Трохи про: серія Mafia

Опубликовал
VladisLove

Продовжуємо рубрику «Трохи про». На цей раз буде одна з моїх найулюбленіших серій ігор: Mafia.

Серія Mafia складається з (увага!) 4 ігор, а не 3. А саме, Mafia: The City of Lost Heaven та пакету ігор Mafia: Trilogy, що складається з:

  1. Mafia: Definitive Edition – ремейк першої гри Mafia: The City of Lost Heaven;
  2. Mafia II: Definitive Edition – ремастер другої Мафії;
  3. Mafia III – окрема частина серії та 1 DLC.

Трохи розпакування коробки гри для Хкоробки – 3 диски, 1 досить великий двохсторонній плакат (поряд лежить iPad 12.9″ 2 покоління).

Почнемо з самої першої гри – Mafia: The City of Lost Heaven. Я пройшов її в свої шкільні часи, коли ще дивився ТВ та найкращим каналом був QTV. І ще був канал Мега, в якому була передача «Японамать». На якомусь каналі ще крутили Богатирські ігри з Вірастюком. А на М1 була Футурама о 11:00. Ех, ностальгія…

Онлайн-курс "Business English" від Laba.
Вивчіть базу граматики, лексики та вокабуляру.Використовуйте англійську в спонтанній розмові з колегами та клієнтами.Прокачайте її до впевненого В1 — для розвитку кар’єри в бізнесі.
Приєднатись до курсу

Так, вона не входить до пакету Mafia: Trilogy. Але про неї неможливо не згадати. Купити її можна в Steam за ціною дорогої чашки кави – 58 грн, коли буде акція. Правда, Вам знадобиться ще не одна чаша іншого напою, щоб пройти гру 😉

Гра завжди дає Вам щось нове в ігровому плані: гонки з часом або супротивниками, стрілянину з різних видів зброї, бійки з “гопотою” тощо. А саме головне: кожна місія є унікальною та зі своїми особливостями. Наприклад, потрібно вкрасти ящик з діамантами. Але для цього потрібно попрацювати звичайним робочим вантажником та возити ящики туди сюди. І перевезти ці ящики за відповідний час! Не одне збереження/сейв (Save) та завантаження (Load) може знадобиться для виконання цього завдання.

Чи візьмемо звичайнісіньке завдання — вкрасти машину і перевезти з точки А в Б та, знову в А. Що може піти не так? По-перше, це гоночне авто, яке водите в перший раз і вона значно швидше за звичайні авто.  По-друге, ви їдете містом та не повинні потрапляти на очі копам. По-третє, це таймер, за який потрібно все це зробити. Вам кажуть, що з точки А в Б доїхати за один проміжок часу, потім гра забере певний час на сюжет, а потім дорога з Б в А. Таймер — один на всі ці дії. А проїхати пів міста потрібно, туди й назад. По-четверте, немає автоматичного прокладання маршруту (його взагалі в грі нема). Тобто, маршрут будуєте самі, постійно дивлячись на карту.

Або ще 1 приклад місії — підірвати будинок, знайти та вбити «дівчину легкої поведінки» і боса цього будинку розпусти. Звісно, ніхто не повинен вижити. Зачистка будівлі буде не простою. А щоб вбити боса знадобиться видати 4-5 хедшотів (headshot – вистріл у голову) самому босу та його охоронцям за умовних 5 сек. Чому так швидко? У автоматної черги запитайте і кнопки Load 🙂

Також в грі є цікаві фішки:

  • В одній із місій можна прострелити колеса (в самій грі це також можна) жовтій машині — це допоможе зменшити час на «затримання зловмисника»;
  • Можна стріляти з авто — чого не можна в Mafia II;
  • В окремому епізоді потрібно викинути всю зброю на землю перед наступною кат-сценою. Ця купа зброї виглядає досить смішно;
  • Бережіть себе від гранат зі стелі в останній місії.

На жаль, сучасному геймеру складність гри може здаватися важкою. Немає авторегенерації здоровʼя, стара графіка, авто-сейв — лише початок місії, необхідно вручну натискати кнопку Save, потрібно самостійно вивчати карту, уважно (!) змінювати магазин в зброї. Коротше — трохи застарілий геймплей, від Old School. Гра приходиться десь за 20-30 год. Хтось швидше, хтось довше. Це не Dark Souls, не переживайте. Бос лише 1 і він вкінці гри.

Якщо ж хтось вирішить пройти гру, то в нього 2 вибори:

  1. Знайти старовинні письмена — гайд на проходження гри, обовʼязково з підказками;
  2. Пройти її ремейк – Mafia: Definitive Edition.

Оцінка – 4,5/5. Хто зможе, той отримає насолоду. Мінус пів балу за Old School, графіку і можливі компʼютерні проблеми з цією старовинною грою. Все ж таки 2002р.

