Огляд HEXO Gaming RTX4060 Base: готовий ігровий ПК за ціною комплектуючих

Опубликовал
Дмитрий Спасюк

Готовий комп’ютер за ціною компонентів без переплати – хіба це можливо? Сьогодні розглянемо ігровий ПК HEXO Gaming RTX4060 Base, оцінимо його можливості, порівняємо з конкурентами та спробуємо визначити наскільки вигідно купляти готові збірки. Протестували героя огляду в робочих програмах, відеоіграх Full HD та Quad HD, а також виміряли температури, шум і енергоспоживання системного блоку.

Компонентна база

Хороший і відносно економний процесор, непогана материнська плата середньобюджетного класу з 8-фазним живленням, економна і тиха відеокарта, збалансована підсистема пам’яті, блок живлення з запасом, корпус з трьома вентиляторами – що ще треба від ігрового ПК? Судячи з технічних характеристик він виглядає справді вдало. Переконаємось чи справді це так в реальних умовах.

Комплектація і пакування HEXO Gaming RTX4060 Base

Онлайн-курс "Комунікаційний менеджер" від Skvot.
Ви отримаєте скіли комунікації, сформуєте CV та розробите власну one page strategy. Для своєї карʼєри та успішного масштабування бренду.
Програма курсу і реєстрація

ПК запаковано в коробку від корпусу зі стандартним пінопластом. Всередині знаходиться сам комп’ютер в зібраному стані, а також кабель живлення 220 В, інструкція, паперова документація, чек про покупку і те, що залишилося з комплекту материнської плати та кулера. Мова йде про SATA кабелі і кріплення для Intel.

Не менше важливе пакування всередині системного блоку. Величезна кількість поролону підтримує відеокарту і кулер процесора. Все стоїть надійно, щільно, в перевезенні можна бути впевненим.

Корпус, ергономіка, кабель-менеджмент

Корпус на огляді був з пошкодженнями. Дефект був вже, а не при перевезенні, тому до якості пакування жодних претензій. Та й невеличка вм’ятина помітна, якщо придивлятися.

Сам корпус невисокої якості, в деяких місцях помітні зазори. Якість металу також не порадує любителів преміальних корпусів. Добре хоча б те, що є вбудовані три вентилятори та пилевий фільтр зверху та знизу під БЖ.

Передня панель ніяк не захищена від попадання пилу. Невже виробник пожалів кілька гривень на ще один пиловий фільтр в області, яка втягує повітря? Вентилятори досить ефективні, як для свого класу, тому обов’язково наженуть чимало пилу всередину.

Бокова кришка корпуса зі скла, та знімати її потрібно викруткою, дверцята не відкриваються як в мікрохвильовій печі. Знявши глуху кришку з протилежної сторони бачимо акуратний кабель менеджмент. Майстри використали величезну кількість стяжок, все тісно переплетено між собою і нічого не висить.

Користувач може додавати HDD 3.5 та SSD 2.5 дюймів, для чого тут є три місця. В теорії можна розмістити два HDD, поклавши один зверху, але тоді думати як грамотно відвести кабелі блока живлення, щоб ті не заважали.

Корпус може вмістити дещо більші відеокарти, місця всередині достатньо, ергономіка комп’ютера непогана, як для свого класу, хоча не завадив би один-два роз’єми Type C на передній панелі. Корпусного регулятора обертів вентиляторів немає, тому потрібно підключати їх до материнської плати, чого не зробили досвідчені майстри.

Всі три вентилятори підключені до SATA живлення через розгалужувач. Лише кулер процесора регулюється материнською платою, а ці три працюють на сталих обертах весь час. Це неправильно, особливо коли на материнці є ще два роз’єми для таких цілей. Через це ПК досить шумний в простої без навантаження.

Робоча продуктивність HEXO Gaming RTX4060 Base

Протестували HEXO Gaming RTX4060 Base в популярних бенчмарках і отримали цілком звичні результати. Процесор Ryzen 5 5600 себе добре почуває з ОЗП DDR4 3200CL16 в Geekbench 6, видаючи результати вищі офіційного чарту.

