Що в жодному разі не можна робити, якщо залили MacBook: поради авторизованого сервісу Apple

Опубликовал
Партнерский материал

Кошмар будь-якого користувача Apple – перекинути на Mac склянку води, кави або чогось міцнішого. На відміну від iPhone, комп’ютери Apple беззахисні перед вологою.

У партнерському матеріалі з iOn його команда розповідає, як надавати першу допомогу MacBook у такому разі.

Партнерський матеріал?

Що потрібно зробити насамперед

Крок 1. Вимкніть Mac і від’єднайте його від зарядки. Якщо у вас ноутбук зі знімним акумулятором, дістаньте його. У сучасних моделях MacBook витягти батарею без інструментів не можна, тому вимкніть комп’ютер примусово. Для цього затисніть кнопку живлення і не відпускайте, доки екран не згасне.

Флешки, перехідники, кабелі та інші периферійні пристрої можуть вийти з ладу, тому їх краще дістати. Навіть якщо комп’ютер вимкнений, то на материнській платі продовжують працювати схеми живлення і може статися коротке замикання.

Крок 2. Промокніть мокру поверхню рушником або іншою вологовбирною тканиною. Не тисніть і не намагайтеся енергійно витерти MacBook, щоб рідина не розмазувалась і не йшла всередину.

Крок 3. Різко переверніть MacBook і поставте його на рушник вниз клавіатурою. Якщо всередину потрапило багато води, вона почне витікати через отвори навколо клавіш. Слідкуйте, щоб рідина не потрапляла на дисплей – це може пошкодити його. Залиште ноутбук на якийсь час у перевернутому положенні.

Якщо ви не є професійним сервісним інженером і у вас під рукою немає спеціальних інструментів, на цьому краще зупинитися.



Детальніше дізнатися, як працює авторизований сервісний центр Apple

Чи є сенс везти залитий Mac у сервіс

Сервіс – це ваш єдиний шанс урятувати комп’ютер. І краще відвезти туди MacBook якнайшвидше, адже як тільки волога потрапляє всередину, починається процес електролізу. До речі, постарайтеся транспортувати ноутбук у тому самому положенні, у якому його сушили – клавіатурою вниз.

Які методи не працюють

Не витрачайте час на марні поради з інтернету. Вони або не допоможуть, або посилять ситуацію. Ось що точно не варто робити:

  • Сушити феном. Якщо рідина дісталася електроніки, то під натиском гарячого повітря вона перетвориться на конденсат, який тільки посилить хімічні процеси. Масштаб катастрофи збільшиться.
  • Класти в рис. Ви просто витратите даремно дорогий час і переведете крупу. Рис не здатний витягнути вологу з корпусу ноутбука.
  • Вмикати ноутбук. Якщо є підозра, що хоча б кілька крапель просочилися всередину, краще перестрахуватися і звернутися в сервіс. У крайньому разі ви просто дарма з’їздите. Або врятуєте ноутбук. Пам’ятайте, що вода чудово проводить електричний струм і навіть одна крапля, що потрапила на плату, може призвести до короткого замикання ланцюгів.
  • Розбирати Mac самостійно. Без спеціальних навичок та обладнання ви занапастите свій комп’ютер або збільшите витрати на ремонт.

Детальніше дізнатися, як працює авторизований сервісний центр Apple

Що робити, якщо немає можливості з’їздити до авторизованого сервісу

Ви можете зіграти в рулетку і продовжити користуватися ноутбуком. Він навіть увімкнеться і запрацює, а ви вважатимете, що небезпека минула. Але навіть якщо контакти просохли, то корозія нікуди не поділася. І в один момент ноутбук може вийти з ладу. Зазвичай це відбувається в невідповідний час. А якщо ви ще й використовуєте ноутбук у зоні з підвищеною вологістю, це лише прискорить процес електрокорозії.

Єдине, що ви можете зробити – відстрочити похід у сервіс. Для цього виконайте три кроки першої допомоги та попросіть спеціаліста в найближчій майстерні зняти хоча б акумулятор. Навіть у вимкненому режимі він все одно подає живлення внутрішнім компонентам.

Які можуть бути наслідки

Усе залежить від того, куди саме просочилася вода. Найчастіше рідину проливають на клавіатуру, під якою знаходиться материнська плата – найуразливіший елемент комп’ютера. Тому, якщо волога проникла через отвори навколо клавіш і тачпада, плата та контролер можуть вийти з ладу.

Деяким ноутбукам після купання потрібно заміна акумулятора. А якщо вода потрапила на шарніри дисплейного блоку, можуть з’явитися розводи. У такому разі потрібно міняти весь дисплейний модуль разом із кришкою.

Детальніше дізнатися, як працює авторизований сервісний центр Apple

Замість висновків

Не всі рідини, пролиті на техніку, однаково небезпечні. Їх можна умовно розділити на агресивні та слабко агресивні. Що більше в рідині цукру та солей, то вищий рівень «агресії».

Наприклад, найгірше, якщо всередину корпусу потраплять кола, квас, сік, мінералка, алкоголь, а також солодкі чай чи кава. Через хімічну реакцію корозія провідників відбувається в кілька разів швидше. Менш небезпечні рідини – це вода, несолодкі напої. Навіть якщо ви їх пролили, то за правильно наданої першої допомоги шанс відновити пристрій за адекватну суму досить високий.

Найпростіший приклад – коли ноутбуку допомагає чищення і він не потребує заміни компонентів. Така послуга коштуватиме приблизно 1 тис. грн.

Як працює сервісний центр Apple в Україні

Головний висновок: якщо ви перекинули склянку на Mac, звертайтеся в сервіс. І найкраще авторизований. Наприклад, в iOn – сервісний центр Apple в Україні.

У компанію входять мережа магазинів техніки Apple і власні авторизовані сервісні центри. Фахівці iOn атестовані представниками корпорації і працюють на професійному обладнанні.

В iOn можна також купити MacBook, iPhone та іншу техніку Apple, усі пристрої мають офіційну гарантію на території України. Також тут можна купити пристрої в Apple Trade-in, на виплат або у кредит.

Партнерський матеріал?

Дізнатись подробиці

Disqus Comments Loading...