Відеокарта Colorful iGame Neptune споживає до 630 Вт, більше за всі інші NVIDIA RTX 4090 — але це не дає відчутного приросту продуктивності

Опубликовал
Андрей Русанов

Багато серійних відеокарт NVIDIA RTX 4090 мають високу максимальну TGP (загальну графічну потужність) для забезпечення можливості розгону. Є моделі з TGP менш як 500 Вт (ZOTAC), але переважна більшість має вищі значення. Існують карти з потужністю близько 600 Вт (Founders Edition, ASUS ROG Strix чи Gigabyte Gaming). Але є й модель, яка перевищує цей поріг.

Colorful iGame Neptune – відеокарта RTX 4090 з рідинним охолодженням. Чип розташований на такій самій друкованій платі, що і в серії iGame Vulcan, але тактова частота його трохи вища – 2640 МГц проти 2625 МГц. Що реально є вищим –  максимальна TGP 630 Вт, на 80 Вт більше, ніж у Vulcan. Це значення споживання енергії є найбільшим серед усіх RTX 4090, доступних на цей час. Для системи з цією картою Colorful рекомендує блок живлення потужністю 1000 Вт.

Цікаво, що підвищення TGP на додаткових 80 Вт ніяк не вплинуло підвищення продуктивності. У тесті 3DMark Time Spy Extreme карта показала лише на 0,7% приросту.

Курс Full-stack розробки від Mate academy.
Станьте Full-stack розробником з нуля. Mate academy дає комплексні знання і навички для розробки повноцінних веб-рішень — від візуальної частини до серверної логіки. Ви освоїте технології, щоб створити власний проєкт від а до я — без допомоги інших.
Ознайомитися з курсом

Крім того, попри те, що TGP карти за замовчуванням становить 550 Вт, пікове значення, що спостерігається за допомогою інструмента моніторингу потужності NVIDIA PCAT, становило лише 470 Вт. Також варто зазначити, що через складну систему водяного охолодження відеокарти була відносно висока потужність у простої – 47 Вт.

Окрім використання роз’єму 12VHPWR, споживання 600 Вт також досягається шляхом залучення чотирьох 8-контактних кабелів живлення з адаптером. Як з’ясували в Igor’sLAB, відеокарти NVIDIA RTX 4090 повертаються до значення 450 Вт при використанні лише трьох 8-контактних кабелів. Що стосується флагманами NVIDIA останнього покоління не зайвим буде уважне ставлення до енергоспоживання конкретної моделі.

Джерело: VideoCardz

Disqus Comments Loading...