NASA показало захопливу візуалізацію 22 найнезвичайніших чорних дір нашої галактики

Опубликовал
Тетяна Нечет

Чорні діри дуже важко знайти. Ці об’єкти мають таку сильну гравітацію, що світло не може вислизнути від них. Тому вченим доводиться шукати чорні діри за непрямими ознаками. Коли у зірки масою у 20 разів більше за Сонце закінчується паливо, вона колапсує в чорну діру. За оцінками вчених, по Чумацькому Шляху розкидані десятки мільйонів чорних дір, але поки що ідентифіковані лише кілька десятків. Більшість із них зустрічаються разом із зіркою. Назва такої пари – подвійна чи бінарна система. Це пов’язано з тим, що за певних обставин матеріал зірки може взаємодіяти з чорною дірою, викриваючи її присутність.

Візуалізація, створена фахівцями NASA, дозволяє побачити кілька таких подвійних систем, виявлених у Чумацькому Шляху та сусідній з ним галактиці. Відео також показує розміри, орбіти й те, як кожна система нахилена з нашої точки зору, з Землі. Близька орбіта зірки та чорної діри призводить до того, що зірка втрачає частину своїх зовнішніх шарів. У міру того, як матеріал рухається до чорної дірки, він утворює пласке кільце, яке називається акреційним диском. Диск сильно нагрівається та викликає яскраві спалахи світла.

Наприклад, показано систему V404 Лебедя. У ній зірка трохи менша від нашого Сонця обертається навколо чорної діри, маса якої в 10 разів перевищує її масу, всього за 6,5 днів. Чорна діра спотворює форму зірки та витягує матеріал із її поверхні. V404 Лебедя «спалахує» кожні кілька десятиліть, можливо, через накопичення матеріалу у зовнішніх частинах акреційного диска.

Лебідь Х-1 — була першою бінарною системою з підтвердженою чорною дірою, маса якої може бути у 20 разів більша за масу нашого Сонця. А її зірка важить приблизно в 40 разів більше за нашу.

Основи Python для школярів від Ithillel.
Відкрийте для вашої дитини захопливий світ програмування з нашим онлайн-курсом "Програмування Python для школярів". Ми вивчимо основи програмування на прикладі мови Python, надаючи зрозумілі пояснення та цікаві практичні завдання.
Зареєструватися
Disqus Comments Loading...