Новини Новини 10.12.2022 о 10:02 comment views icon

ЄС встановив граничний термін для переходу на USB-C в смартфонах — 28 грудня 2024 року

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Остаточний офіційний термін, коли нові телефони, що продаються в Європейському Союзі — включно з майбутніми iPhone — повинні будуть використовувати USB-C для дротової зарядки: 28 грудня 2024 року.

Нове законодавство щодо USB-C було опубліковано в Офіційному журналі ЄС, що робить його формально обов’язковим. Правила офіційно набудуть чинності через 20 днів, а окремі країни-члени ЄС матимуть максимум 24 місяці, щоб застосувати їх.

Дата більш-менш відповідає попереднім прогнозам, але до цього моменту вона залишалася точно невизначеною. Коли у червні 2022 року законодавці досягли початкової згоди щодо законодавства, було зазначено, що воно буде застосовано “восени 2024 року”, але в жовтні визначення відкоригували на “до кінця 2024 року”.

Законодавство поширюватиметься не лише на смартфони, а й на планшети, цифрові камери, навушники та портативні ігрові консолі. Ноутбуки також з часом мають перейти на USB-C — але не раніше квітня 2026 року. Правила стосуються лише пристроїв із дротовою зарядкою.

Онлайн-курс "Продуктова аналітика" від Laba.
Станьте універсальним аналітиком, опанувавши 20+ інструментів для роботи з будь-яким продуктом.
Дізнатись більше про курс

Apple, яка використовує пропрієтарний Lightning, раніше публічно підтвердила, що планує дотримуватися нових правил, проте представник компанії ясно дав зрозуміти, що компанія незадоволена юридичним примусом. Директор з маркетингу Apple Грег Джосвіак сказав, що компанії “доведеться дотримуватися” нових правил і розкритикував їх за “наслідки для електронних відходів і незручність для клієнтів”.

Apple підтвердила перехід iPhone на USB-C у 2023 році, розкритикувавши рішення ЄС за “незручності для клієнтів”

Раніше ходили чутки, що Apple ймовірно скористається лазівкою та просто покладе до комплекту відповідний перехідник (формулювання в документі виключають таку можливість), а якщо все-таки відмовиться від Lightning в iPhone, то швидше віддасть перевагу власній технології бездротової зарядки MagSafe, ніж USB-C.

Виходячи з поточного графіка випуску, технічно Apple не доведеться робити перехід до запуску флагманського iPhone у 2025 році, але звіти вказують на те, що це може статися раніше. Аналітик Мін-Чі Куо стверджує, що перехід може відбутися вже наступного року.

Онлайн-курс "Продуктова аналітика" від Laba.
Станьте універсальним аналітиком, опанувавши 20+ інструментів для роботи з будь-яким продуктом.
Дізнатись більше про курс

Марк Гурман з Bloomberg також заявив, що компанія випробувала використання USB-C, і каже, що перехід відбудеться “не раніше” 2023 року.

Джерело: The Verge


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: