Рубрики СтаттіMilitary Tech

Що «повісити» на F-16? JASSM, Storm Shadow, AGM-88 HARM та інші цікаві ракети

Опубликовал
Андрей Русанов

Винищувачі F-16, які невдовзі отримує Україна – лише високоефективна платформа для різноманітних засобів ураження повітряних та наземних цілей. Літаки можуть виконувати завдання як ППО, а також бути ключовим засобом підтримки операцій на поверхні. Різноманітні ракети та бомби здатні проникати глибоко під землю, знищувати будівельні конструкції тощо. Усього існує понад 180 видів боєприпасів для F-16, деякі з них в України вже є. Розглянемо, що союзники ще б могли надати.

Які ракети для F-16 Україна вже отримала

Storm Shadow

Ракети Storm Shadow та SCALP передали Британія та Франція – для них були пристосовані наявні літаки Су-27. Це потужні ракети «земля-повітря» з бойовою частиною 450 кг і дальністю ураження до 550 км. Судячи з результатів застосування, Україна має версію з обмеженою дальністю.

AGM-88 HARM

Високошвидкісна протирадіолокаційна ракета AGM-88 HARM також вже використовується на Су-27. Це відносно невелика, але ефективна ракета з бойовою частиною 66 кг. Головне її призначення – знищення радарів ворога, для чого використовується пасивна радіолокаційна голівка самонаведення. Дальність ураження – 150 км. Непоганий бонус цих ракет – їх багато у США. Запаси оцінюються у понад 6200 одиниць.

Практичний інтенсивний курс з дизайну - Design Booster від Powercode academy.
Навчіться дизайну з нуля за 3 місяці і заробляйте перші $1000, навіть якщо ви не маєте креативного мислення, смаку або вміння малювати. Отримайте практичні навички, необхідні для успішної кар'єри в дизайні.
Зарееструватися

«Розумні» бомби JDAM-ER

Україна використовує бомби JDAM-ER з літаками Су-29 з весни-літа 2023 року. Це звичайні авіаційні бомби різної потужності, оснащені комплектом крил та хвостовика, який дозволяє бомбі маневрувати. Бомба наводиться за допомогою GPS і уражає цілі на відстані до 75 км. У липні ЗСУ продемонстрували JDAM-ER на озброєнні, це були боєприпаси Mark 82 з бойовою частиною 87 кг.

AIM-120 AMRAAM – класика

Розповсюджена американська ракета «повітря-повітря» виробництва США, з твердопаливним двигуном. Прийнята на озброєння у 1991 році, використовується багатьма європейськими країнами. Єдиним виробником наразі є Raytheon. Це «рідна» ракета для літаків від F-15 до F-35.

Ракета має не менше восьми модифікацій, які вкладаються у чотири етапи модернізації, бойову частину близько 20 кг та максимальну дальність польоту від 50 до 180 км. Останні моделі мають комбіновану систему наведення, двосторонній зв’язок, корекцію по GPS, зменшену масу та об’’м електроніки та інших частин, захист від перешкод та здатні перехоплювати балістичні цілі.

Фактично, ці ракети вже є на озброєнні в Україні – саме з ними працюють ЗРК NASAMS. Ракети AIM-120 AMRAAM з осколково-фугасною бойовою частиною, захоплюють ціль у повітрі на відстані 20 км, після чого вмикається активне самонаведення і здійснюється враження контактним або радіолокаційним підривачем.

Які ракети Україні ще потрібні

Високоточна та надпотужна AGM-158 JASSM

Крилата ракета Lockheed Martin з турбореактивним двигуном, призначена для цілей на поверхні. JASSM уражає стаціонарні та квазістаціонарні цілі у будь-яких метеорологічних умовах. Технологія малої радіолокаційної помітності дозволяє краще уникати засобів ППО. Інерціальну систему керування доповнює коригування по GPS з захистом від перешкод та інфрачервона система кінцевого наведення.

Це досить великий боєприпас: бойова частина JASSM проникної дії важить 450 кг, сама ракета – понад тонну. Ракета здатна наносити глибоке ураження підземних конструкцій, будівель тощо проникненням у ґрунт на глибину до 24 м та пробиттям залізобетонних перекриттів до 2,1 м. Залежно від модифікації, дальність ураження становить 360 або 980 км.

Високоефективна малочутлива вибухівка вагою понад 100 кг активує термічно-реактивне стопорне кільце. За температури близько 150 градусів кільце активує продувку основного заряду через отвори, що призводить до накопичення заряду під високим тиском, стійкого до зовнішніх небезпечних факторів. БЧ активується програмованим детонатором з невеликим зарядом. Відомо, що у серпні Україна звернулася до США з проханням про надання

Повітряно-реактивна ракета Meteor

Британська ракета MBDA Meteor оснащена прямотічним повітряно-реактивним двигуном, який у п’ять разів покращує льотні характеристики ракети порівняно з твердопаливним двигуном. Для забору кисню ракета оснащена повітрозабірниками. Їхнє використання у повністю або частково відкритому стані залежить від висоти повітря та дальності до цілі та регулюється вбудованим ПЗ. Це надає ракеті виключну маневровість та допомагає знищувати цілі, що виконують маневр ухилення. Регулювання тяги є унікальною характеристикою Meteor серед інших ракет «повітря-повітря».

Наявність повітрозабірників має й зворотний бік – підвищений лобовий опір повітрю Щобільше зачинені отвори, тим більше ракета втрачає швидкість, також втрачається й та сама маневровість. Meteor оснащена активною головкою самонаведення, як і більшість сучасних ракет.

Ракета має безпосередню дальність польоту 100 км і балістичну дальність, з урахуванням використання літака, до 300 км.

MBDA Meteor не призначені безпосередньо для F-16, але завдяки шині MIL-STD-1760, оновленню ПЗ та коригуванню даних літаки здатні використовувати ці ракети. MIL-STD-1760 забезпечує зв’язок між системами літака та ракети і є поширеним інтерфейсом у країнах НАТО.

Найгірше у ракетах Meteor – їхнє виготовлення не менш як п’ятьма європейськими країнами: Сполучене Королівство, Німеччина, Франція, Іспанія, Швеція, з залученням до розробки ще десятків інших. Дати дозвіл на передачу або продаж мають Британія, Франція та Німеччина.

У нинішній непростий період війни західні союзники мають усвідомити обмежену ефективність допомоги що вже буда надана та розглянути передавання більш потужних засобів, які б наносили більше ураження на більшій дистанції.

Джерела: Wikipedia, Defense Express, Мілітарний та інші

Disqus Comments Loading...