Рубрики СтаттіMilitary Tech

Що Україна попросила у США в грудні: F-18, ПРО THAAD, БПЛА MQ-9B Sky Guardian, гелікоптери Apache та Black Hawk

Опубликовал
Андрей Русанов

На початку грудня Україна звернулася до США з запитом про нові типи озброєння, які ще не постачалися. Серед них винищувачі F-18, комплекси ПРО THAAD, великі універсальні безпілотники, вертольоти та транспортні літаки. У достатній кількості це озброєння може стати суттєвою допомогою, яка надасть ЗСУ новий технічний рівень. Нижче розповідаємо про усе запрошене озброєння.

F/A-18 Hornet, або F-18

Не дивлячись на 1970-ті роки розробки, F/A-18 Hornet, або як його іноді називають F-18 (найменування до 1982 року) – основний бойовий літак ВМС США. Він має бойовий досвід у багатьох конфліктах кінця XX – початку XXI століття. Цей винищувач можна побачити у фільмі минулого року «Топ Ган: Меверік» з Томом Крузом.

У вимогах до виробника McDonnell Douglas ВМС особливо наполягали на параметрах надійності та виживання машини й екіпажу. Відносно невеликі розміри, бездимні двигуни, невелика площа розсіювання, слабке випромінювання та бортові РЕБ роблять його складним для виявлення.

Курс Full-stack розробки від Mate academy.
Станьте Full-stack розробником з нуля. Mate academy дає комплексні знання і навички для розробки повноцінних веб-рішень — від візуальної частини до серверної логіки. Ви освоїте технології, щоб створити власний проєкт від а до я — без допомоги інших.
Ознайомитися з курсом

F-18 оснащений двома турбовентиляторними двигунами F404 розробки General Electric. Винищувач здатний повернутися на базу лише на одному двигуні. Надійність рушіїв підвищує система гасіння пожежі. Потужна електронна система літака обслуговується 20 обчислювальними машинами та має чотириразове резервування.

F/A-18 Hornet озброєний 20 мм 6-ствольною поворотною гарматою M61A1. Дев’ять підвісів (3 під фюзеляжем, 4 під крилами та 2 для крилатих ракет) дозволяють використовувати майже весь наявний американський арсенал бомб та ракет, десятки найменувань.

Тактико-технічні характеристики

  • Екіпаж – один пілот, або пілот та офіцер озброєння
  • Маса – від 10 433 кг до максимальних 23 541 кг, залежно від спорядження
  • Паливні баки – 4930 кг
  • Тяга – 11000 фунтів (49 кН) або 17 750 фунтів (79,0 кН) з форсажем
  • Максимальна швидкість – 1915 км/год (1,8 Маха,12000 м)
  • Крейсерська швидкість – 1060 км/год
  • Швидкість підйому – 250 м/с
  • Дальність – 2017 км
  • Бойовий радіус – 760 км (повітря-повітря)
  • Стеля – 15 км

Жорстока іронія запиту на F/A-18 Hornet в тому, що Україні ці літаки вже пропонувала майже 10 років тому Канада. Але Україна відмовилася від них у зв’язку з високою вартістю, необхідністю створення інфраструктури та навчання пілотів. Як бачимо, під час війни це не настільки критичні фактори.

Окрім звернення до США, у березні 2023 року Україна зверталася по F-18 до Фінляндії та отримала відмову. Також у червні Україна направила запит по них до Австралії, де були списані палубні F/A-18.

THAAD

Самохідна система ПРО THAAD створена спеціально для заатмосферного перехоплення балістичних ракет. За своїми протиракетними можливостями перевищує Patriot (нижче PAC-2) та інші системи.

Комплекс THAAD використовує кінетичні боєприпаси, тобто перехоплює цілі при зіткненні, без використання бойової частини. Система вкрай ефективна проти застарілих балістичних ракет, які використовує росія.

