Коммодордіон – акордеон, зібраний з двох комп’ютерів Commodore 64 та безлічі дискет

Опубликовал
Андрей Русанов

Незвичайний акордеон не лише дивно виглядає, а й повністю функціональний. Механічно грати на ньому можна так, як і на нормальному інструменті, але звук на виході нагадує восьмибітну музику з аркадних ігор 1980-х років.

Інструмент простий у концепції та експлуатації. Два С-64 з’єднані міхами, зробленими з десятків 5,25-дюймових дискет. Міхи контролюють «повітряний потік» (гучність) нот, що граються. Клавіші на кожному комп’ютері діють як і на стандартному акордеоні: права відтворює мелодію, а ліва – акорди.

Створення Коммодордіона було не такою простою справою, як його експлуатація. Винахідник Лінус Окессон почав з виготовлення міхів. Для кожного згину потрібні були три дискети, розрізані за двома різними шаблонами та скріплені скотчем. Потім складки були зчеплені з попередніми та скріплені великою кількістю стрічки. Були використані приблизно 48 дискет.

Онлайн-курс "Продуктова аналітика" від Laba.
Станьте універсальним аналітиком, опанувавши 20+ інструментів для роботи з будь-яким продуктом.
Дізнатись більше про курс

Щобільше розтягнуті міхи, тим гучніші звуки видає акордеон. Міхи Commodordion герметичні, за винятком отвору позаду, через який повітряний потік потрапляє на мікрофон. З його допомогою шум потоку трансформується у гучність. Цей сигнал подається на цифро-аналоговий перетворювач, який виводить звуки.

Кожен Commodore 64 був істотно модифікований – це помітно з тильного боку. Два блоки живлення підключаються безпосередньо до материнських плат, а не через адаптер. Інші модифікації материнської плати включають апаратний емулятор стрічкового накопичувача Commodore та модуль виведення. Загалом пристрій має три спеціалізовані плати, підключені безпосередньо до мікросхеми C-64.

Програмне забезпечення на емуляторі стрічкового накопичувача переводить натискання клавіш кожному комп’ютері у ноти акордеона. Як демонструє відео, Окессон є досвідченим музикантом і може грати на інструменті у режимі реального часу як і на звичайному акордеоні. Створена таким чином ​​музика ідеально впишеться у будь-яку відеогру епохи 1980-х.

Джерело: TechSpot

Disqus Comments Loading...
Поделитесь в соцсетях
Опубликовал
Андрей Русанов