Щодо Mafia: Definitive Edition можу сказати лише одне — навіть якщо пройшли оригінал, цю частину також пройдіть. Я пройшов її за 12 год 33 хв, середня важкість з середнім налаштуванням автоприцілювання. Це моя перша гра на Xbox, тому на цій грі отримував перші навички грі на геймпаді.  Відносно автоприцілювання — середнє значення майже не допомагає 🙁

Сюжет, порівняно з оригіналом, не змінився. Можливо, деякі місії розставлені в іншому порядку. А ось деякі місії таки змінилися:

  • В місії, що я згадував вище, замінили перевезення бочок на стелс. Що в оригіналі було так собі, так і залишилось.
  • Перестрілку в порту змінили на коридор, де потрібно йти прямо і перестрілювати ворогів. В оригіналі була відкрита мапа порту, де ти міг ходити, але потрібно було вбити всіх снайперів. Скоріше, це в мінус.
  • Змінили перестрілку с єдиним босом, тому тут плюс.
  • Про перевезення гоночного авто, що я писав вище — також змінили і зробили простішою і, для когось, більш зрозумілою.
  • Місія в занедбаній тюрмі — забрали фішку з викидуванням зброї і спокійною поїздкою додому. Але сюжетно пояснили, чому це зробити не вдалося. Тому скоріше плюс.

В більшості випадків — геймплей став краще, або змінили так, що і немає різниці. Єдине що додало складність для мене — стрільба з геймпаду в деяких моментах. Передаю “Привіт” броньованій машині копів та злітаючому літаку.

А для тих, хто хоче частини геймплею з оригіналу — вибирайте складність вище Максимальної. Там немає авторегену та потрібно слідкувати за магазинами в зброї. Скоріш за все, додані інші складності в місіях, але не перевіряв.

Бережіться текстур в одній з місій

Трохи зламав скрипт з жовтою машиною.

Оцінка як окремої гри – 4,5 / 5. Гарна гра з дуже цікавим сюжетом. Гра не довга, кілька вечорів буде в кайф.

Оцінка після оригіналу – 4 / 5. Той самий оригінал, тільки графіка краще. Комусь би захотілося чистого повторення оригіналу. Але оригінал все ще є в Steam чи на торенті.

Ще додам за музику – так, в оригіналі краще. Озвучування – і там, і там на висоті. Але в оригінальній грі більше італійських слів. І це значно додає атмосфери.

Mafia II. Це майже пряме продовження першої частини. Як саме? Герої Mafia II допомогли нашому головному герою з попередньої гри. Про це буде окрема місія, так що не хвилюйтеся 😉

Сюжет цієї частини таки слабкіший за попередню частину серії. Місій поменше, але цікаві. А відкрита кінцівка стала мемом, який не можна використати, бо спойлер. Гра проходиться десь за 16 год. Як таких, важких завдань немає. Я вибрав середню складність. Є кілька DLC.

Більшість місій — це перестрілки. Ну, як і в оригіналі.  Хоча є моменти, де буде потрібно захистити свій блискучий металевий зад від «голубців» в рукопашному бою. І бути боксером в тюрмі. Ну і вкрасти машину у чорношкірих гангстерів, які її також десь вкрали.

І тут я перейду до того, що мене вибісило — немає стрільби з машини. В оригіналі була ця механіка, а ось в сиквелі немає. І одне з перших завдань — вкрасти машину у чорношкірих. Вони в тебе стріляють зі своїх машин, а ти в них — ні. Але на Xbox це “викрадення за 60 сек” вирішується просто — розігнатися до максимальної швидкості по прямій, поки гра не перестане їх відмальовувати для тебе 😀

Скоріше за все, це завдання є відсиланням до оригіналу та першої місії. Також є момент з тими самими коробками, де тобі потрібно їх розвантажити. Відсилання на моменти з оригіналу — це добре. Нагадаю, що в Mafia: Definitive Edition механіки вантажника немає, тому не всі збагнуть про що мова.

В свій час гра була досить технологічною. А головною фішкою в графічному плані був дим. І не просто сірий, а дим змінював колір відносно освітлення. В свій час FPS значно падав з цими налаштуванням. Xbox цей дим «зʼїдає», але налаштування дальності видимості/промальовки — досить низький. Винні як розробники (змінити файл конфігурацій — це 10 хв роботи), так і попередні консолі.

RayTracing? Не смішіть. Ось лампи садять Xbox Series X на коліна. Звісно, це баг і так бути не повинно.

За DLC – не зрозуміло, навіщо вони потрібні. Добре, добре. Історія Джо ще може бути цікава. А ось грати за невідомо кого – не бачу інтересу.

