Рубрики НовиниСофт

Вийшло ядро Linux 6.0 з підтримкою новітніх архітектур

Опубликовал
Вадим Карпусь

Лінус Торвальдс представив стабільну версію ядра Linux 6.0, що забезпечує підтримку найновіших апаратних архітектур. Воно вже доступне більшості вендорів.

У Linux 6.0 представлені апаратні драйвери для нещодавно представлених процесорів Intel Raptor Lake та майбутніх процесорів Meteor Lake, а також драйвери з відкритим вихідним кодом для нових графічних процесорів Intel Arc Alchemist. Останні версії драйверів AMD забезпечують підтримку процесорів Threadripper, Epyc та майбутніх відеокарт на базі архітектури RDNA 3. Нове ядро ​​також додає ранню підтримку ноутбуків на базі процесорів Qualcomm Snapdragon.

Інші зміни включають:

  • Виправлено драйвери для китайської процесорної архітектури LoongArch.
  • Новий графічний драйвер V3d для Raspberry Pi 4
  • Додаткові розширення для платформ RISC-V.
  • Стабільні кодеки H.265 та HEVC.
  • Драйвер вбудованого сховища MMC для Rockchip RK3588.

Ядро Linux 6.0 також усуває проблему, викликану латкою 20-річної давності, яка призводила до уповільнення роботи сучасних процесорів AMD. Латка, випущена ще у 2002 році, була покликана усунути проблеми сумісності в ранніх реалізаціях Advanced Configuration and Power Interface (ACPI). Але з того часу вона так і продовжувала працювати до виходу Linux 6.0.

Онлайн-курс "Маркетингова аналітика" від Laba.
Опануйте інструменти для дослідження ринку й аудиторії та проведення тестувань.Дізнайтесь, як оптимізувати поточні рекламні кампанії та будувати форкасти наступних.
Детальніше про курс

Тепер розпочнуться роботи над випуском ядра Linux 6.1, яке включає декілька основних змін. Однією з них є покращення безпеки (інженери Google працювали над ним понад рік), щоб зміцнити ядро, закривши вразливості Bluetooth, які могли уможливити виконання довільного коду. Ще один критично важливий елемент версії 6.1 – підтримка безпечної для пам’яті мови програмування Rust. Google наполягає на включенні Rust до Linux, оскільки компанія використовує її для розробки своєї ОС Android на базі Linux.

Джерело: techspot

Disqus Comments Loading...