Огляд MSI FORCE GC30 V2: гідний конкурент Xbox Controller чи прохідний варіант?

Опубликовал
Дмитрий Спасюк

Сьогодні на огляді геймпад MSI FORCE GC30 V2 — друга ревізія популярної моделі від MSI, що позиціюється як збалансоване рішення середнього класу. Випробували його в різних відеоіграх, виміряли мертву зону, чутливість стіків і порівняли з оригінальним контролером Xbox Series X Controller. Забігаючи наперед, модель вийшла неоднозначною і щонайменше заслуговує на те, щоб про неї розповісти докладніше.

Комплектація та пакування

Девайс запаковано в скромну коробку з вітринним гачком. Всередині на власника чекає щедрий комплект: геймпад, кабель для ПК і заряджання, кабель для смартфона, вбудований акумулятор, змінні магнітні накладки на хрестовину, USB приймач, паперова документація.

Дизайн, ергономіка MSI FORCE GC30 V2

Візуально MSI FORCE GC30 V2 копіює найвдаліший дизайн геймпадів за всю історію, тобто дизайн геймпадів Xbox з властивим йому розміщенням лівого аналога вище хрестовини.

Онлайн-курс "Створення електронної музики" від Skvot.
Практичний курс про те, як знайти власний стиль та написати й зарелізити свій перший трек.
Програма курсу і реєстрація

Кількість клавіш стандартна, ергономіка схожа за оригінальний Xbox, але вигляд здається дещо застарілим на фоні останньої моделі для Series X. Все ж це копія Xbox 360 Controller, а не останнього покоління. Приємним бонусом є вбудований акумулятор в комплекті. Заряджається пристрій через роз’єм Micro USB, а до телефону підключається Micro USB > Type C кабелем.

Накладка на хрестовину легко міняється, магнітна основа швидко «присмоктує» до себе вибрану накладку і міцно її тримає. Клавіші ходять легко і приємно, клацання не шумне, дещо тихіше, ніж у Xbox Series X.

Корпус має гумові накладки які не дозволяють вислизати пристрою з рук. Поверхня матова, приємна на дотик, не збирає відбитки пальців. Тримати геймпад зручно, руки не втомлюються, не пітніють (навіть в запеклих і важких іграх).

Підключення, сумісність, налаштування

Підключається пристрій з допомогою фірмового приймача 2.4 ГГц. Через Bluetooth MSI не працюватиме і комп’ютер його не «бачить». Також його не можна використовувати зі смартфонами в безпровідному режимі, доведеться підключати фірмовий кабель Type C.

MSI FORCE GC30 V2 не сумісний з консолями Xbox та iOS девайсами. Отже, сценарії використання геймпаду досить обмежені, в той час, як Xbox SX працює зі смартфонами всіх виробників, будь-якими ноутбуками, комп’ютерами з Bluetooth і консолями Xbox.

Втикаємо оригінальний приймач і геймпад миттєво підключається, але визначається як інший пристрій. Заряд у % у налаштуваннях Windows не показується, як з геймпадом від оригінального XBOX SX. Це не проблема, а лише неправильно вибраний режим.

При першому запуску геймпад був у режимі Analog, а натиск на центральну клавішу лише перемикав режим в Digital і назад на Analog. В цьому режимі ігри не бачили геймпад. Щоб виправити це пристрій необхідно перевести у «стандартний режим», щоб він визначався як геймпад від Xbox. Для переведення в режим Default чи Android, потрібно 5-6 секунд утримувати центральну кнопку MSI.

Тепер все готово, а наступні підключення будуть простішими – потрібно лише один раз натиснути центральну кнопку. Жодних проблем з сумісністю більше не виникало. Щоб не заплутатись, виробник наніс інформацію про режими прямо на задній частині геймпада, тому навряд чи в когось виникнуть проблеми з підключенням.

Вібрація, точність, мертві зони MSI FORCE GC30 V2

Головною проблемою MSI FORCE GC30 V2 є мертві зони. Суб’єктивно можна нахвалювати будь-який геймпад, що попав в руки, перебуваючи під першим враження і граючи в казуальні офлайн ігри, але реальні тестування показують, що різниця між MSI FORCE GC30 V2 та Xbox Series X все ж присутня. Наприклад, тригер спрацьовує з невеликою затримкою на відміну від Xbox SX, що помітно в перегонах.

