Розробники DishBrain, комп’ютера з нейронами людини, отримали $407 тис. від австралійської DARPA

Опубликовал
Андрей Русанов

Дослідники мельбурнського Університету Монаша отримали $407 тис. з «Австралійської національної програми грантів на дослідження в галузі розвідки та безпеки» для розвитку DishBrain, комп’ютера, що поєднує електроніку з клітинами мозку людини та миші.

«Ми використаємо цей грант для розробки більш досконалих машин ШІ, які відтворюють здатність до навчання біологічних нейронних мереж. Це допоможе нам розширити можливості обладнання та методів настільки, що вони стануть життєздатною заміною для обчислень на основі кремнію», — каже керівник проєкт доцент Аділ Разі.

Наприкінці минулого року вчені з Університету Монаша у партнерстві з мельбурнським стартапом Cortical Labs створили DishBrain – наполовину біологічний комп’ютерний чип, на електродах якого було вирощено близько 800 тис. клітин мозку людини та миші. Демонструючи когнітивні здібності, він навчився грати у класичну електронну гру Pong за п’ять хвилин.

Нейрони DishBrain, що ростуть на масиві електродів (сканувальний електронний мікроскоп)

Масив мікроелектродів DishBrain здатний зчитувати активність мозкових клітин та стимулювати їх електричними сигналами. Дослідницька група створила версію Pong, в якій клітини мозку отримували електричний стимул, щоб уявити, на якому боці поля знаходиться м’яч та як далеко він знаходиться від ракетки. Це дозволило клітинам мозку впливати на ракетку, переміщуючи вліво та вправо.

Нейрони DishBrain, виділені за допомогою флуоресцентних маркерів

Невеликі скупчення клітин мозку намагаються звести до мінімуму непередбачуваність навколишнього середовища. Клітини комп’ютера отримували позитивну передбачувану стимуляцію у разі правильного вибору та хаотичну й затриману за неправильного, що дозволило їх навчити. Це перший випадок, коли клітини мозку, вирощені в лабораторії, здатні впливати на навколишнє середовище.

Дослідники впевнені, що результат їхньої роботи може докорінно змінити галузі планування, робототехніки, автоматизації, розробку інтерфейсів «мозок-машина» та створення ліків. Хоча оборонна назва грантової програми трохи насторожує.

Бізнес англійська від Englishdom.
Тут навчають за методикою Кембриджу, завдяки якій англійську вивчили понад 1 мільярд людей. Саме вона використовується в найкращих навчальних закладах світу, і саме за нею створені курси.
Інформація про курс

Титульне зображення створене New Atlas за допомогою ШІ Midjourney.

Джерела: Monash University, New Atlas

Disqus Comments Loading...