Рубрики НовиниСофт

Spotify звинуватила Apple в “антиконкурентній поведінці” — компанія завадила сервісу продавати аудіокниги у застосунку

Опубликовал
Катерина Даньшина

Spotify запустила свій бізнес аудіокниг з 300 000 позиціями лише минулого місяця, а наразі заявляє, що Apple заважає її новому бізнесу.

У блозі Spotify сказано, що Apple тричі відхиляла їх систему купівлі аудіокниг через порушення правил. Щоб відповідати вимогам, сервісу довелося приховувати ціни на аудіокниги та продавати їх поза основним застосунком – за допомогою електронної пошти.

Це, своєю чергою, ускладнює конкуренцію для Spotify – користувачі не можуть легко порівнювати ціни:

Курс UX/UI дизайнер сайтів і застосунків з Alice K.
Курс від практикуючої UI/UX дизайнерки, після якого ви знатимете все про UI/UX дизайн .
Реєстрація на курс

“Це шкодить не лише споживачам, але й авторам та видавцям, які тепер перебувають під каблуком в Apple”.

У коментарі The New York Times представник Apple заявив, що якби компанія дотримувалася правил App Store – обмежень можна б було уникнути:

“Ми надали їм чіткі інструкції про те, як вирішити проблему, і схвалили їх застосунок після того, як вони внесли зміни, що привели його у відповідність”.

Spotify міг би продавати аудіокниги через внутрішню систему покупок в App Store, але в такому разі довелось би сплачувати 30% комісію – це ставило б продукти сервісу у невигідне становище порівняно з Apple Books.

“Із запуском наших аудіокниг Apple ще раз довела, наскільки зухвалою вона готова бути зі своїми правилами App Store, постійно змінюючи цілі на шкоду своїм конкурентам”, – сказав генеральний директор Spotify Даніель Ек.

Spotify вже веде боротьбу з Apple за музичні підписки, заявивши, що їхня 30-відсоткова комісія шкодить споживачам. Європейська комісія направила Apple “Повідомлення про претензії” після того, як дійшла висновку, що компанія, можливо, порушила закони ЄС, але ще не ухвалила остаточного вердикту.

“Майже чотири роки. Саме стільки часу пройшло з того часу, як Spotify подала скаргу на Apple до Європейської комісії, і ми все ще чекаємо на рішення”, — сказав Ек.

Раніше ініціатива Apple з проведення платежів через її власну платіжну систему (яку виробник iPhone виправдовує як єдиний надійний спосіб захистити користувачів та їхню конфіденційну інформацію) призвела до судових позовів з виробником Fortnite Epic Games та конфронтацій з урядом Південної Кореї. Також податок на рекламу викликав невдоволення у Meta – насамперед це зачіпає Facebook та Instagram, які дозволяють людям платити за збільшення охоплення своїх публікацій.

Apple дозволила NFT та криптоплатежі в App Store — тільки через власну систему (з 30% комісією) та за наявності регіональних ліцензій

Джерело: Engadget

Disqus Comments Loading...