Рубрики Огляди

Рецензія на книгу Макса Кідрука «Нові Темні Віки. Колонія»

Опубликовал
Павло Чуйкін

Ця рецензія присвячена не нонфікшн виданню чи наукпопу, а новому роману популярного українського письменника Макса Кідрука. Я прочитав його свіженьку та велику (904 сторінки) науково-фантастичну роботу «Нові Темні Віки. Колонія» і тепер готовий ділитися враженнями. Відразу скажу, що книжка вийшла чудова, але у неї також є певні особливості, про які варто знати читачеві, перед тим як купляти. Усі подробиці у статті нижче.

«Нові Темні Віки. Колонія»

Автор Макс Кідрук
Видавництво Бородатий Тамарин
Сторінок 904
Рік 2023
Обкладинка Тверда
Мова Українська
Формат 150×235 мм
Сайт maxkidruk.com

Події роману починаються у 2141 році. Людство приходить в себе після страшної пандемії клодис, а тут навкруги Землі фіксують дуже дивні нейтринні спалахи. Водночас з цим якась нова незрозуміла інфекція призводить до смерті вагітних жінок по всьому світу. Разом з цим планета знаходиться на грані нищівної кліматичної катастрофи, яку людство продовжує ігнорувати.

Тим часом третина мешканців колоній на Марсі вже складається з марсіан — людей, що народилися тут, але мають багато обмежень. Хоч вони живуть на дотації та безплатно отримують препарат теломід, який буквально пригальмовує старіння та робить їх життя в рази довшим. Між землянами та тими, що народилися на Червоній планеті все частіше трапляються конфлікти, поки один з них не переходить межу, яка обов’язково призводить до насилля.

З книжками Макса Кідрука у мене склалися досить дивні відносини. Я дуже поважаю та люблю цього письменника, але мені подобається лише половина з його художніх творів. Звичайно, причина — не якісь недоліки в романах, а банальна читацька смаківщина. Тому перед початком читання «Нові Темні Віки. Колонія» я дуже сподівався на те, що ця книжка увійде до мого табору „уподобаних“, бо читати все одно доведеться, адже про неї треба обов’язково буде щось написати.

Онлайн-курс "Комерційний Аудіопродакшн" від Skvot.
Навчіться створювати, зводити й мастерити музику для комерційних проєктів — кіно, серіалів, улюблених ігр чи вірусних рекламних роликів.
Детальніше про курс та довід лектора

Тепер я вже можу сказати, що вона не тільки мені сподобалася, але й стала однією з улюблених книжок у жанрі твердої наукової фантастики. А якщо ще згадати, що автор в нас український, то фактично маємо кращий роман у цьому жанрі за усю історію незалежності.

Якщо хтось знає щось крутіше та знаковіше, що створив у жанрі фантастики письменник з України за останні 32 роки, то будь ласка, напишіть твір та прізвище в коментарях. Бо я чесно шукав, згадував прочитане та навіть «гуглив» і нічого не знайшов.

«Нові Темні Віки. Колонія» точно для вас, якщо ви полюбляєте тверду наукову фантастику. Обов’язково зверніть увагу на книжку, бо тут максимально реалістичне наукове підґрунтя, багато цікавих винаходів та сюжетних рішень, які засновані на серйозній та всебічній обізнаності автора. Якщо хтось сумнівається, то в кінці є список використаної літератури й він вражає.

Багато хто порівнює «Колонію» з циклом Джеймса Корі «Простір». Я б ще додав «Марсіанську трилогію» Кіма Стенлі Робінсона, книжки Енді Вейра, а також різні технотрилери Майкла Крайтона та Лінкольна Чайлда. Останні більше підходять до ранної творчості Кідрука, але й у „Нових Темних Віках“ відчувається ця скрупульозність та любов до деталей, саспенс та водночас реалістичний та документальний опис подій.