Оцінка до угоди не входила (4 / 5) 😉

Щодо Mafia III є багато думок. Точніше, їх аж 2:

  1. Mafia III – проблемна частина з купою багів і технічних проблем;
  2. Mafia III: Definitive Edition – проблеми поправлені.

Так, це одна і та ж сама гра. Але в Definitive Edition виправлено більшу частину багів. Мабуть, виправлені, але це не точно. В Mafia: Trilogy саме ця версія. І судячи з Metacritic за ці 2 версії – Definitive Edition таки краще (8.3 від ПК проти 3.9 у звичайної).

Збірник багів на релізі. Автор: Crowbcat

Для свого проходження я вибрав середню складність та максимальне автоприцілювання. Чому максимальне? Боти стріляють точно та боляче. Бот з дробовиком — точно смерть з близької відстані. Бої краще вести тільки 1 на 1, використовуючи укриття.

Сюжет першої години гри, як в кіно. Постійно змінюються кат-сцени, стрільба в банку, підрив сейфу, втеча від копів на катері в каналізації, міні-стелс на фестивалі Марді-Гра. І якби розробники зробили такою ВСЮ гру (хоча-б на 6-8 год), тоді б люди змогли закрити очі на технічні проблеми. Але потім йде моторошний грінд у вигляді зачистки зон від ворогів.

Якщо коротко у мене виходило так: 2 години я зачищаю регіон і ще 10-15 хв йде проходження сюжетного завдання. Регіонів – 9 штук. Кожен регіон поділений на 2 частини. В кожній частині є свій міні-бос, тобто так, 2 міні-боса на регіон + 1 сюжетний як окрема місія. Щоб дістатися до міні-боса, потрібно зробити шкоду заробітку міні-боса. Як зменшити заробіток? Приїжджати на бази та вбивати ворогів і ламати предмети заробітку. Після того, як зламав на необхідну суму, міні-бос зʼявляється на основній базі. І ви знаєте що? А базу я то вже зачищав та вона знову з купою ворогів!!!

Час в грі не відображається в статистиці. Але близько 1700 мертвих ботів натякає, що гра довга. Якщо читачі не зрозуміли, то уточню за місії. Є основні сюжетні, основні додаткові, додаткові додаткові (це не помилка), та додаткові «розкриваючі» від керівників районів.

В грі є відкритий світ. І це повноцінний відкритий світ, а не як попередніх іграх — світ між місіями. Але в ньому нічого робити.

Поради по проходженню:

  • Стелс бажаний. Перше, що потрібно досягнути в грі — пістолет з глушником!!! Гра стане значно легшою. Збільшення здоровʼя не допоможе від товпи ворогів;
  • Міни чи вибухівка (С4) майже не потрібна, окрім одного моменту в завданні — потрібно замінувати вихід з майстерні, щоб потім не було зайвого переслідування/гонки;
  • Гранати та «молотови» – потрібні. Перші потрібні для підриву груп супротивників або автомобілів, а другі — для згорання грошей чи коробок для завдань;
  • Як на мене, основна проблема боїв є мала кількість патронів, що можна носити з собою. У пістолетів – 5 магазинів (28 патронів). У АК47 – 4 магазина (120 патронів). І якщо не стріляти в голову, то потрібно зробити 3-4 постріли у тіло. Так, патрони підбираються з тіл противників. Але тільки тоді, коли у ворога той самий пістолет/автомат. Інакше — поповнюй арсенал перед сутичкою або бери зброю з ворогів.
  • Якщо вибухівки можна брати з собою, якщо не помиляюсь, 5 різних видів, то зброї — лише 2 види. Це лише 1 пістолет, але з різними можливостями (автоматичний, револьвер, з глушником) та 1 велика зброя: автомат, гвинтівка, кулемет, гранатомет. У ворогів або пістолет, або якийсь з автоматів, і у одного з групи може бути гвинтівка (роль снайпера). Тому брати кулемет чи гранатомет — дурне рішення.
Мабуть боляче)))
Лі Да?
Крокодайл
Трасування променів в очах було ще тут
Бетоні кущі
Прицілу майже не видно
Ями на дорогах
Малі кнопки інтелфейсу

Оцінка – 2,5 / 5. Очікування: рівень Mafia  чи, хоча б Mafia II. Реальність: Mafia III. Могло бути і краще.

Отже:

  1. Хочете займатися некрофілією? Тоді спробуйте Mafia: The City of Lost Heaven. Якщо ні – Mafia: Definitive Edition;
  2. Якщо сподобалась перша частина, то спробуйте і другу – Mafia II;
  3. Mafia III: Definitive Edition – пограйте першу годину + скільки вистачить. Кінцівки (там їх більше ніж 3) подивіться на YouTube.
Disqus Comments Loading...