Рендерити графіку краще на відеокарті. RTX 4060 виконує ту саму роботу в десятки разів швидше. Жоден процесор сучасності не може зрівнятися з найдешевшим графічним адаптером нового покоління. Це ще раз доводить, що рендер на CPU мертвий для роботи та годиться лише для синтетичного порівняння.

Оперативна пам’ять показала середню швидкість і чималі затримки. Для DDR4 платформи це все ще адекватні результати, та після AM5 з Ryzen 5 7500F ОЗП дуже повільна.

Накопичувач об’ємом 0.5 ТБ демонструє швидкість більше ніж 3 ГБ/с. Типовий «середняк» стандарту PCI-E 4.0 від відомого виробника. Він не надто сильно гріється, тому є оптимальним варіантом для материнської плати без радіаторів. Ймовірно, якась топова модель PCI-E 4.0 значно сильніше нагрілася б за таких умов, та про це нижче в окремому розділі.

Відеокарта RTX 4060 все ж дещо швидша за свого прямого конкурента RX 7600, що підтверджують синтетичні тести. Встановлення моделі від AMD дозволило б трішки знизити вартість всього ПК, та це дуже компромісна економія.

Gigabyte GeForce RTX 4060 WINDFORCE OC 8G добре справляється з рендером графіки, адже це сильна сторона «зелених» відеокарт, особливо серії RTX 4000. Зауважимо, що крім використання VRAM Blender і Cinebench 2024  потребують чималої кількості оперативної пам’яті. Під час тестування використовувалось до 14-15 ГБ ОЗП.

Ігрова продуктивність

Цей ПК в першу чергу позиціює себе як бюджетне ігрове рішення. В пріоритеті забавки з роздільною здатністю Full HD, та ми перевірили ще й Quad HD. Відеокарту RTX 4060 у виконанні MSI GeForce RTX 4060 GAMING X 8G тестували раніше, тому результати були цілком очікувані. Версія з двома вентиляторами від Gigabyte також себе добре проявила. В тестованих іграх не було дефіциту VRAM, навіть в Quad HD.

Умовні позначення:

  • DQ – DLSS Quality;
  • DB – DLSS Balanced;
  • RT – трасування променів;
  • FG – генерація кадрів;
  • Comp – кіберспортивні налаштування графіки;
  • High – високі налаштування графіки;
  • Ultra/Extreme – максимальні налаштування графіки;

З використанням генерації кадрів можна собі дозволити трасування променів з максимальним пресетом в Cyberpunk 2077 та інших відеоіграх, та головне, щоб в результаті отримали FPS не менше 70-80 (для оптимальних затримок). Також обов’язково потрібно вмикати NVIDIA Reflex для зменшення затримок вводу.

Кібеспортивні забавки та ААА-відеоігри під силу такій конфігурації. Єдиний нюанс, з яким зіткнулися – обмеження FPS в APEX Legends, яке не вдалося зняти. Насправді процесор може намалювати значно більше кадрів ніж 144.

Для власників Full HD моніторів цей ПК стане оптимальним варіантом, а його результати справді хороші. Крім цього приємно здивували низькі температури та невелике енергоспоживання всієї системи. Трохи більше ніж 200 Вт з розетки для ігрового ПК 2023 року – гарний результат.

Енергоспоживання, нагрів, шум

HEXO Gaming RTX4060 Base виявився неймовірно економним. Все завдячуючи відеокарті та не надто вимогливому процесору. В простої (робочий стіл) комп’ютер споживав 55-60 Вт, що зовсім небагато, враховуючи три корпусні вентилятори з підсвічуванням.

В стрес-тестах з повним завантаженням процесора ПК потребував 130-135 Вт. Тестування відеокарти в Furmark показало 175 Вт з розетки, а в грі Cyberpunk 2077 отримали максимальне значення 215 Вт, адже відеокарта була завантажена на 100% і процесор на 45-60%.

При цьому компоненти слабо нагріваються. Перегріти RTX 4060 майже неможливо, 20-30 чи 60 хв у Furmark нічого не змінять. Відеокарта холодна (менше ніж 70 градусів HotSpot) і відносно тиха.

