Рубрики Новини

У Китаї встановили рекорд квантової передачі зашифрованої інформації через оптоволокно на 100 кілометрів

Опубликовал
Максим Григор'єв

Команда розробників квантової технології безпечного прямого зв’язку (QSDC) встановила новий рекорд передачі. Дослідження було опубліковано у журналі Light: Science & Applications.

Попередній рекорд передачі було встановлено у 2020 році, коли команда під керівництвом Лонга Гуйлу – професора фізики Університету Цінхуа та віцепрезидент Пекінської академії квантових інформаційних наук – передала дані на 18,5 км.

Новий рекорд команди дозволив передати дані зі швидкістю 0,54 біти за секунду, якої цілком достатньо для стабільних телефонних дзвінків та текстових повідомлень на відстані приблизно 30 км. Лонг заявив, що технологія вже готова до інтеграції зі стандартними методами шифрування для створення захищеної мережі із класичними точками ретрансляції.

«Якщо сьогодні ми замінимо квантовими каналами ті частини мережі, де відбувається більше атак із прослуховуванням, ці частини матимуть додаткову можливість виявляти та запобігати підслуховуванням, роблячи спілкування ще безпечнішим».

Лонг Гуйлу

Онлайн-курс "Управління ІТ-командами" від Laba.
Прокачайте свої soft- і hard-скіли в управлінні кількома IT-командами, отримайте практичні стратегії та інструменти ефективного team-ліда.
Програма курсу і реєстрація

Дослідник розповів про можливі застосування такої мережі, наприклад, для безпечної передачі пароля банківського рахунку між двома пристроями на відстані 90 км з використанням трьох 30-кілометрових квантових каналів, з’єднаних точками ретрансляції та захищених шифруванням. Будь-яку спробу прослуховування під час квантової передачі буде виявлено, тоді як інформація в точках ретрансляції буде захищена класичним шифруванням.

«Експеримент показує, що прямий квантово-безпечний міжміський зв’язок через оптоволокно можливий з використанням сучасних технологій».

Раніше Китай повноцінно розгорнув квантову комунікаційну систему та вчені змогли здійснити перший безпечний квантовий відеодзвінок між Китайською академією наук та Австрійською академією наук.

Disqus Comments Loading...