Звісно, поки що жоден виробник не може зробити кращий геймпад за таку ж саму вартість, тому не дивно, що GC30 має нюанси у вигляді мертвої зони до 10 градусів. Все ж, порівняно з китайськими моделями маловідомих або зовсім невідомих брендів за 500-1500 грн, герой огляду «справжня знахідка», «король геймінгу» і «чудо техніки».

Тестували три геймпади в програмі Hardwaretester. Точність цієї утиліти під великим сумнівом, адже з першого разу герой огляду показав жахливі результати, а на другий день майже ідеальні, кращі як в Xbox SX.

Точність стіків MSI GC30V2:

Повторне тестування MSI GC30V2 наступного дня здивувало:

Точність стіків Xbox SX:

Точність стіків Gamepad S3 за 500 грн:

Ці тести не зовсім відображають реальну картину користування, адже різниця між Xbox SX помітна завдяки більшій мертвій зоні тригера і стіків, хоча точність в «синтетиці» хороша, а от різниця між китайськими геймпадами з Aliexpress колосальна, її важко описати, адже таке можна лише відчути.

Це наче все життя кататися лише на вітчизняному авто ЗАЗ Славута, думаючи, що це еталон і відразу сісти в сучасний європейський седан середнього класу 2022-2023 року випуску. MSI FORCE GC30 V2 в першу чергу тягнеться до еталона Xbox SX, хоча й дещо програє йому, а маловідомі А+ і АА бренди просто випускають конвеєром «ігрові пульти», які віддалено нагадують щось схоже на геймпади.

Вібрація працює добре, тактильний відгук приємний, але через нього відчувається тряска клавіш XYBA, а також тригерів і бамперів. Таке враження, що вони погано закріплені та мають значні зазори, хоча сам корпус геймпада добре зібраний і не викликає нарікань. Також зазначимо, що немає вібрації курків, на відміну від Xbox SX, зате основні вібромотори потужніші.

Грати на MSI FORCE GC30 V2 справді комфортно, але рекомендувати його можна лише для офлайн ігор. Сунути свого носа до кіберспортсменів, які грають в шутери з агресивним aim assist з такими мертвими зонами не варто. Так само неприємним буде деякий ігровий досвід в перегонах, де потрібно акуратно водити швидкісний болід.

У грі Forza Horizon 5 на геймпаді авто не реагує миттєво при відхилені аналогів, як на геймпаді від Xbox. Лівий стік потрібно відхилити на кут 10 градусів, щоб руль почав повертати. У грі F1 2022 руль реагує при нахилі на кут приблизно 5 градусів, на Xbox миттєво, а стіки китайського геймпада потрібно нахиляти ледь не на третину.

Затримки GC30 V2 значно більші, ніж в Xbox Controller та Sony DualSense. Значення не критичне, адже флагманські китайські геймпади Flydigi, Gulikit, Gamesir тощо демонструють значно гірші результати, іноді в кілька разів.

19 ms – не ідеальне значення, затримки удвічі більші, як в Xbox SX. Кіберспортсменів все одно не зацікавить ця модель, а казуали будуть задоволені.

Ціна та конкуренти

Вартість MSI FORCE GC30 V2 в магазині Telemart складає 1899 грн, що не так аж і погано, як для його якості, точності та можливостей. Тим більше зараз її також можна знайти в інших магазинах менш як за 1600 грн зі знижкою 15-16%.

В цьому ціновому діапазоні є багато конкурентів, але більшість з них вкрай поганої якості та позиціюють себе як доступні пристрої для казуалів. Саме тому до головних конкурентів приписуємо трохи дорожчі моделі ААА брендів.

Sony DualSense не потребує представлення. Один з найкращих геймпадів сучасності, він сподобається тим, хто не звик до розкладки XBOX і хоче підтримати японського виробника. Ціна сильно коливається, та зі знижкою можна знайти його лише за 1900-2000 грн!

Microsoft Xbox Series X|S – еталон ергономіки, можливостей і функціоналу. Цей геймпад має найкраще на ринку співвідношення якості до вартості. Відсутність комплектного акумулятора і вища ціна це єдині компроміси відносно героя огляду. Ціна сильно різниться, та його знайти можна за 2200-2800 грн.

GameSir T4 Pro – дешевий і максимально простий геймпад нижчого класу для казуалів і дітей. Він в першу чергу приваблює своєю ціною та повною сумісністю з мобільними пристроями (на відміну від GC30 V2). Величезні мертві зони, низька якість матеріалів, погана чутливість стіків і ще вагон недоліків перекриваються вартістю, яка починається з 1200 грн.

Disqus Comments Loading...