Тепловізор vs прилад нічного бачення: чим відрізняються та чому не можуть замінити один одного

Опубликовал
Партнерский материал

І тепловізори, і прилади нічного бачення дуже потрібні на фронті – вони допомагають українським захисникам орієнтуватись уночі та помічати непомітне. Але це не означає, що один пристрій здатний замінити інший. 

Спеціалісти компанії Viatec у партнерському матеріалі розповідають про переваги тепловізорів і приладів нічного бачення, особливості використання кожного з них і чому небезпечно заміняти одне іншим. 

Партнерський матеріал?

Що може тепловізор

Тепловізійні пристрої обладнані спеціальною оптикою та біометричною матрицею з датчиками, що здатні здалеку виявити тепло. Джерела, що його випромінюють, обробляються та виводяться на дисплей, включно з людьми, вогнем, двигунами і тваринами. Живі цілі відрізняються від неживих. Наприклад, російський окупант і щі, які він готує, мають різний колір.

Через монокуляр моделі AGM Fuzion LRF TM50-640 ворога в кущах видно навіть у темряві. Тепловізор демаскує противника, попри камуфляж та укриття. У тому числі показує людей у густому диму та тумані.

Дальність дії TM50-640 – 2,6 тис. метрів. Тож позиції загарбників, що розташовані в кілометрі, видно як на долоні. OLED-дисплей має роздільну здатність 1024 x 768 та фокусну відстань у 50 мм.

Є можливість змінювати захоплення на близьких чи далеких цілях. Палітра перемикається на один з режимів – гарячий чорний, гарячий білий, червоний, fusion і fusion image.

Батарея забезпечує роботу на три години за умови використання Wi-Fi та інших функцій. Якщо ж обійтись без них – вистачить на п’ять годин. Індикатор заздалегідь показує рівень заряду. У комплекті два акумулятори, що дає змогу працювати з приладом майже безперебійно.

Вибрати обладнання, що прискорить перемогу

Що може прилад нічного бачення

На відміну від тепловізорів, прилад нічного бачення (ПНБ) AGM Wolf-7 Pro NL1 не виділяє цілі, але дозволяє орієнтуватись вночі. Окуляри нічного бачення посилюють зір і дозволяють бачити, навіть якщо світла немає зовсім.

З таким приладом бійці на фронті та розвідники виконують нічні операції. ПНБ дозволяє без додаткового зовнішнього освітлення читати карти чи написи, керувати автівкою, розбирати спорядження чи навіть розміновувати територію.

У бінокулярі коригується фокус, а підсилення зображення регулюється автоматично. Роздільна здатність – понад 64 штрихи на міліметр. Фокусування регулюється від 25 сантиметрів до нескінченності. Поле зору теж стандартне – 40 градусів.

Окремої уваги заслуговує сучасний і вдосконалений перетворювач Gen-2+ NL1. Він забезпечує чітку картинку без видимих плям і з високою роздільною здатністю, що посилюється лінзами 27 мм. 

Бінокуляром можна користуватись на морозі до –40°C та в спеку до +50°C. Пристрій може працювати до 20 годин від основного акумулятора, та до 80 годин – якщо є додатковий.

Вибрати обладнання, що прискорить перемогу

Переваги сучасної військової оптики

Тепловий монокуляр LRF TM50-640 та нічний бінокуляр AGM Wolf-7 Pro NL1 роблять на полі бою майже неможливе. Наприклад, тепловізор працює навіть у спекотний день. Живі цілі все одно виділяються, як би ворог не старався. А далекомір показує, за скільки метрів знаходиться обраний предмет. 

Більшість нових приладів нічного бачення захищені від яскравого світла. Якщо раніше вибух або ліхтарний промінь виводили з ладу оптику й засліплювали бійця, то зараз воно автоматично пригнічується, що дозволяє відчувати себе комфортно. Якщо з’являється світло, пристрій автоматично вимикається.

Також можна керувати інфрачервоною підсвіткою в ручному режимі. Це може знадобитися в замкнутому приміщенні, де немає жодного джерела освітлення. Якщо ж на небі є хоча б одна зірка, то цього вже більш ніж достатньо.

Прилади мають розширену комплектацію, до якої входить кріплення на шолом Rhino Mount і протиударний пластиковий кейс, що допомагає безпечно транспортувати прилад. Щодо кріплень на шолом: в Україні зараз із цим є складнощі. Тож комплектація Wolf-7 Pro – ще одна його перевага.

Сучасна тепловізійна оптика має чіткішу картинку. Це досягається не тільки високою роздільністю та якістю лінз, а ще й наявністю таких функцій, як цифрове збільшення – воно дозволяє бачити на значній відстані та фокусуватись на окремих ділянках.

Вибрати обладнання, що прискорить перемогу

Чому не можна обмежуватись одним приладом

Теплова оптика теж бачить вночі, але не можна користуватись лише нею, бо її фільтр розрахований саме на пошук противників і слідкування за ними на великій відстані, тобто раннє виявлення. Місцевість теж можна роздивитись, але важливо, що тепловізійна оптика не бачить крізь скло та її можна «обманути» деякими методами маскування.

Також вона не дозволяє виокремити холодні предмети, карти, ворожі розтяжки та інші критично важливі під час війни речі – вони будуть невиразні. Тому повністю заміняти нічні окуляри тепловізором не тільки марно, але й небезпечно.

Те саме і з приладами нічного бачення. Окуляри здатні показати все навколо до дрібних деталей, як вдень. Темрява перестає бути проблемою і стає перевагою бійців з таким обладнанням. Але вони не замінять тепловий прилад і не допоможуть виявити на великій відстані замаскованих ворогів, що чекають у засідці.

Різниця між приладами значна, але для військових вони обидва незамінні. Їх необхідно мати в арсеналі та користуватись одним чи іншим залежно від ситуації.

Від початку повномасштабного вторгнення компанія Viatec активно постачає спорядження для наших захисників і захисниць. Адже Viatec – офіційний дистриб’ютор визнаного на ринку американського бренду військової оптики AGM. Компанія надає офіційну гарантію та сервісне обслуговування, а для ЗСУ та волонтерів діють спеціальні умови. Співпрацюючи з волонтерськими фондами, компанія вже встигла забезпечити наших хлопців і дівчат більш ніж 9 000 тис. тепловізорів, прицілів і приладів нічного бачення. 

Партнерський матеріал?

Вибрати обладнання, що прискорить перемогу

Disqus Comments Loading...