Протиракети комплексу одноступеневі, твердопаливні, з командно-інерційною системою керування. Ракети вагою 900 кг та довжиною завбільшки 6 м працюють на відстані до 200 км і рухаються зі швидкістю 2800 м/с (8 Маха). Приблизна максимальна швидкість цілі 4,8 км/с. РЛС THAAD здатний виявляти загрози на відстані до 1000 км.

Слабке місце THAAD – ускладнення відбиття близької нечисельної загрози (наприклад, самому комплексу), установки працюють у порівняно низькому куті. Пара пускових установок справляється краще, ще більш оптимальне поєднання з комплексами Patriot. Вартість комплексу THAAD оцінюється у $3 млрд, але точно невідома.

Таким чином, THAAD можуть значно обмежити можливості росії наносити ураження балістичними ракетами – чи не найстрашнішою зброєю ворога.

MQ-9B Sky Guardian

Модифікація багатоцільового безпілотника MQ-9 Reaper, Sky Guardian здатний бути носієм до 4 менших БПЛА Sparrowhawk. Вони, своєю чергою, здатні нести багатоцільове корисне навантаження до 27 кг.

Основна модель MQ-9 Reaper від General Atomics, який також називають Predator B – великий універсальний безпілотник, здатний виконувати різноманітні розвідувальні завдання, а також нести та застосовувати ракети. Він підтримує дистанційне керування або автономні польоти.

Характеристики

  • Стеля – 15000 м
  • Автономність – 16-28 год
  • Дальність – 1900 км
  • Вага палива – 1300 кг
  • Довжина – 11 м
  • Вантажність – 1700 кг
  • Вага – 2223 кг (порожній); 4760 кг (максимальна)
  • Розмах крила – 20 м
  • Максимальна швидкість – 482 км/год
  • Крейсерська швидкість – 313 км/год

MQ-9 Reaper має 7 точок кріплення боєприпасів. Він здатний нести до 4 ракет AGM-114 Hellfire разом з двома 230 кг керованими бомбами GBU-12 Paveway або 230 кг GBU-38 JD.

AH-64 Apache та UH-60 Black Hawk

Дві всесвітньо відомі, навіть культові моделі вертольотів, відомі не тільки серед військових, але й у культурі. Основний ударний вертоліт AH-64 Apache озброєний 30 мм гарматою M230 зі швидкістю 625 постр./хв та чотирма ракетами Hellfire або Hawk.

Apache несе екіпаж з двох людей і має максимальну злітну масу 10 432 кг. Двигун розвиває потужність 1 890 к.с. (1 409 кВт). Практична дальність польоту – AH-64 до 690 км, також він здатний на переліт до 2 020 км. Практична стеля вертольота – близько 6 км. Максимальна швидкість – 300 км/ч. Вироблено близько 2500 AH-64 Apache.

UH-60 Black Hawk – багатоцільовий вертоліт, який використовується для транспортування та десантування особового складу або вантажів. Були створені десятки модифікації цієї надзвичайно популярної бойової машини для різних цілей. Black Hawk працює в армії США та багатьох країнах з 1970-х років.

Екіпаж Black Hawk складається з двох пілотів та бортового механіка. Вертоліт здатний розмістити 11 людей або 6 поранених лежачи. Максимальна злітна маса: 11113 кг. Попри переважно транспортне застосування, UH-60 Black Hawk має 2 кулемети та чотири точки підвісу ракет Hellfire, FIM-92 або Hydra 70. Вертоліт має дальність польоту 584 км/2222 км і здатний розвивати швидкість понад 300 км/ч.

Перераховане озброєння сучасне та дуже дороге. Але попри технічні переваги, другий рік війни демонструє, що кількість має вирішальне значення. Велика кількість дешевшої зброї теж мала б величезний вплив. Це меншою мірою стосується ППО та ПРО – з балістичною загрозою можуть впоратися лише високотехнологічні комплекси.

Джерела: Wikipedia, Reuters та інші

Disqus Comments Loading...