова документація, пластмасове кріплення для кабель-менеджменту.

Гвинтиків в комплекті немає, адже виробник зробив хитру систему кріплення. Приєднати ніжку до опори можна голими руками, як і сам монітор. Досить зручно, хоча, на перший погляд, не надто надійно. Тримається все добре, переносити 5 кг монітор за ніжку можна хоч однією рукою.

Дизайн Gigabyte GS27F

Візуально Gigabyte GS27F варто похвалити, адже це зразкова класика. Замість «курячих ніжок» він має акуратну підставку, екран не вигнутий, а рамки невеликі. Це стандартний ігровий монітор, зроблений за канонами геймерської техніки бюджетного сегмента.

Якість збирання непогана, але поскрипування пластмаси нікуди не подінуться. Оскільки блок живлення вбудований, задня частина дещо товстіша, як в конкурентів. Попри красивий вигляд, Gigabyte GS27F має деякі ергономічні недоліки.

Курс English For IT: Communication від Enlgish4IT.
Почни легко працювати та спілкуватися з мультикультурними командами та міжнародними клієнтами. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Інформація про курс

Перш за все підставка регулюється лише за нахилом, й то робить це дуже туго. Завіси наскільки жорсткі, що доводиться акуратно нахиляти монітор двома руками, притримуючи за верх. Змінити висоту чи повернути його, на жаль, не можна.

Інтерфейси Gigabyte GS27F

Монітор має скромний набір провідних інтерфейсів, включаючи один Display Port 1.4 та два HDMI 2.0. Модель не має жодного USB, а для підключення аудіотехніки є комбінований 3.5 mm jack. Вбудованої акустики також немає.

Кіберспортивно налаштовані геймери обов’язково використовують навушники, тому це не критично для цільової аудиторії. Проте, на мою думку, хоч якісь динаміки згодяться для користувача, щоб подивитись відео, послухати новину чи взяти участь в конференції тощо.

В такому випадку доведеться захаращувати робоче (ігрове) місце зовнішніми колонками. З допомогою кабелю HDMI монітор працює в режимі 165 Гц. Також доступна й нижча частота оновлення, хоча на споживання енергії це впливає слабо.

Дисплей

Gigabyte GS27F має плоску 27 дюймову IPS-матрицю з роздільною здатністю Full HD. Відразу були побоювання, що така доступна ігрова модель з частотою оновлення 165 Гц слабо себе покаже з чорним кольором, як і всі IPS матриці, але тут все добре.

Герой огляду має відносно глибокий чорний колір, як IPS матриці та майже непомітне засвічування по краях. Кути огляду адекватні, незначне затемнення без вицвітання під кутом присутнє. В цілому картинка дуже непогана, як для цієї цінової категорії.

Виробник заявляє про повне покриття кольорового простору sRGB, хоча колориметр показав дещо гірші результати. Під час тестування використовували заводський профіль sRGB, а не ігрові режими з завідомо нереалістичним зображенням.

Затримки перевіряли програмним методом, який завжди показує трохи завищені результати. Програма TFTTEST демонструє 5-6 мс в ігрових режимах використання. Виробник заявляє про 1 мс MPRT.

Текст виглядає слабо через великі розміри пікселів. Сидіти за таким монітором потрібно на відстані щонайменше 60-70 см. Зблизька можна побачити нерівності екранних шрифтів неозброєним оком. Інтерфейс системи на Full HD 27″ екрані виглядає величезним – після Quad HD моделей незвично, наче виставлено 150% масштабування.

Антивідблискове покриття екрана адекватно себе поводить в сонячний день, а 300 ніт яскравості аж забагато для геймерів, які зазвичай бавляться в темну пору доби. Під час ігрових тестів не підіймали яскравість вище 50-70%. Звісно, ці 300 ніт значно слабше виглядають, як в аналогічних OLED моделях, але суто для забавок цього вистачає.

Операційна система показує відображення кольору в режимі 10 біт, хоча насправді матриця 8-бітна. Цікаво й те, що подібним часто не можуть похвалитися значно дорожчі Quad HD моделі. Частота оновлення на це ніяк не впливає.

Програмне забезпечення

Меню налаштувань Gigabyte GS27F має стандартні вкладки з готовими режимами, системними параметрами та чимало підпунктів. Кожен з профілів піддається ручному регулюванню, а не змінюється лише Custom, як в деяких виробників, залишаючи статичними заводські параметри.

Користувач може редагувати яскравість, контраст, насиченість, різкість, гамму, колірну температуру, рівень синього та інше. Готові ігрові режими сильно завищують різкість та висвітлюють чорний колір. Це робиться для того, щоб краще бачити противників і воно працює.