«Нові Темні Віки. Колонія» відрізняються ще більшою реалістичністю, ніж згадані вище книжки, деталізованими поясненнями економічного підґрунтя, чи його відсутність, створення колоній на Марсі, особливостями її розташування, самозабезпечення тощо.

Книжка розповідає не тільки про колонію на Марсі. Їй приділено тільки половину часу. Інша частина стосується подій на Землі, тому маємо сюжетний паритет між нашою планетою та Червоним шаром „неподалік“. Вважаю про це варто сказати, бо судячи з назви книжки цього не очікуєш.

«Нові Темні Віки. Колонія» точно не для вас, якщо ви любите щось простіше та ефектніше, наприклад, м’яку наукову фантастику чи космооперу, якщо не запам’ятовуєте багато персонажів (їх тут безліч і на початку навіть є ціла таблиця з дієвими особами), віддаєте перевагу книжкам де мінімум розмов та багато подій, де є класичне Добро та Зло, де немає політики та наукових пояснень, де хтось у когось закохується, а потім починаються різни події заради почуттів.

Перед покупкою треба розуміти, що книжка має 904 сторінки маленьким шрифтом, тому легким читання не буде як мінімум через свій розмір. Тут є дуже якісні кольорові вставки поселень на Марсі, є багацько чудово намальованих ілюстрацій, різні додатки та доповнення, але це займає максимум 50 сторінок, ну може трохи більше. Усе інше досить сухий документальний текст з безліччю наукових вставок, виносок тощо.

В жодному разі не сприйміть ці мої слова, як нудне читання. Навпаки. З урахуванням усього вище сказаного, без різних класичних особливостей популярних романів, автор зміг створити захопливий текст, який дуже бадьоро читається.

Звичайно, є глави, а вони тут усі написані від різних героїв, які сприймаються важче, ніж інші та просякнуті наукою. Є ті, які проковтуються поспіхом, бо дуже цікаво, а є й такі, що „коли там вже кінець“. Не варто чекати іншого від майже 1000 сторінок тексту. Ви тільки вдумайтеся у цю цифру! Звичайно, книжка буде не рівною. Але це не зменшує загальну вартість вражень від неї, її цінність та знаковість для сучасної української літератури, а тим паче фантастики.

Якщо ви чекаєте, що у фантастичному творі про майбутнє від українського автора будуть українці, то ви абсолютно праві. Маємо пару трійку дієвих осіб українців як на Землі, та і на Марсі. Наші колоністи на Червоній Планеті досягли дуже багато і забезпечують колонії їжею. Так, може трохи й очікувано, зате реалістично і логічно. Також наші земляки звичайні люди, тому роблять помилки та погані вчинки, сваряться, скоюють злочини тощо.

Також по сюжету є росія та її окремі мешканці. На жаль, вона не розпалася, хоч деякі її частини все ж таки від’єдналися. Маємо сіру зону на сході України, та подальші намагання (втретє чи вчетверте) похитнути українську незалежність. Також у своєму стилі росія робить дуже багато мерзенних речей не тільки на Землі, але й поза її межами, тому тут автор теж максимально реалістичний і мало що вигадує.

Якщо усе написане вище вас зацікавило, то знайте, що це тільки початок. Своєю новинкою Макс Кідрук почав серію, тому буде продовження, але ще не скоро. Автор каже, що писав першу частину три роки, тому чекати другу треба буде стільки ж. Але гарна новина в тому, що цей час почався не зараз, автор вже пише її, а значить чекати продовження по факту будемо трохи менше.

«Нові Темні Віки. Колонія» — книжка нового видавництва «Бородатий Тамарин», яке заснували у 2022 році сам автор та його дружина. Видання вийшло гарної якості, у твердій обкладинці з приємним для читання трохи жовтавим папером. Про різні малюнки, таблиці та кольорові вставки я писав вище. До книжки додають стилізовану картонну закладку. Сама вона поставляється у звичайному, але зручному боксі під розмір. Дріб’язок, але приємно.

Disqus Comments Loading...