Рубрики Огляди

«Політ фантазії. Природні і рукотворні способи обійти гравітацію» Річарда Докінза: як природа та люди підкорили небо

Опубликовал
Павло Чуйкін

Сьогодні ми познайомимося з останньою, на цей час, книжкою Річарда Докінза — відомого еволюційного біолога та популяризатора науки. Видання, яке випустило в України видавництво «Лабораторія», називається «Політ фантазії. Природні і рукотворні способи обійти гравітацію». Як ви зрозуміли, це науково-популярна книжка. Вона розповідає як та чому тварини та комахи літають, розвіює багато міфів про політ, розкриває його деталі з погляду механіки, фізики та еволюції. Не забув автор і про потяги до польотів у людини. Книга розповідає чому в Ікара нічого не вийшло, який насправді потрібен розмір крил, щоб людина чи янгол могли злетіти тощо, а ще порівнює космічний політ Алана Шепарда зі стрибком блохи.

«Політ фантазії. Природні і рукотворні способи обійти гравітацію» / Flights of Fancy. The Biology and Technology of Flight

Автор Річард Докінз
Ілюстрації Яна Лензова
Перекладач Назар Старовойт
Мова Українська
Кількість сторінок 296
Обкладинка Тверда
Рік видання 2023
Розмір 145×215 мм
Сайт laboratoria.pro

Як зазначає сам Річард Докінз «Політ фантазії» — книжка про політ — про різноманітні способи обійти закони гравітації, які людство відкрило впродовж століть, а тварини та комахи — протягом мільйонів років еволюції. Також це історія про мрійливі польоти думок та ідей, які зринали від самої тільки гадки про літання.

Не відходячи від наукових фактів, автор поступово перелічує способи, якими комахи, тварини та люди приборкували гравітацію. Але також він нагадує, що усі вони не підкорили її повністю. Книжка розповідає як людство з нашими технологіями, а птахи з іхнєю біологією розв’язали проблему відриву від землі, здолавши гравітацію.

Річард Докінз також розмірковує що хорошого в польоті, чи для цього це птахам, комахам та людині, яка саме користь, а які негативні моменти. Також він ставить цікаве питання, на яке пізніше дає відповідь: якщо літати так круто, зручно та корисно, тоді чому не літають усі тварини, а деякі в процесі еволюції навіть позбулися своїх крил?

Онлайн курс з промт інжинірингу та ефективної роботи з ШІ від Powercode academy.
Курс-інтенсив для отримання навичок роботи з ChatGPT та іншими інструментами ШІ для професійних та особистих задач, котрі допоможуть як новачку, так і професіоналу.
Записатися на курс

З притаманним йому сарказмом, як один з найвідоміших еволюційних біологів, автор багато разів знущається з креаціоністів, просто та доступно пояснює ті та інші природні процеси, механічні та фізичні закони, які дали змогу літати птахам, комахам та людям. Останні, звісно, не злетіли в небо самі, але ретельно вивчили можливості тварин, що ї самим чкурнути в небо. Про це також багато розповідається.

Від опису на сайті та відгуків від читачів на різних платформах, я очікував від книжки більший нахил в сторону технічних пояснень та розповідей про літаки, космічні кораблі, повітряні кулі тощо. І це все тут є. Проте книжка все ж більше зосереджена на біологічно-еволюційних моментах, які дають змогу тваринам літати, стрибати, парити тощо. Автор буквально та детально, але від цього не менш зрозуміло та цікаво, прояснює чому, наприклад, форма крил мартина саме така, а чому в орла вона інша, що це дає, на що впливає тощо. Усе це прив’язується до фізики та інших наук.

Окрім згаданих вище легкої подачі та зрозумілого тлумачення різних наукових особливостей польоту, книжка просякнута філігранним гумором автора. Також тут є місце сарказму та знущань з креаціоністів, про яке я також згадував. Пишучи це, я розумію, наскільки складно було так легко та невимушено розповідати про насправді важкі для пояснення закони та правила, за якими люди, птахи та комахи здолали гравітацію. І в Річарда Докінза усе вийшло.

«Політ фантазії. Природні і рукотворні способи обійти гравітацію» складається з коротких глав, які поступово розкривають тему польотів. Якщо ви не знайомі з творчістю Річарда Докінза, а тільки чули про його книжку «Егоїстичний ген» чи декілька інших, раджу починати знайомство саме з цієї, хоч вона фактично крайня, і сподіваємося, не остання з робіт 82-річного автора. Через неї ви зрозумієте погляди вченого, його голос та унікальну подачу. Все це тут є у форматі Lite, якщо порівнювати з іншими його роботами. Тому саме «Політ фантазії» підходить для першого занурення у наукову діяльність пана Докінза.

Книжка має цікавість не тільки з погляду змісту. Вона ще й чудово оформлена. Тут безліч малюнків, тематичних візерунків на сторінках, графічних пояснень, візуальних прикладів тощо. Усе це втілили в життя словацька ілюстраторка Яна Лєнзова. Це саме той варіант, коли краще мати паперове видання, ніж читати в цифрі чи слухати. «Політ фантазії» однозначно стане прикрасою вашої домашньої бібліотеки та принесе задоволення саме від споглядання.

Також відмічу, що це незвичне видання для «Лабораторії». В інших матеріалах на їх книжки, я зазначав зручність та аскетизм на грані стилю, що додає книжкам видавництва перевагу над конкурентами. Прикольно, що тут вони зробили щось не аскетичне, а яскраве та з такою кількістю ілюстрацій. Не забули й про лясе.

Disqus Comments Loading...