Датчик материнської плати показував неправильну температуру, тому вимірювали нагрів компонентів ще й пірометром. Задня частина відеокарти прогрівалася до 46 градусів, радіатори материнської плати до 40 градусів, конденсатори та дроселі до 48 градусів.

Основним недоліком цього ПК є неправильно підключені корпусні вентилятори. Оскільки оберти не регулюються, то вони працюють на сталій швидкості. Через це HEXO Gaming RTX4060 Base шумить в простої та іграх орієнтовно однаково. За пів метра від системного блоку шумометр показує більше ніж 40 дБ. При цьому відчувається неприємний низькочастотний звук (можливо вібрації вентиляторів або дешеві підшипники).

Достатньо було б під’єднати їх до материнської плати і проблема вирішена, але до цього не додумались ті, хто відповідав за збирання компонентів. Така дрібна деталь, а все ж трохи псує враження від використання пристрою. Майстрам, які збирали цей системний блок, потрібно було використати роз’єми на материнській платі та один «двійник» 2×4 pin.

Обидва вентилятори на вдув підключаються через розгалужувач до одного роз’єму на материнці. Вентилятор на видув підключаємо до іншого роз’єму з лівого краю біля головного радіатора плати. В результаті ми отримали б значно тихішу роботу ПК з можливістю ручного регулювання обертів, а не це статичне гудіння.

А самому хіба зібрати не дешевше?

Комп’ютер має адекватний цінник, тому сильно зекономити не вийде, якщо раптом захочеться зібрати все самостійно. За розцінками Telemart самостійна збірка вартуватиме орієнтовно ту саму суму, що й готовий ПК.

Виходить цікаво, адже деякі магазини продають готові системні блоки майже без націнки за саму процедуру збирання, а заробляють лише на вже закладеній націнці компонентів. В такому випадку компанія може отримати до 15-20% чистого прибутку з комп’ютера та одночасно продати багато компонентів, та найголовніше, що користувач нічого не втрачає.

Як правило, системні блоки класу HEXO Gaming RTX4060 Base збирають лише після оформлення замовлення, адже так продавець нічим не ризикує. Грубо кажучи, це гуртовий продаж компонентів, але зібраних в єдиний робочий механізм.

На Ekatalog можна знайти інші магазини з трохи нижчими цінами, але не на всі компоненти. Наприклад, на процесорі Ryzen 5 5600 можна зекономити кілька сотень гривень, а на відеокарті так не вийде. Ринок ПК став неймовірно складним для продавців, збувати подібну техніку стає все важче, тому націнка на деякі зібрані системні блоки мінімальна або відсутня.

Звісно, преміальні системи можуть обійтися дорожче, особливо якщо купляти за найнижчими цінами в різних магазинах, користуючись знижками тощо, а от середній і бюджетний класи – це вже інша справа. Тут важливо зберігати хороші пропорції ціна/можливості, інакше покупець не зверне увагу на товар. Так і сталося з HEXO Gaming RTX4060 Base. Цей ПК приємно здивував, особливо після того, як дізналися його кінцеву ринкову вартість.

Конкуренти та ціни

В магазині Telemart HEXO Gaming RTX4060 Base продається за ціною 32 749 грн, самостійно зібраний ПК з ідентичних комплектуючих обійдеться в 35 540 грн, де ще не врахували стяжки та термопасту. Поглянемо на кілька схожих конфігурацій від інших виробників і магазинів.

Artline Gaming X47 зібраний на основі Ryzen 5 5500 та RTX 4060. Попри слабший процесор і дешевшу материнську плату він має SSD накопичувач на 1 ТБ. Гідний варіант за 30 000 грн.

Vinga Wolverine D67 підійде для тих, хто віддає перевагу Intel. Всередині Intel Core i5-12400F, 16 ГБ ОЗП DDR5, плата на B760 чипсеті та 1 ТБ SSD. Відеокарта, як в героя огляду – RTX 4060. Ціна від 36 000 грн.

Disqus Comments Loading...