Стартап Anduril засновника Oculus Палмера Лакі анонсував створення дронів-камікадзе на основі своїх безпілотників Altius

Опубликовал
Катерина Даньшина

Anduril Industries, компанія військових технологій, заснована творцем Oculus Палмером Лакі, анонсувала свою першу систему озброєння: безпілотник Altius адаптований до «баражуючого боєприпасу» або дрону-камікадзе — тип зброї, призначений для зависання в заданій області перед нанесенням удару в ціль у повітрі або на землі.

Новина примітна з двох причин. По-перше, тому що Anduril раніше був зосереджений винятково на технологіях спостереження та розвідки, розробляючи системи взаємозалежних дронів та сторожових вишок для кордону зі США. А по-друге, тому що розробки в галузі машинного навчання розширили можливості баражуючих боєприпасів.

Дрони-камікадзе розроблялися з 1980-х років, спочатку для ураження зенітно-ракетних установок. Але ці ранні системи були відносно дорогими і мали обмежений вибір цілей — самонаведення лише з електронних чи радіолокаційних випромінювань. Тепер відносно дешеві безпілотники можуть бути оснащені системами машинного зору, які дозволяють більш точно вибирати цілі.

Онлайн-курс "Business English for Marketers" від Laba.
Опануйте професійну англійську для маркетингу.Розширте карʼєрні можливості для роботи з іноземними колегами: від розробки нових продуктів до презентації стратегії бренду.
Детальніше про курс

Ці події зробили баражуючі боєприпаси більш поширеними у недавніх конфліктах від Карабахської війни 2020 року між Азербайджаном та Вірменією до російського вторгнення в Україну. Використання таких дронів під час громадянської війни в Лівії 2020 року, можливо, навіть стало першою атакою на людей автономних “роботів-вбивць”.

Одне зі складних питань полягає в тому, чи слід класифікувати баражуючі боєприпаси, як автономну зброю. Як розповів сайту The Verge минулого року Джек Макдональд, викладач кафедри військових досліджень Королівського коледжу Лондона, “є люди, які називають «баражуючі боєприпаси» «смертоносними автономними системами зброї», і люди, які просто називають їх «баражуючими боєприпасами». Це тому, що межа між чимось автономним та автоматизованим за десятиліття змістилася”.

Нові баражуючі боєприпаси Anduril є модифікованими версіями її автономних безпілотних літальних апаратів Altius 600 і 700. Це невеликі безпілотники, які запускаються з повітря, землі або моря і можуть нести корисні навантаження розвідки, спостереження, рекогностування або радіоелектронної боротьби. Anduril не розкриває деталей про систему наведення, яка використовується в її баражуючих боєприпасах, але зазначає, що дрони є “автономними”, а один оператор “може керувати кількома”.

“Altius продемонстрував автономний скоординований удар, розпізнавання цілей та спільну роботу. Безпілотники також можуть пристосовуватися до кількох варіантів ГСН та боєголовок”, – заявляє компанія у своєму блозі.

Директор зі стратегії Anduril Кріс Броуз в інтерв’ю Breaking Defense зазначає, що це перша зброя для компанії, про яку вона повідомила, проте “не єдина, яка знаходиться у них у розробці та планах з розробки”.

Веб-сайт Anduril дає деяке уявлення про витривалість та дальність дії Altius при використанні в повітрі. Повідомляється, що Altius 600 має дальність польоту до 445 кілометрів з чотиригодинною витривалістю, тоді як більший Altius 700 може пролетіти 498 кілометрів із витривалістю понад дві години.

У якості баражуючих боєприпасів Altius 700 літатиме “не так далеко”, як 600-й, але нестиме більше корисне навантаження вибухової речовини. Броуз сказав, що Altius 700М був продемонстрований із 15-кілограмовою боєголовкою. Також він зазначив, що компанія працювала з “державними замовниками” протягом минулого року, натякнувши, що дрони-камікадзе, призначалися для “декількох дуже специфічних місій”.

Компанія почала вивчати можливість виходу на ринок баражуючих боєприпасів, після придбання в березні минулого року компанії Area-I, що виробляє дрони Altius. Броуз підкреслив в інтерв’ю, що баражуючі боєприпаси, створені Anduril, будуть розроблені з відкритими системами, а це означає, що в майбутньому їх можна буде легко модернізувати, наприклад, більш досконалою ГСН або боєголовкою.

Джерело: The Verge, Breaking Defense

Disqus Comments Loading...