Наприклад, в масових боях Battlefield 2042 стає легше розрізняти ворогів, які буквально ховаються в тіні. Зображення в ігрових режимах нереалістичне, зате допоможе гравцю в онлайн сутичках. Для геймерів є «стабілізатор прицілювання», який не допомагав в реальних умовах.

Української мови немає, але є англійська, російська та ще дюжина інших. Функція прицілу згодиться лише для казуальних шутерів, адже в ААА стрілялках куля не полетить ідеально в центральний піксель, якщо персонаж рухається та не приклав гвинтівку до плеча.

Навігація по меню швидка і приємна, на відміну від деяких флагманів, які недавно були на оглядах в ITC. П’ятипозиційний джойстик вдало розміщений і ним можна перемкнути необхідний параметр за декілька секунд.

Оскільки USB немає, керувати монітором з допомогою комп’ютера не вийде. Залишається покладатися на вбудовані елементи керування, які нічим не розчарували.

Енергоспоживання

Gigabyte GS27F виявився досить економним, особливо з мінімальним рівнем яскравості. Монітором приємно користуватися в темну пору доби, зображення м’яке і не разить очі. Діапазон яскравості великий, на відміну від топових OLED матриць, де мінімальний рівень все ще надто яскравий.

В іграх можна побачити енергоспоживання 22-26 Вт, залежно від вибраних налаштувань. Режим ECO знижує цей показник на 2 Вт, якщо не змінювати рівень підсвічування. Офісний, професійний та інші режими споживають приблизно так само.

З мінімальним рівнем яскравості монітор потребує менше ніж 8 Вт з розетки, що неймовірно мало, як для діагоналі 27 дюймів. Шкода лише те, що він не живиться від USB Type C. Такий економний пристрій можна було б без проблем заживити павербанком, а так поки це гарна новина для власників зарядних станцій чи інверторів.

Серед чималої кількості оглянутих моніторів з діагоналлю 27 дюймів цей виявився найбільш економним. Все завдяки ощадливій IPS матриці, адже ігрових моделей такого типу справді мало – на ринку все більше VA матриць.

Досвід використання

Після топових OLED моніторів Gigabyte GS27F не має чим дивувати, але не розчарував в ігрових сценаріях. Це чудовий варіант для тих, хто грає на результат, а не розглядає якість тіней з ультра графікою.

Герой огляду точно не підійде для фотографів та любителів високого PPI. Це саме геймерський монітор початкового рівня, з яким можна без проблем змагатися з досвідченими кіберспортменами.

Зі 165 Гц матрицею та потужним процесором, який забезпечує 150-200 кадрів за секунду в іграх, все залежатиме лише від самого гравця, його навичок та вмінь. З Gigabyte GS27F точно не можна винити техніку у своєму програші.

Грати в складні стрілялки, як Battlefield 2042, в загальному приємно, хоча забавка може дражнити своїм низьким тікрейтом на серверах. В казуальні та дитячі шутери без балістики на кшталт Counter Strike 2, Valorant тим більше грати легко.

Саме в таких іграх згодиться вбудований приціл для снайперських гвинтівок, адже кулі тут вилітають точно в піксель, без врахування віддачі, руху персонажа, балістики та інших механік, які вже більше ніж 20 років використовуються в якісних іграх.

Найбільше в Gigabyte GS27F сподобалось те, що він споживає мало енергії, має зручне та швидке меню налаштувань, а також вночі тішить м’яким зображенням з незначними засвічуваннями по краях.

Суб’єктивно, якби я грав лише у кіберспортивні відеоігри, то був би задоволений героєм огляду, але для роботи це не найкращий варіант. Щільність пікселів хотілося б дещо вищу, з чим погодиться левова частина інших користувачів.

Конкуренти та ціна Gigabyte GS27F

Вартість Gigabyte GS27F в офіційних точках продажу складає 6600 грн, а сіро ввезені дорожчі. Серед конкурентів розглянемо аналоги до 7000 грн з високою частотою оновлення (не менше 165 Гц) та діагоналлю 27 дюймів.

MSI G27C4 E3 оснащений контрастною VA матрицею 180 Гц, має гнутий екран, вагу лише 4.5 кг та зовнішній блок живлення. Ціна від 6800 грн.

Acer Nitro ED270RS3bmiipx – ще один 180 Гц монітор з тонким дизайном, мізерною вагою та вигнутою матрицею. Перевагою над героєм огляду є вбудована акустика. Ціна 6700 грн.

Viewsonic VX2728J пропонує IPS матрицю 165 Гц з дещо реалістичнішими кольорами. Ця модель має вбудовані колонки та більш функціональну підставку з регулюванням нахилу і повороту. Ціна 6700 грн.

 

Disqus Comments Loading...